Picie kawy pomaga zapobiegać rakowi piersi

Prawda czy kolejny medyczny mit?

obalam potwierdzam riposta

Próby weryfikacji mitu (8)

29.11.2012 przez Małgorzata Górska - Inny: bibliotekarz
potwierdzam

Też o tym czytałam, więc coś prawdy w tym jest

30.11.2012 przez Kaja Winczyk - Student medycyny: studentka jak studentka
potwierdzam

Najnowsze badania przeprowadzone przez naukowców z prestiżowego szwedzkiego Instytutu Karolinska dowodzą, że w kawie najdują się substancje zmiejszające ryzyko zachorowania na raka piersi.

7.12.2012 przez Bartosz Maczkowski - Student medycyny: Student UMLub i WUM
obalam

Nie udało mi się trafić na artykuł potwierdzający ten mit ale znalazłem artykuł który wyklucza możliwość korelacji między częstym piciem kawy a rozwojem raka piersi

15.12.2012 przez Marcin Musiał - Student medycyny: Pomorski Uniwersytet Medyczny
obalam

Tak sformułowany mit jest zbyt ogólny by można jednoznacznie się wypowiedzieć.

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22836509

- szwedzkie badanie z sierpnia tego roku, badanie objęło 3243 kobiety i nie wykazano związku pomiędzy spożyciem kawy, czarnej herbaty a rakiem piersi.

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21963506 - pulikacja która łączy spożycie kawy z indukcją ekspresji BCRP - białkiem odporności na raka piersi.

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21569535 - stwierdzono że kawa zmniejsza zachorowalność na raka piersi ER- ( tzn który nie wykazuje ekspresji receptorów estrogenowych, które to raki rokują gorzej ).

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21466740 - duze badanie prospektywne 67 703 kobiety tyle że przeprowadzone za pomocą ankiet. Wykazano brak związku między spożyciem kawy herbaty czy kofeiny w innych formach a zapadalnością ogólna na raka piersi

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20680436 - podobne badanie prospektywne na grupie 52 062 kobiet rasy czarnej i podobne wnioski: brak związku.

20.12.2012 przez kontousuniete - Student
potwierdzam

Odsyłam do badania w linku, które przedstawia, że picie kawy zmniejsza ryzyko wystąpienia raka piersi u szczupłych kobiet, ale może je zwiększać u kobiet otyłych, jednak byłabym ostrożna z tym badaniem, gdyż jest ono z 1990r. i dużo od tego czasu mogło się zmienić...

26.12.2012 przez Klaudia Ksepko - Student medycyny: studentka 6. roku
potwierdzam

Składnikiem kawy decydującym o jej smaku i aromacie są polifenole, bardzo silne antyutleniacze, które neutralizują szkodliwe wolne rodniki tlenowe, zwalniają procesy starzenia, zmniejszają zagrożenie miażdżycą, zawałem serca oraz udarem mózgu. Kawa zmniejsza też ryzyko zachorowania na raka jelita i wątroby.

27.12.2012 przez Tomasz Wacikowski - Student medycyny: Przewodniczący SKN Kardiologii Dziecięcej IP-CZD
potwierdzam

Picie ponad pięciu filiżanek kawy dziennie redukuje ryzyko zachorowania na agresywną postać raka piersi.

21.01.2013 przez Damian Z - Inny: Ratownik Medyczny/Student Pielęgniarstwa
potwierdzam

Okazało się, że wypijanie więcej niż pięciu filiżanek kawy dziennie zmniejsza o połowę ryzyko zapadnięcia na agresywną postać raka piersi, w której nie występują receptory dla estrogenów.