Miód jest naturalnym antybiotykiem

Czy powinno się jeść lub pić miód podczas bólu gardła?

Próby weryfikacji mitu (18)

18.09.2012 przez Grzegorz P - Student: studiuję informatykę
potwierdzam

za wiki (http://pl.wikipedia.org/wiki/Mi%C3%B3d#Sk.C5.82ad_chemiczny_miodu_pszczelego)

Wartość kaloryczna 100 g miodu waha się w granicach 320–330 kcal. Dominujący udział cukrów prostych – glukozy i fruktozy, decyduje o właściwościach wzmacniających miodu. Cukry te są wchłaniane w układzie pokarmowym bezpośrednio do krwi, gdzie w zależności od potrzeb przetwarzane są w energię lub odkładane w wątrobie w postaci glikogenu. Miód jest cennym produktem odżywczym, zwłaszcza dla ludzi wyczerpanych pracą fizyczną czy umysłową. Obecnie miód wchodzi w skład diety: sportowców, alpinistów, płetwonurków. Cukry proste biorą też udział w detoksykacji, chroniąc w pewnym stopniu przed działaniem zanieczyszczonego środowiska oraz obniżając toksyczne działanie alkoholu, nikotyny i innych używek. Obecna w miodzie acetylocholina obniża ciśnienie i poprawia krążenie krwi, natomiast cholina działa ochronnie na wątrobę oraz zwiększa wydzielanie żółci. Jony metali zawarte w miodzie stymulują produkcję czerwonych ciałek krwi i hemoglobiny. Antybakteryjne właściwości miodu są wynikiem kompleksowego działania kilku czynników. Jednym z nich jest powstający nadtlenek wodoru. Bakteriostatyczne działanie miodu wywołane jest także jego wysokim ciśnieniem osmotycznym, jak również może być to efekt działania olejków eterycznych i flawonoidów, występujących w miodzie w niewielkich ilościach. Miód odznacza się również właściwościami przeciwzapalnymi, odnawiającymi i oczyszczającymi. U dzieci spożycie miodu wzmaga rozwój umysłowy i zwiększa odporność na choroby. Dzieci w wieku 1–4 lat powinny dostawać 7 g (1 łyżeczka) dziennie; dzieci w wieku 5–12 lat powinny spożywać 15–40 g miodu dziennie. Nie należy podawać miodu dzieciom poniżej 1 roku życia ze względu na naturalnie występujące w miodzie bakterie Clostridium botulinum, które mogą doprowadzić do zachorowania na botulizm dziecięcy.

19.09.2012 przez Karolina P - Student: farmacja
potwierdzam

tak, spożywanie miodu podczas infekcji górnych dróg oddechowych a także w stanach osłabienia organizmu jest jak najbardziej wskazane. miód wykazuje właściwości łagodzące, osłaniające oraz p-bakteryjne , (ze względu na sporą zawartość nadtlenku wodoru o właściwościach utleniających). ponadto jest środkiem o dużych wartościach odżywczych przez co przyspiesza regeneracje i powrót do zdrowia.

3.10.2012 przez Michał Kaźmierczak - Inny: magister analityki medycznej
potwierdzam

Słyszałem kiedyś, gdzieś, że miód może podrażniać gardło podczas stanów zapalnych. Ale wygląda na to, że to tylko mit. Miód posiada także właściwości antybiotyczne.

8.10.2012 przez Anna Pasternak - Inny: diagnosta laboratoryjny
potwierdzam

Miód posiada właściwości antybiotyczne i na pewno pomaga w stanach zapalnych gardła. Używany jest w niektórych tabletkach na ból gardła. Nawet starożytni Egipcjanie korzystali z jego właściwości ("Historia Medycyny" pod red. T. Brzezińskiego).

20.10.2012 przez Kaja Winczyk - Student medycyny: studentka jak studentka
potwierdzam

Miód charakteryzuje się wysoką aktywnością antybiotyczną. Hamuje bądź niszczy rozwój bakterii Gram-dodatnich, Gram-ujemnych, grzybów, wirusów, pierwotniaków, paciorkowców.

Te cenne właściwości zawdzięcza miód swemu składowi chemicznemu. Wysokie ciśnienie osmotyczne, kwaśny odczyn środowiska, obecność oksydazy glukozy, lizozymu, apidycyny, inhibiny to cechy nadające miodowi działanie antybiotyczne. Warto zapamiętać, że aktywność antybiotyczna miodu wzrasta nawet do 220 razy gdy go rozcieńczymy z wodą.

21.10.2012 przez Agnieszka Wintrowicz - Student medycyny: :)
potwierdzam

Jest to prawda, naukowcom nawet udało się zidentyfikować substancję odpowiedzialną za właściwości przeciwbakteryjne - jest to defensyna 1.

21.10.2012 przez Klaudia Ksepko - Student medycyny: studentka 6. roku
potwierdzam

Potwierdzam, miód ma właściwości antybakteryjnie oraz łagodzące zapalenia. Dodawany jest do wielu tabletek do ssania na ból gardła.

22.10.2012 przez kontousuniete - Student
potwierdzam

Propolis - czyli kit pszczeli ma zdolność niszczenia, blokowania bakterii, grzybów chorobotwórczych, wirusów i pierwotniaków.

