Alkohol jest środkiem poprawiającym trawienie

jak wyżej

Próby weryfikacji mitu (9)

27.11.2012 przez kontousuniete - Student
potwierdzam

Prawda jest taka, że alkohol drażni i uszkadza śluzówki, zaburza pracę jelit, utrudnia wchłanianie pokarmów, a także upośledza funkcje takich narządów jak wątroba czy trzustka, które są niezbędne do prawidłowego przebiegu procesu trawienia. Osłabienie procesów trawienia i zaburzenia wchłaniania pociagają za sobą niedożywienie. Efektem niedożywienia mogą być stany niedocukrzenia, które są szczególnie niekorzystne dla mózgu i mogą spowodować jego uszkodzenie.

27.11.2012 przez Klaudia Ksepko - Student medycyny: studentka 6. roku
potwierdzam

Naukowcy niemieccy zbadali wpływ różnych rodzajów alkoholi na wydzielanie kwasów trawiennych i gastryn i okazało się, że w trawieniu pomagają nam głównie alkohole niedestylowane: wina, piwa, szampany i martini. Alkohole destylowane, takie jak: whisky, koniak, calvados i rum, nie powodowały zwiększonego wydzielania soków trawiennych.

28.11.2012 przez Adam Kuś - Inny: ciekawski, chory na zzsk
potwierdzam

Naukowcy niemieccy zbadali wpływ różnych rodzajów alkoholi na wydzielanie kwasów trawiennych i gastryn i okazało się, że w trawieniu pomagają nam głównie alkohole niedestylowane: wina, piwa, szampany i martini. Alkohole destylowane, takie jak: whisky, koniak, calvados i rum, nie powodowały zwiększonego wydzielania soków trawiennych

1.12.2012 przez Bartosz Maczkowski - Student medycyny: Student UMLub i WUM
potwierdzam

Alkohol w małych ilościach może poprawić trawienie, jednak przy dużym spożyci alkoholu trawienie zostaje całkowicie zahamowane.

2.12.2012 przez Kaja Winczyk - Student medycyny: studentka jak studentka
obalam

Prawda jest taka, że alkohol drażni i uszkadza śluzówki, zaburza pracę jelit, utrudnia wchłanianie pokarmów, a także upośledza funkcje takich narządów jak wątroba czy trzustka, które są niezbędne do prawidłowego przebiegu procesu trawienia. Osłabienie procesów trawienia i zaburzenia wchłaniania pociagają za sobą niedożywienie. Efektem niedożywienia mogą być stany niedocukrzenia, które są szczególnie niekorzystne dla mózgu i mogą spowodować jego uszkodzenie.

3.12.2012 przez Irena - Inny: pasjonat
potwierdzam

potwierdzam że alkohol poprawia trawienie, ale w ograniczonych ilościach np.na czczo jeden kieliszek jakiejś nalewki zrobiona na spirytusie lub lampka wina lub szklanka piwa bardzo wskazana, chorującym na nerki jest to nawet zalecane przez lekarzy

18.12.2012 przez Marcin Musiał - Student medycyny: Pomorski Uniwersytet Medyczny
obalam

Udowodniono wręcz odwrotną tezę. Po pierwsze to jak każdy płyn będzie on rozcieńczał soki trawiennew przez co będzie zmniejszał stężenie np kwasu solnego w żołądku. jako alkohol będzie denaturował białka a to właśnie białkami są enzymy których używamy do trawienia pokarmu. Alkohol spowalnia trawienie nawet do 50%.

27.12.2012 przez Tomasz Wacikowski - Student medycyny: Przewodniczący SKN Kardiologii Dziecięcej IP-CZD
obalam

Prawda jest taka, że alkohol drażni i uszkadza śluzówki, zaburza pracę jelit, utrudnia wchłanianie pokarmów, a także upośledza funkcje takich narządów jak wątroba czy trzustka, które są niezbędne do prawidłowego przebiegu procesu trawienia. Osłabienie procesów trawienia i zaburzenia wchłaniania pociagają za sobą niedożywienie. Efektem niedożywienia mogą być stany niedocukrzenia, które są szczególnie niekorzystne dla mózgu i mogą spowodować jego uszkodzenie.

22.01.2013 przez Damian Z - Inny: Ratownik Medyczny/Student Pielęgniarstwa
obalam

Drażni on śluzówkę, czasem nawet uszkadza, zaburza naturalną pracę jelit i choć pozornie może się wydawać, że pod wódeczkę śledzik lepiej wchodzi, alkohol tak naprawdę utrudnia wchłanianie pokarmów

17.02.2013 przez Krzysztof Łabuzek - Lekarz: Dr hab. n. med.
Mit nie jest możliwy do jednoznacznego obalenia/potwierdzenia obalam

Alkohole niedestylowane ( wina, piwa, szampany) spożywane w niewielkich ilościach pobudzają wydzielanie soku żołądkowego, natomiast alkohole destylowane (wódka i tzw. kolorowe alkohole) tego efektu nie wykazują. Alkohol w ilościach znacznych (toksycznych) i stosowany długotrwale upośledza trawienie oraz wchłanianie wielu istotnych substancji odżywczych, a w skrajnych przypadkach wywołuje objawy niedożywienia. Udowodniono związek takiego picia z podwyższonym ryzykiem wystąpienia raka przełyku, trzustki, wątroby, jelita grubego, odbytnicy, krwawienia z górnego odcinka przewodu pokarmowego, zaniku błony śluzowej żołądka, zapalenia błony śluzowej żołądka, zaburzeń wchłaniania oraz marskością wątroby.

Obalając ten mit warto zauważyć, że sam wzrost wydzielania tzw. „soków trawiennych” nie może być surogatem dobrego trawienia. Przecież zdrowy człowiek, który odżywia się prawidłowo nie potrzebuje żadnego środka „poprawiającego trawienie”! Nasz przewód pokarmowy, o ile jest zdrowy, świetnie sobie radzi z trawieniem w zasadzie każdego pożywienia, włączając w to nawet fragmenty połkniętych zwierzęcych kości. Ale gatunek ludzki od wieków lubił się napić, więc aby znaleźć usprawiedliwienie dla codziennego, wielokrotnego picia stworzył mit, jakoby alkohol pomagał w trawieniu. Wszak w wersji polskiej śledzik zawsze lubi pływać.

 

Źródło: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/?term=Teyssen+S%2C+Lenzing+T%2C+Gonz%C3%A1lez-Calero+G%2C+Korn+A%2C+Riepl+RL%2C+Singer+MV.+Alcoholic+beverages+produced+by+alcoholic+fermentation+but+not+by+distillation+are+powerful+stimulants+of+gastric+acid+secretion+in+humans.+Gut.+1997+Jan%3B40(1)%3A49-56;

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed; /?term=A+novel+function+of+red+wine+polyphenols+in+humans%3A+prevention+of+absorption+of+cytotoxic+lipid+peroxidation+products.+The+FASEB+Journal.+2008%3B22%3A41-46; http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/10074488; http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/8314520; http://www.parpa.pl/download/rozdzial03.pdf.