Marchew poprawia wzrok i opóźnia starzenie oczu

Czy to możliwe aby marchew  z powodu zawartości retinolu poprawiała wzrok i opóźniała starzenie oczu?

Próby weryfikacji mitu (16)

19.09.2012 przez Karolina P - Student: farmacja
potwierdzam

tak,ale marchew jest pośrednim żródlem retinolu czyli witaminy A, ponieważ zawiera beta karotem , który jest prekursorem tej witaminy. ( beta karoten to inaczej prowitamina A, która ulega przekształceniu w organizmie do właściwej witaminy )

19.09.2012 przez Klaudyna Iwaszko - Student medycyny: student medycyny
potwierdzam

Z jednej cząsteczki β-karotenu powstają 2 cząsteczki retinalu, który może zostać zredukowany do retinolu. Oba związki to aktywne postaci witaminy A które biorą m.in. udział w procesie widzenia. A więc owszem, mogą wspomagać wzrok ;)

12.10.2012 przez Bartosz Maczkowski - Student medycyny: Student UMLub i WUM
potwierdzam

Beta karoten zawarty w marchwi przekształca się w witaminę A, która wspomaga proces widzenia.

22.10.2012 przez Agnieszka Wintrowicz - Student medycyny: :)
potwierdzam

Tak, marchew zawiera beta-karoten, który w organizmie człowieka przekształcany jest przez enzym dioksygenazę beta-karotenową w retinal (aldehyd) - związek biorący udział w procesie widzenia. Retinol to alkohol (chemicznie) i wraz z innymi pochodnymi wchodzi w skład kompleksu witaminy A, która bierze udział w regulacji licznych reakcji biochemicznych w organizmie człowieka

24.10.2012 przez Sebastian - Student medycyny: UM Lublin
potwierdzam

Prawda ze ma korzystny wpływ na wzrok, jednak nie ma co liczyć na to ze jedząc kilo marchewek dziennie wyleczymy wadę wzroku

25.10.2012 przez Michał Smoliński - Student medycyny: przyszły lek :P
potwierdzam

Marchew jest źródłem karotenu (to właśnie on nadaje charakterystyczny kolor temu warzywu) który jest dla organizmu źródłem retinolu niezbędnego dla prawidłowego procesy widzenia na poziomie komórek wzrokowych czopków i pręcików. Niedobór witaminy A powoduje kurzą ślepotę. WITAMINA A poprawia wzrok :) choć nie leczy chorób wywołanych innymi przyczynami niż hipowitaminoza. E. Mutschler Farmakologia i Toksykologia

Dołączony obrazek:
27.10.2012 przez Marcin Musiał - Student medycyny: Pomorski Uniwersytet Medyczny
potwierdzam

Marchew zawiera duże ilości witamin i mikroelementów, jej najcenniejszym składnikiem jest jednak beta-karoten, czyli prowitamina A. Jest niezbędna do prawidłowego funkcjonowania organizmu – odpiera ataki bakterii i wirusów, poprawia wzrok, przede wszystkim jednak jest silnym przeciwutleniaczem, chroniąc nasz organizm przed szkodliwym działaniem wolnych rodników.

30.10.2012 przez kontousuniete - Student
potwierdzam

Zmniejsza ryzyko zwyrodnienia plamki żółtej (jest główną przyczyną utraty wzroku w starszym wieku), uszkodzenia soczewki i powstania zaćmy.

31.10.2012 przez Klaudia Ksepko - Student medycyny: studentka 6. roku
potwierdzam

Produkty bogate w witaminę A (takie jak marchew i zielone warzywa liściaste) zapewniają substraty konieczne w reakcjach chemicznych zachodzących podczas adaptacji czopków i pręcików do małej ilości światła, sama zaś witamina A jest konieczna, aby zaszedł proces przekształcenia fali świetlnej na impuls nerwowy.

