Rosół pomaga przy przeziębieniu

prawda czy fałsz?

Próby weryfikacji mitu (17)

27.11.2012 przez Milena Krysiak - Inny: Ratownik Medyczny
potwierdzam

"Otóż podczas gotowania uwalnia się do wywaru cysteina – aminokwas wchodzący w skład wielu białek – która przyspiesza odkrztuszanie zalegającej w oskrzelach i płucach wydzieliny. "

28.11.2012 przez ANNA ZALEWSKA - Inny: domorosły lekarz
potwierdzam

Pomaga, ale nie leczy. Po pierwsze rozgrzewa organizm i to jest jego główna rola. Po drugie - siedząc nad ciepłymi oparami rosołu robimy swoistą inhalację, która pomoże rozrzedzić wydzielinę z nosa.

28.11.2012 przez Agnieszka Kaczmarek
potwierdzam

Rosół ugotowany na dużej ilości świeżych warzyw dostarcza nam wielu witamin, dlatego warto jeść go podczas przeziębienia. Dodatkowo witaminy które przedostają się do rosołu w trakcie gotowania są łatwiej przyswajalne przez organizm, niż te pochodzące z surowych warzyw.

28.11.2012 przez Małgorzata Górska - Inny: bibliotekarz
potwierdzam

Babciny rosołek zawsze był panaceum na wszelkie dolegliwości. Coś w tym prawdy jest.Przy przeziębieniu nie zawsze jesteśmy w tanie cokolwiek zjeść, przeżuć. Rosół można wypić, czyli dwa w jednym - płyn i składniki odżywcze. A ciepły, jeszcze rozgrzeje

28.11.2012 przez kontousuniete - Student
potwierdzam

Dr Stephen Rennard z University of Nebrasca Medical Center podawał przeziębionym ochotnikom rosół. Badanie wykazało, że babcia miała rację: karmieni bulionem pacjenci czuli się lepiej niż ci, którym go nie podano. Rosół pomaga zwalczać objawy przeziębienia i grypy oraz skuteczniej niż gorąca woda poprawia funkcjonowanie śluzówki nosa, bariery chroniącej przed wirusami.

28.11.2012 przez Ola La - Student medycyny: studentka
potwierdzam

Tak, ponieważ zawiera łatwo przyswajalne białka, których organizm w czasie osłabienia szczególnie potrzebuje. Dotyczy to jednak tylko rosołu lekkiego i nie pitego litrami :), nietłustego, poniewaz tłuszcz działa odwrotnie :organizm zamiast walczyc z infekcją musi wydatkowac energię na trawienie tłuszczy.

28.11.2012 przez Brzeska - Student: uczennica lo
potwierdzam

prawdziwy rosol ma odpowiedni poziom potrzebnych skladnikow, wiec organizm ma niezbedna energie fo walki z wirusem

28.11.2012 przez Adam Kuś - Inny: ciekawski, chory na zzsk
potwierdzam

Rosół jest jednym z najpopularniejszych domowych środków leczniczych. Wiele badań wykazało że hamuje tworzenie się stanu zapalnego w górnych drogach oddechowych przez ograniczenie gromadzenia się białych krwinek. Gdy w domu mamy osobę przeziębioną lub chorą na grypę warto ugotować duży gar rosołu. Bogaty wywar zmniejsza blokadę dróg oddechowych a dodatki jak cebula czy czosnek mają właściwości bakteriobójcze i przeciwwirusowe. Dlatego warto dodać do prawie gotowej już zupy kilka drobno pokrojonych ząbków czosnku- to zwiększy jego właściwości lecznicze.

30.11.2012 przez Kaja Winczyk - Student medycyny: studentka jak studentka
potwierdzam

Jednym z najlepszych domowych sposobów na przeziębienie jest rosół domowej roboty. Jego lecznicze działanie potwierdzili nawet naukowcy, choć nie od dziś wiadomo, że rosół to znakomite i odpowiednie dla wszystkich panaceum na przeziębienie czy grypę.

1.12.2012 przez Teresa Ceynowa - Inny: inne
potwierdzam

Przy przeziębieniu rosół pomaga szybciej wyzdrowieć , rozgrzewa i zaspokaja apetyt.

