Jogurt wspomaga pracę jelit

prawda czy fałsz?

Próby weryfikacji mitu (17)

27.11.2012 przez Konrad Babij - Student: Biotechnolog
potwierdzam

Jogurt czyli z definicji produkt mleczny powstały w wyniku fermentacji z udziałem Lactobacillus delbrueckii ssp. bulgaricus i Streptococcus salivarius ssp. thermophilus wykazuje właściwości wspomagające pracę jelit. Kwas mlekowy (izomer L+ jest metabolizowany), jest zamieniany w kwas masłowy (który również naturalnie jest składnikiem tłuszczu mlecznego), stanowiący źródło energii dla kolonocytów i działający bakteriobójczo. Pomijam tutaj celowo element mikrobiologiczny, gdyż efekt probiotyczny jest zależny od szczepu, a poza tym nie wszystkie jogurty zawierają żywe kultury.

Należy podkreślić, iż przy nadmiernym spożyciu nabiału, przy niedostatecznej podaży błonnika, kazeina tworzy żelową powłokę w jelicie, utrudniając wchłanianie składników odżywczych i nasilając procesy gnilne.

27.11.2012 przez Milena Krysiak - Inny: Ratownik Medyczny
potwierdzam

Bakterie w nich zawarte wspomagaja prace jelit.

28.11.2012 przez Kar - Pielęgniarka: bardzo młoda póki co
potwierdzam

Jogurt jest produktem lekkostrawnym i poprawia perystaltykę jelit. Szczepy bakterii probiotycznych występujące w jogurtach obniżają pH w jelitach i zapogiegają nadmiernej kolonizacji bakteriami gnilnymi oraz patogenami chorobotwórczymi - w końcu jelita odpowiadają za przeważającą część odporności człowieka. To działanie jogurtu na jelita jest szeroko stosowane między innymi w czasie i po antybiotykoterapii, jako tak zwana 'osłona' .

28.11.2012 przez Małgorzata Górska - Inny: bibliotekarz
potwierdzam

To prawda, tyle że najlepiej wybierać jogurty dobrych firm, sprawdzonych. Nie mogą to być produkty "jogurtopodobne"

28.11.2012 przez kontousuniete - Student
potwierdzam

Tak, jeżeli zawiera bakterie probiotyczne.

28.11.2012 przez Adam Kuś - Inny: ciekawski, chory na zzsk
potwierdzam

Bakterie probiotyczne, które z takiego jogurtu mogą osiąść w jelitach człowieka a następnie rozmnażać się należą do następujących szczepów: Lactobacillus acidiophilus, Lactobacillus bulgaricus i Bifidobacterium bifidum.

29.11.2012 przez Asia G - Student: student
potwierdzam

Tak, ponieważ większość jogurtów zawiera w sobie bakterie probiotyczne, które wspomagają pracę naszych jelit

29.11.2012 przez Rachela - Inny: przyszły ortopeda
potwierdzam

Bakterie zawarte w jogurcie wspomagają pracę jelit, a ponadto jest lekkostrawny.

30.11.2012 przez Kaja Winczyk - Student medycyny: studentka jak studentka
potwierdzam

Jogurt naturalny jest najbogatszy w minerały i witaminy i zwykle ma najmniej kalorii ze wszystkich rodzajów jogurtów. Nie zawiera też sztucznych zagęszczaczy, aromatów i stabilizatorów, których pełno w jogurtach kremowych i tych z dodatkiem płatków zbożowych i pulp owocowych. Jest również najtańszym lekarstwem na problemy z trawieniem, które często zdarzają się np. w podróży. Leczniczo w jogurcie działają bakterie probiotyczne, które zapobiegają namnażaniu chorobotwórczych mikroorganizmów i poprawiają pracę jelit. Najlepszy sposób na zdrowe jelita? Dwa naturalne biojogurty po ok. 150 g dziennie.

30.11.2012 przez Iza - Student: student
potwierdzam

tak, jogurt zawiera bakterie probiotyczne które pozytywnie wpływają na pracę jelit

6.12.2012 przez Bartosz Maczkowski - Student medycyny: Student UMLub i WUM
potwierdzam

Jogurty wspomagają prace jelit dlatego są zalecane przy zaparciach.

16.12.2012 przez Marcin Musiał - Student medycyny: Pomorski Uniwersytet Medyczny
potwierdzam

Jak najbardziej. Jogurt jako produkt spożywczy stał się popularny w latach 70 w USA gdzie ludzi zaczął interesować zdrowy tryb zycia i szybko się okazało że własnie jogurt wspomaga perystaltyke jelit.

17.12.2012 przez Klaudia Ksepko - Student medycyny: studentka 6. roku
potwierdzam

Kwas mlekowy dzięki swoim właściwościom probiotycznym wspomaga pracę jelit, wzmacnia odporność, pomaga zwalczać zaparcia.Gdy naturalna flora bakteryjna ulega zaburzeniom na skutek złej diety, liczba bakterii kwasu mlekowego zmniejsza się. Następuje rozwój chorobotwórczych bakterii gnilnych, które upośledzają motorykę jelit. W takiej sytuacji ulgę organizmowi przyniosą bakterie kwasu mlekowego. Dlatego warto co dzień pić kefir, jogurt, maślankę! Te napoje pełne są bakterii kwasu mlekowego. Bakterie te, podobnie jak błonnik, wpływają na usprawnienie perystaltyki jelit i zapobiegają zaparciom.

23.12.2012 przez agatamaszczyk - Student medycyny: student
potwierdzam

Jogurty dostaraczaja nam niezbednych do prawidlowej pracy jelit bakterii: Lactobacillus i Bifidobacteria. Zawieraja tez malo laktozy, ktorej czesc doroslych nei toleruje, sa wiec zdrowsze do picia niz mleko.

27.12.2012 przez Tomasz Wacikowski - Student medycyny: Przewodniczący SKN Kardiologii Dziecięcej IP-CZD
potwierdzam

Jogurty naturalne zawierają bakterie, które bardzo dobrze wpływają na układ trawienny.

4.01.2013 przez Markus von Rufous - Medycyna
potwierdzam

Sam jogurt nie, ale zawarte w nim bakterie kwasu mlekowego i inne szczepy bakterii, które fizjologicznie występują w naszym przewodzie pokarmowym.

10.01.2013 przez Nadii - Student: Dietetyka
potwierdzam

Jogurty zwłaszcza te z probiotycznymi bakteriami wspomagja prace jelit, najlepiej jogurty naturalne .

18.01.2013 przez Krzysztof Łabuzek - Lekarz: Dr hab. n. med.
potwierdzam

Wszyscy Pogromcy mają rację. Skład bakteryjny jogurtu naturalnego działa zbawiennie na nasze jelito.

Źródło: Podstawy żywienia klinicznego. Lobos Sobotka. Red. wyd. pol. T. Korta, M. Łyszkowska. PZWL. Warszawa 2007. ISBN: 978-83-200-3507-0; Gastroenterologia Nettera Tom 1-2. M. H. Floch. Red. wyd. pol. L. Paradowski. Wrocław 2010, wyd.1.