11.11.2012 przez Marlena Pietrusińska - Inny: zagadki medyczne
potwierdzam

marchewki posiadają witaminę A , która pozytywnie wpływa na sprawność naszych oczu . Brak wit. A skutkuje tzw. kurzą ślepotą

13.11.2012 przez Kaja Winczyk - Student medycyny: studentka jak studentka
potwierdzam

Właściwości lecznicze

Marchew znana jest z wielu właściwości leczniczych, m.in.

wzmaga funkcjonowanie wątroby,

zapobiega gniciu pokarmu w jelitach, ograniczając powstawanie gazów,

szybko przywraca normalne funkcjonowanie żołądka, dwunastnicy i jelit w przypadku zapalenia błony śluzowej i wrzodów,

reguluje stolec przy zaparciach,

działa regulująco przy nadmiarze kwasów żołądkowych i zapobiega chorobom temu towarzyszącym,

wpływa na zwiększenie ilości czerwonych ciałek krwi, jest więc skutecznym lekiem na anemię,

oddziaływuje na poprawę wzroku,

zwalcza robaki u dzieci (owsiki),

działa leczniczo na reumatyzm i ischias oraz cukrzycę,

leczy wrzody, oparzenia, liszaje, egzemy i swędzenia.

19.11.2012 przez Bernarda Płusa - Student medycyny: UMED Łódź
potwierdzam

marchew jest źródłem witaminy A, która jest niezbędna w procesie widzenia

8.12.2012 przez Damian Z - Inny: Ratownik Medyczny/Student Pielęgniarstwa
potwierdzam

Tak gdyż ma bardzo wiele wit.A która chroni nas przed schorzeniami wrozku tj. "kurze" widzenie itd

10.12.2012 przez Judyta P - Student medycyny: wydział z sercem i wątrobą!
potwierdzam

Marchew bogata jest w czerwonopomarańczowy alken: β-karoten (na rys.), źródło witaminy A. β-karoten przekształcany jest dziąki enzymom wątroby w witaminę A, w wyniku: utlenienia do aldehydu (trans-retinal). Witamina A ulega izomeryzacji do 11-cis-retinalu - światłoczułego pigmentu, na którym bazują procesy widzenia organizmów żywych.

ponad to beta-karoten, razem z witaminami C i E, stanowi doskonałą i skuteczną broń w walce z wolnymi rodnikami – szkodliwymi cząsteczkami, które atakują zdrowe komórki powodując szybkie starzenie się organizmu. Beta-karoten aktywnie je niszczy, dzięki czemu ma silne działanie odmładzające.

18.12.2012 przez agatamaszczyk - Student medycyny: student
potwierdzam

Marchewka zawiera witamine A, ktora jest niezbedna w procesach zachodzacych w czopkach i precikach umozliwiajacym nam prawidlowe widzenie.

21.12.2012 przez Tomasz Wacikowski - Student medycyny: Przewodniczący SKN Kardiologii Dziecięcej IP-CZD
potwierdzam

Marchew zawiera duże ilości witamin i mikroelementów, jej najcenniejszym składnikiem jest jednak beta-karoten, czyli prowitamina A. Jest niezbędna do prawidłowego funkcjonowania organizmu – odpiera ataki bakterii i wirusów, poprawia wzrok, przede wszystkim jednak jest silnym przeciwutleniaczem, chroniąc nasz organizm przed szkodliwym działaniem wolnych rodników.

19.02.2013 przez Krzysztof Łabuzek - Lekarz: Dr hab. n. med.
potwierdzam

 To, czy "opóźnia starzenie" to nie wiadomo. Wiadomo natomiast, że marchew działa zbawiennie na proces widzenia oraz inne choroby oka. Pani Doktor Płonka pisze tak: Marchew bogata jest w czerwonopomarańczowy alken: β-karoten (na rys.), źródło witaminy A. β-karoten przekształcany jest dziąki enzymom wątroby w witaminę A, w wyniku: utlenienia do aldehydu (trans-retinal). Witamina A ulega izomeryzacji do 11-cis-retinalu - światłoczułego pigmentu, na którym bazują procesy widzenia organizmów żywych. Ponad to beta-karoten, razem z witaminami C i E, stanowi doskonałą i skuteczną broń w walce z wolnymi rodnikami – szkodliwymi cząsteczkami, które atakują zdrowe komórki powodując szybkie starzenie się organizmu. Beta-karoten aktywnie je niszczy, dzięki czemu ma silne działanie odmładzające.

Udowodniono również, że marchew może hamować rozwój kseroftalmii (zespół suchego oka) oraz zaćmy.

Źródło: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/7064908; http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22818906; http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/18355790; http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/12020387; http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/10484191.