Ziemniaki są niezdrowe

prawda czy fałsz?

Próby weryfikacji mitu (12)

28.11.2012 przez Ewa Maliwska - Inny: ktoś
obalam

Zjadanie kilku kartofli dziennie, przyrządzonych bez tłuszczu, obniża ciśnienie krwi niemal tak dobrze, jak niektóre leki na nadciśnienie i nie mają wpływu na masę ciała

28.11.2012 przez kontousuniete - Student
obalam

Zjadanie kilku kartofli dziennie, przyrządzonych bez tłuszczu, obniża ciśnienie krwi niemal tak dobrze, jak niektóre leki na nadciśnienie bez wpływu na masę ciała.

28.11.2012 przez Adam Kuś - Inny: ciekawski, chory na zzsk
obalam

Gotowane ziemniaki, dzięki swoim wartościom odżywczym, a jednocześnie łatwo przyswajalnej skrobi, są zalecane osobom wracającym do zdrowia lub cierpiącym na choroby układu pokarmowego, a także niemowlętom, które matki odstawiły od piersi.

Ziemniaki, podobnie jak inne warzywa, zawierają sporo błonnika i dlatego sprzyjają procesom trawienia, pomagają na zaparcia, biegunki i ułatwiają usuwanie cholesterolu z organizmu. W medycynie ludowej w przypadkach nadkwasoty, wrzodów żołądka i dwunastnicy, przy zgadze, cuchnącym oddechu, dolegliwościach wątroby ceniono sok z surowych ziemniaków (najlepiej tych o czerwonej skórce). Zalecany jest do picia trzy razy dziennie po jednej lub dwóch łyżeczkach stołowych, przed jedzeniem.

28.11.2012 przez Michał Miller - Student: Biofizyka skażeń środowiska
obalam

Ziemniaki są zdrowe ale tylko gotowane lub pieczone bez dodatku tłuszczu.

Ziemniaki a w zasadzie skrobia poddana obróbce cieplnej w postaci smażenia na głębokim oleju-przekształca się w akrylamid.

Wikipedia- Akrylamid fragment:

Duże ilości akrylamidu powstają podczas obróbki termicznej (smażenia w głębokim tłuszczu, pieczenia) produktów spożywczych zawierających skrobię (węglowodany). Komitet ekspertów ds. Dodatków do Żywności (JECFA – organ doradczy WHO i FAO) podaje, że największy udział w ogólnym spożyciu akrylamidu mają chipsy ziemniaczane (16–30%), chrupki ziemniaczane (6–46%), kawa (13–39%), ciasta, ciastka i herbatniki (10–20%) oraz chleb i inne gatunki pieczywa (10–30%).

Akrylamid jest w postaci usieciowanej jest niegroźny, natomiast gdy jest jeszcze w fazie obróbki cieplnej tj. w ciepłych frytkach, ciastach itp. jest kancerogenny.

29.11.2012 przez Aleksandra Strycharz - Patron portalu: Student
potwierdzam

Są w ogóle nie szkodliwe dla naszego organizmu jedynie ich liście

30.11.2012 przez Kaja Winczyk - Student medycyny: studentka jak studentka
potwierdzam

Tymczasem sam ziemniak niemal nie zawiera tłuszczu (około 0,1 proc.), jest niskokaloryczny (około 75 kcal w 100 gramach), lekkostrawny i łatwo przyswajalny dla organizmu. Same kartofle nie tylko nie tuczą, ale nawet pomagają pozbyć się zbędnych kilogramów. To produkt spożywczy, który przez dłuższy czas może stanowić jedyne źródło pożywienia dla człowieka. Tak ekstremalna dieta nie jest jednak polecana. W przeciwieństwie do częstego stosowania ziemniaków - nie tylko w kuchni, ale też w formie lekarstwa. W niepozornej bulwie znajdziemy potas, magnez, żelazo, fosfor, wapń, cynk, miedź, mangan, witaminę A, B1, B2, B3, B6, C, D, E i K, PP, błonnik oraz skrobię.

2.12.2012 przez Klaudia Ksepko - Student medycyny: studentka 6. roku
obalam

Ziemniaki są lekkostrawne, a do stanowią cenne źródło witaminy C (najwięcej jest w młodych, a z czasem jej ubywa). Odmiany o intensywnym, żółtym kolorze miąższu mają sporo beta-karotenu. Poza tym bulwy zawierają jeszcze witaminy: H, K, B1, B2, B6 i PP, a do tego są bogate w potas i fosfor. Mają także magnez, wapń, żelazo, mangan, sód, fluor, jod i siarkę, ale w zdecydowanie mniejszych ilościach.

Najsmaczniejsze i najzdrowsze są jesienią. Dopiero co wykopane bulwy idealnie nadają się do pieczenia w ognisku lub gotowania. Zwłaszcza w mundurkach, bo najwięcej minerałów i witamin kryje się tuż pod skórką (w środku gromadzi się głównie skrobia).

5.12.2012 przez Bartosz Maczkowski - Student medycyny: Student UMLub i WUM
obalam

Ziemniaki zawierają dużą ilość kalorii, liczne witaminy i minerały.

