Mleko z czosnkiem, miodem i masłem leczy przeziębienie

prawda czy fałsz?

Próby weryfikacji mitu (11)

27.11.2012 przez Milena Krysiak - Inny: Ratownik Medyczny
potwierdzam

Czosnek to jeden z najsilniejszych, naturalnych antybiotyków.

27.11.2012 przez Konrad Babij - Student: Biotechnolog
potwierdzam

Skuteczność wzrośnie na pewno jeśli:

1. Rozgnieciemy czosnek, poczekamy chwilę, allicyna kaskadowo się będzie rozpadać na pochodne.

2. połączymy go z tłuszczem ( ajoene w roztworach tłuszczowych ma wysoką stabilność przechowalniczą)

3. mleko nie przekroczy 60 stopni C, by nie inaktywować lizozymu i oksydazy glukozowej znajdujących się w miodzie.

W ten sposób dostarczymy organizmowi produkt białkowy, wysoce kaloryczny, z pewną ilością potencjalnie aktywnych substancji. Nie zaszkodzi

28.11.2012 przez kontousuniete - Student
potwierdzam

Zawarte w czosnku fitoncydy działają podobnie jak antybiotyki – bakteriobójczo, grzybobójczo lub pierwotniakobójczo. Obecna w czosnku allicyna (jeden z fitoncydów) hamuje procesy życiowe drobnoustrojów, niektórych z nich nawet silniej niż tetracyklina czy penicylina (a trudno ustalić, który z 200 wirusów wywołujących przeziębienie jest odpowiedzialny za nasze dolegliwości).

29.11.2012 przez Małgorzata Górska - Inny: bibliotekarz
potwierdzam

Stare metody tzw.babcine zostały zweryfikowane przez wiele pokoleń. Gdyby taka mikstura nie działała, to kto by zechciał ją pić.

30.11.2012 przez Kaja Winczyk - Student medycyny: studentka jak studentka
potwierdzam

Z syropem o palmę pierwszeństwa walczy wybuchowa mieszkanka mleka, masła, czosnku i miodu. Przepis jest banalnie prosty. Do szklanki ciepłego mleka dodajemy łyżkę masła i łyżkę miodu całość doprawiamy dwoma ząbkami rozgniecionego czosnku. Specyfik powoli wypijamy, wyobrażając sobie, że mikstura ta wybornie smakuje. Napój nawilża i natłuszcza błony śluzowe gardła oraz działa dezynfekująco.

4.12.2012 przez Amelia Prorok - Inny: Interesuję się medycyną od wielu lat
potwierdzam

czosnek zawiera naturalne antybiotyki, mleko zmaga działanie samego czosnku a miód też ma właściwości lecznicze. Sama często stosuję taką mieszankę z dobrym skutkiem. j

6.12.2012 przez Bartosz Maczkowski - Student medycyny: Student UMLub i WUM
potwierdzam

Taki napój może przynieść ulgę na bolące gardło a dzięki zawartości czosnku może pomóc w leczeniu

16.12.2012 przez Marcin Musiał - Student medycyny: Pomorski Uniwersytet Medyczny
obalam

Miód ma – obok wielu prozdrowotnych zalet – również właściwości bakteriobójcze. Działa nawet na drobnoustroje odporne na antybiotyki. Dlatego idealny będzie przy zaczynającej się właśnie infekcji. Nie wzorujmy się jednak na naszych babciach bezkrytycznie i nie serwujmy sobie czy dzieciom kubka gorącego mleka z miodem. To przy przeziębieniu podstawowy, choć często popełniany błąd. Otóż mleko jest idealną wprost pożywką dla rozwijających się drobnoustrojów. Pij je, ale tylko wtedy, kiedy chcesz bakterie, które właśnie zaczynają panoszyć się w twoim organizmie, rozmnożyć! Kiedy zaczyna nas „coś brać”, zapomnijmy o nabiale – mleku, jogurcie, kefirze. Miód łączmy raczej z herbatą. Najlepszy na przeziębienie będzie ten lipowy – nie dość, że działa antybakteryjnie, to jeszcze ma właściwości wykrztuśne. W dodatku jest łagodny w smaku, podobnie jak akacjowy. Przy bólu gardła nie polecamy spadziowego – jest ostry, może podrażniać.

24.12.2012 przez Klaudia Ksepko - Student medycyny: studentka 6. roku
potwierdzam

Do gorącego mleka wrzuć odrobinę masła, łyżeczkę miodu i pokrojony ząbek czosnku. Jeśli chcesz, możesz odcedzić tak przygotowane mleko. Tak przygotowany napój łagodzi ból gardła, jest bogaty w witaminę A i D oraz wzmacnia odporność organizmu.

27.12.2012 przez Tomasz Wacikowski - Student medycyny: Przewodniczący SKN Kardiologii Dziecięcej IP-CZD
potwierdzam

Miód ma – obok wielu prozdrowotnych zalet – również właściwości bakteriobójcze. Działa nawet na drobnoustroje odporne na antybiotyki. Dlatego idealny będzie przy zaczynającej się właśnie infekcji.

21.01.2013 przez Damian Z - Inny: Ratownik Medyczny/Student Pielęgniarstwa
potwierdzam

Działąnie czosnku :

walczy z wirusami,

działa przeciwzakrzepowo,

pokonuje bakterie,

skutecznie rozprawia się z pasożytami,

działa przeciwgrzybicznie,

jest świetnym przeciwutleniaczem.

17.02.2013 przez Krzysztof Łabuzek - Lekarz: Dr hab. n. med.
potwierdzam

1. Czosnek zawiera substancje o działaniu przeciwwirusowym (przeziębienie - Rhinowirusy) oraz przeciwgrzybiczym. Istnieją również badania naukowe na materiale ludzkim, które dowodzą pozytywnego wpływu substancji zawartych w czosnku na układ immunologiczny człowieka.

2. Miód zabija bakterie [Honey kills bacteria] i to na śmierć. Bardzo wiele naukowych prac o tym donosi. Apiterapia ma sens.

Proponuję też spojrzeć tutaj:

http://pogromcymitowmedycznych.pl/myth/95/czosnek-na-grzybic%C4%99-pochwy/

http://pogromcymitowmedycznych.pl/myth/376/czosnek-wzmacnia-odporno%C5%9B%C4%87/

Źródło: http://www.fasebj.org/content/24/7/2576; http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/18433338; http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22046173; http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/15821901; http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21394213; http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22095907; http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19673699; http://www.bashaar.org.il/files/5389.pdf