23.10.2012 przez Tomasz Wacikowski - Student medycyny: Przewodniczący SKN Kardiologii Dziecięcej IP-CZD
potwierdzam

Gdyby miód nie miał właściwości ochronnych przeciwko drobnoustrojami, psułby się od razu po jego wyprodukowaniu przez pszczoły. Najprostszy dowód słuszności tego mitu to właściwości konserwujące miodu.

12.11.2012 przez Marlena Pietrusińska - Inny: zagadki medyczne
potwierdzam

na przeziębienie miód jest lepszy niż większość dostępnych leków , z tego względu że ma działanie bakteriobójcze oraz bakteriostatyczne . Zamiast faszerować się lekami polecam rozgrzewającą herbatę z imbirem , cytryną i miodem .

19.11.2012 przez Bernarda Płusa - Student medycyny: UMED Łódź
potwierdzam

Zawiera substancje przeciwbakteryjne, łagodzi podrażnienia i podnosi odporność. Jest więc idealnym środkiem na przeziębienie.

26.11.2012 przez Małgorzata Górska - Inny: bibliotekarz
potwierdzam

To chyba najsmaczniejsze lekarstwo na świecie

27.11.2012 przez Kamila Machnik - Student medycyny: położnictwo
potwierdzam

Miód stosowany jest z powodzeniem w ostrych i przewlekłych stanach zapalnych gardła, schorzeniach zapalnych nosogardzieli, a także ostrych i przewlekłych zapaleniach migdałków podniebiennych (anginach). Dobre wyniki uzyskuje się również w postępującym zaniku śluzówki górnych dróg oddechowych, w nieżycie tylnej ściany gardła i więzadeł głosowych oraz chrypce.

2.12.2012 przez Teresa Ceynowa - Inny: inne
potwierdzam

Miód bardzo pomaga na ból gardła .Najlepiej zrobić sobie mleko z miodem albo herbatę z miodem .

3.12.2012 przez Milena Krysiak - Inny: Ratownik Medyczny
potwierdzam

Miód rozpuszczony w wodzie działa jak antybiotyk. Jest bardzo zdrowy. Powinno się spożywać 3 łyżeczki miodu dziennie. Polecam.

18.12.2012 przez agatamaszczyk - Student medycyny: student
potwierdzam

Potwierdzam, ze miod jest naturalnym antybiotykiem. ma on wlasciwosci bakteriobojcze, pomaga tez walczyc z wirusami. Takie cechy miod ma dzieki zawartosci lizozymu, oksydazy glukozowej, apidycyny i inhibiny. Miod ma takze wlasciwosci antyalergiczne, a rozne rodzaje miodow roznia sie w dzialaniu bardziej 'waskim': na drogi moczowe, an serce, na uklad poakrmowy, itd.

21.12.2012 przez Bartosz Maczkowski - Student medycyny: Student UMLub i WUM
potwierdzam

"Miód nektarowy zawsze zawiera w swoim składzie wMiód charakteryzuje się wysoką aktywnością antybiotyczną. Hamuje bądź niszczy rozwój bakterii Gram-dodatnich, Gram-ujemnych, grzybów, wirusów, pierwotniaków, paciorkowców. Te cenne właściwości zawdzięcza miód swemu składowi chemicznemu. Wysokie ciśnienie osmotyczne, kwaśny odczyn środowiska, obecność oksydazy glukozy, lizozymu, apidycyny, inhibiny to cechy nadające miodowi działanie antybiotyczne. Warto zapamiętać, że aktywność antybiotyczna miodu wzrasta nawet do 220 razy gdy go rozcieńczymy z wodą."

24.12.2012 przez Marcin Musiał - Student medycyny: Pomorski Uniwersytet Medyczny
potwierdzam

Ludzie od wieków wykorzystują lecznicze właściwości miodu. Tradycyjne lekarstwa na bazie miodu stosowane były głównie do miejscowego leczenia ran. Miód manuka pozyskiwany jest z nektaru krzewu manuka, czyli tzw. drzewa herbacianego, pochodzącego z Nowej Zelandii. Współczesna medycyna doceniła jego właściwości i wykorzystała go jako składnik leków na rany. Wiadomo, iż miód manuka działa antybakteryjnie, jednak mechanizm zwalczania przez niego bakterii nie jest jeszcze do końca poznany.

Należy pamiętać że w dobie obecnego rozwoju medycyny należy takie środki traktować jedynie jako terapię uzupełniającą, jeśli jest wskazanie do stosowania antybiotyków to należy je przyjmoważ zgodnie ze wskazaniami lekarza.

19.01.2013 przez Krzysztof Łabuzek - Lekarz: Dr hab. n. med.
potwierdzam

Oj tak, miód zabija bakterie [Honey kills bacteria] i to na śmierć, i to nie tylko dzięki defensynom. Bardzo wiele naukowych prac o tym donosi. Apiterapia ma sens.

Źródło: http://www.fasebj.org/content/24/7/2576; http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/18433338; http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22046173; http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/15821901; http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21394213; http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22095907; http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19673699.