16.12.2012 przez Marcin Musiał - Student medycyny: Pomorski Uniwersytet Medyczny
obalam

Naukowcy z University of Scranton w stanie Pennsylvania analizowali czerwone ziemniaki, ze względu na ich wysoką zawartość związków chemicznych korzystnych dla zdrowia. W badaniach udział wzięło 18 osób z nadwagą lub otyłością i nadciśnieniem tętniczym. Przez miesiąc

część z nich spożywała dwa razy dziennie 6-8 czerwonych ziemniaków w skórce, upieczonych w kuchence mikrofalowej, a część nie jadła tych warzyw. Następnie grupy zamieniły się dietami.

Okazało się, że w okresie badań ciśnienie rozkurczowe spadło średnio o 4,3 proc. (4 mm Hg) a ciśnienie skurczowe o 3,5 proc. Większość pacjentów stosowała równolegle leki na nadciśnienie, ale ziemniaki dodatkowo obniżały ciśnienie krwi. Żaden z uczestników badania nie przytył. Ziemniaczana dieta nie miała też wpływu na poziom lipidów i glukozy we krwi.

24.12.2012 przez Piotr Sendecki - Inny: ratownik medyczny / fizjoterapeuta
obalam

są zdrowe, zawierają skrobie i witaminy - niestety podawane z tłuszczem są kaloryczne

27.12.2012 przez Tomasz Wacikowski - Student medycyny: Przewodniczący SKN Kardiologii Dziecięcej IP-CZD
obalam

Na wartość odżywczą ziemniaków składają się:

Białko

Zawartość białka w suchej masie ziemniaka jest podobna jak w zbożach, a w porównaniu z innymi bulwami i korzeniami jest bardzo wysoka.

Tłuszcz

Ziemniaki same w sobie są beztłuszczowe a co za tym idzie wolne od nasyconych kwasów tłuszczowych. Nie zawierają również cholesterolu.

Witamina C

100 g ziemniaka zaspakaja dzienne zapotrzebowanie na witaminę C w 25 %. Witamina c jest dość silnym antyoksydantem chroniącym komórki przed uszkodzeniem na skutek działania wolnych rodników. Jest także niezbędna dla prawidłowego funkcjonowania układu odpornościowego.

Żelazo

Jest dość dobrym składnikiem tego składnika mineralnego a dodatkowo wysoka zawartość witaminy C ułatwia jego wchłanianie.

Witaminy: B1(tiamina), B3 (niacyna), B6 (pirydoksyna), kwas foliowy, kwas pantotenowy i ryboflawinę

Składniki mineralne: potas i magnez.

Wysoka zawartość potasu i niska sodu sprawia, że warzywo to powinno znaleźć się w menu każdej osoby z nadciśnieniem.

Błonnik

Nie każdy zdaje sobie sprawę z tego, że ziemniaki są doskonałym źródłem błonnika. Dwa średnie ziemniaki (130 g) dostarczają ok. 2 g włókna pokarmowego. Błonnik nie tylko pomaga w walce z zaparciami ale także obniżać stężenie cholesterolu.

21.01.2013 przez Damian Z - Inny: Ratownik Medyczny/Student Pielęgniarstwa
obalam

Ziemniaki

Zawierają sporo wit. C, A, PP i z grupy B. A także błonnik i obniżający ciśnienie krwi potas. D

18.02.2013 przez Krzysztof Łabuzek - Lekarz: Dr hab. n. med.
obalam

Ziemniaki to samo zdrowie.

Pan Doktor Tomasz Wacikowski pisze: Na wartość odżywczą ziemniaków składają się: Białko. Zawartość białka w suchej masie ziemniaka jest podobna jak w zbożach, a w porównaniu z innymi bulwami i korzeniami jest bardzo wysoka. Tłuszcz. Ziemniaki same w sobie są beztłuszczowe a co za tym idzie wolne od nasyconych kwasów tłuszczowych. Nie zawierają również cholesterolu. Witamina C. 100 g ziemniaka zaspakaja dzienne zapotrzebowanie na witaminę C w 25 %. Witamina c jest dość silnym antyoksydantem chroniącym komórki przed uszkodzeniem na skutek działania wolnych rodników. Jest także niezbędna dla prawidłowego funkcjonowania układu odpornościowego. Żelazo. Jest dość dobrym składnikiem tego składnika mineralnego a dodatkowo wysoka zawartość witaminy C ułatwia jego wchłanianie. Witaminy: B1(tiamina), B3 (niacyna), B6 (pirydoksyna), kwas foliowy, kwas pantotenowy i ryboflawinę. Składniki mineralne: potas i magnez. Wysoka zawartość potasu i niska sodu sprawia, że warzywo to powinno znaleźć się w menu każdej osoby z nadciśnieniem. Błonnik. Nie każdy zdaje sobie sprawę z tego, że ziemniaki są doskonałym źródłem błonnika. Dwa średnie ziemniaki (130 g) dostarczają ok. 2 g włókna pokarmowego. Błonnik nie tylko pomaga w walce z zaparciami ale także obniżać stężenie cholesterolu.

Zemniaki mogą też obniżać ryzyko chorób nowotworowych. Byle nie w nadmiarze i nie w postaci frytek.

Źródło: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/17350085; http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/18841984; http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23167408; http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23412804.