2.12.2012 przez Klaudia Ksepko - Student medycyny: studentka 6. roku
potwierdzam

Rosół pomaga leczyć katar; jego para działa podobnie jak inhalacja. Dlatego, pomóż sobie, wdychając leczniczą parę rosołu, która szybko przynosi ulgę, udrażniając przy tym zatkany nos. Taka "inhalacja" pomoże ci, gdy masz problemy z zatokami, gdyż łagodnie je oczyszcza.

5.12.2012 przez Mateusz Jankowski - Student medycyny: kierunek lekarski IIIrok
potwierdzam

Potwierdzam. Walka z infekcją jest ogromnym wydatkiem energetycznym dla naszego organizmu, a taki tłusty rosół może być doskonałym źródłem energii.

6.12.2012 przez Bartosz Maczkowski - Student medycyny: Student UMLub i WUM
potwierdzam

Rosołem się nie wyleczymy ale dzięki niemu możemy wzmocnić nasz organizm dzięki czemu będzie lepiej radził sobie z infekcjią

16.12.2012 przez Marcin Musiał - Student medycyny: Pomorski Uniwersytet Medyczny
potwierdzam

Zwany też penicyliną w garnku. To doskonały sposób na rozgrzanie organizmu. Rosół zmniejsza wydzielania śluzu, łagodzi katar, kaszel i ból gardła. Pamiętajmy, że dzieci nie powinny jeść wywarów sporządzanych na kościach, bo gromadzą się w nich pozostałości leków weterynaryjnych i antybiotyków. Dlatego rosół najlepiej ugotować na samym mięsie z włoszczyzną. Przed podaniem zupy można do niej wrzucić kilka kawałków korzenia imbiru. Ma on działanie przeciwzapalne.

27.12.2012 przez Tomasz Wacikowski - Student medycyny: Przewodniczący SKN Kardiologii Dziecięcej IP-CZD
potwierdzam

Podczas gotowania uwalnia się do wywaru cysteina – aminokwas wchodzący w skład wielu białek – która przyspiesza odkrztuszanie zalegającej w oskrzelach i płucach wydzieliny. Zupa wspaniale rozgrzewa, wzmacnia. A para z talerza rosołu działa jak inhalacja i udrożnia zatkany nos. Japońscy naukowcy odkryli, że rosół może także pomagać nadciśnieniowcom. Zawarty w bulionie kolagen, który pochodzi z mięsa drobiowego, wpływa na uelastycznienie naczyń krwionośnych, a tym samym może zapobiegać podwyższaniu ciśnienia krwi.

16.01.2013 przez
obalam

Niestety powszechnie uważany rosół za coś, co pomaga w leczeniu jest bzdurą. Rosół to mieszanina soli i łuszczy nasyconych - więc niby co ma pomagać w zbiciu infekcji - sól?

21.01.2013 przez Damian Z - Inny: Ratownik Medyczny/Student Pielęgniarstwa
potwierdzam

rosół wspaniale rozgrzewa, wzmacnia oraz pobudza system odpornościowy.

21.02.2013 przez Ernest Piotr Kuchar - Lekarz: Dr n. med.
potwierdzam

Muszę przyznać, że temat sprawił mi nieco trudności. Dopiero jak wpisałem do Pubmedu jako słowa kluczowe "chicken soup" AND "common cold" znalazłem doniesienia dokumentujące skuteczność drobiowego rosołu. 

Gratuluję wszystkim "Pogromcom", którzy uważali podobnie. Ania znalazła ciekawe doniesienie: " Dr Stephen Rennard z University of Nebrasca Medical Center podawał przeziębionym ochotnikom rosół. Badanie wykazało, że babcia miała rację: karmieni bulionem pacjenci czuli się lepiej niż ci, którym go nie podano. Rosół pomaga zwalczać objawy przeziębienia i grypy oraz skuteczniej niż gorąca woda poprawia funkcjonowanie śluzówki nosa, bariery chroniącej przed wirusami".

Piśmiennictwo:

1. http://www.mayoclinic.com/health/cold-remedies/ID00036

2. Chicken soup cure may not be a myth. Hopkins AB. Nurse Pract. 2003 Jun;28(6):16. Review. N

3. Management of the virulent influenza virus infection by oral formulation of nonhydrolized carnosine and isopeptide of carnosine attenuating proinflammatory cytokine-induced nitric oxide production. Babizhayev MA, Deyev AI. Am J Ther. 2012 Jan;19(1):e25-47. doi: 10.1097/MJT.0b013e3181dcf589. Review.