zwykła kawa jest zdrowsza niż kawa z mlekiem

Czy zwykła kawa jest zdrowsza niż kawa w połączeniu z mlekiem?

obalam potwierdzam riposta

Próby weryfikacji mitu (11)

22.11.2012 przez Adam Kuś - Inny: ciekawski, chory na zzsk
obalam

Czarna, niczym nierozcieńczona z pewnością silniej pobudza, z drugiej jednak strony badania naukowe dowodzą, że duże ilości kofeiny mają znaczący wpływ na wypłukiwanie z organizmu kawosza wapnia i magnezu – pierwiastków niezbędnych do prawidłowego działania układu kostnego czy mięśni. Istnieją też uzasadnione podejrzenia, iż niedobór magnezu w diecie może prowadzić do depresji. Mleko jest nośnikiem obu tych pierwiastków, dlatego lepiej zabielić nim „szatana”.

23.11.2012 przez Kaja Winczyk - Student medycyny: studentka jak studentka
obalam

W środowisku akademickim nie ma bowiem zgody w tej kwestii. Coraz to nowe badania pojawiają się w poważnych naukowych periodykach, za każdym stoją twarde, naukowe fakty i… każdy stwierdza co innego. Jak widać, nawet nauka nie jest w stanie w pełni okiełznać ezoterycznej natury tego napoju.

23.11.2012 przez kontousuniete - Student
obalam

Jeśli do kubka kawy dolejemy mleka, to spożyjemy proporcjonalnie mniej kawy, a więc per saldo, także mniej kofeiny. Na odczucie mniejszego pobudzenia, niż po wypiciu filiżanki czarnej kawy, wpływ mieć może także smak. Po dodaniu mleka lub śmietanki, kawa staje się łagodniejsza, kremowa, nieco bardziej gęsta i mniej gorzka. Kiedy pijemy kawę czarną, poza uderzeniem konkretnej dawki kofeiny, pobudzające działanie może mieć także surowy, intensywny smak i aromat.

25.11.2012 przez Damian Z - Inny: Ratownik Medyczny/Student Pielęgniarstwa
riposta

Słyszałem ze właśnie kawa z mlekiem jest lepsza bo nie ma w sobie kofeiny dlatego, że mleko ją eliminuje

25.11.2012 przez Kamila Machnik - Student medycyny: położnictwo
obalam

Najbardziej kwasotwórcza jest czarna kawa, więc na pewno zamiana białej kawy na czarną nie jest dobrym wyjściem, gdyż mleko zmniejsza działanie kwasotwórcze kawy.

27.11.2012 przez Bartosz Maczkowski - Student medycyny: Student UMLub i WUM
obalam

Jest tyle sposobów podawania kawy i nie zależnie ile będzie mleka w kawie nie będzie ono miało wpływu na nasze zdrowie. Pod warunkiem że nie będziemy spożywać zbyt dużych ilości kawy

2.12.2012 przez Katarzyna - Student medycyny: CM UJ
potwierdzam

Na własnym doświadczeniu: po kawie z mlekiem czuję się źle. Mdli mnie. Po samym mleku nie mam żadnych problemów, jak również po samej kawie. Wiem, że nie świadczy to o "niezdrowości" kawy z mlekiem, oraz że mój pojedynczy przypadek ciężko nazwać dobrze przeprowadzonymi badaniami, ale moje złe samopoczucie nasuwa mi podejrzenie że coś z nią jest nie tak. Co nie jest fajne, gdyż uwielbiam kawę z mlekiem. Ale zawsze potem cierpię.

19.12.2012 przez Marcin Musiał - Student medycyny: Pomorski Uniwersytet Medyczny
obalam

Kawa mocno zwiększa wydzielanie kwasów żołądkowych, stąd często po jej wypiciu, możemy odczuwać pieczenie w żołądku lub przełyku. Najbardziej kwasotwórcza jest czarna kawa, więc na pewno zamiana białej kawy na czarną nie jest dobrym wyjściem, gdyż mleko zmniejsza działanie kwasotwórcze kawy.

Wszystkie pozostałe elementy kawy są te same, tak więc sumując przede wszystkim fakt że w mleku jest zawarte wiele potrzebnych składników, to sam przeciwwrzodowy efekt kawy przeważa że to kawa z mlekiem jest zdrowsza.

24.12.2012 przez Klaudia Ksepko - Student medycyny: studentka 6. roku
obalam

Kawa działa silnie drażniąco szczególnie na żołądek i jelito, dlatego nie jest polecana osobom, które mają z nimi jakiekolwiek problemy. Kawa zawiera wiele substancji drażniących śluzówkę, a do tego ma niskie pH, czyli jest po prostu kwaśna. Ratunkiem może być dodanie mleka lub śmietanki. Te produkty mają dosyć wysokie pH, co neutralizuje kwaśny odczyn kawy i powoduje mniejsze podrażnienie układu pokarmowego.

27.12.2012 przez Tomasz Wacikowski - Student medycyny: Przewodniczący SKN Kardiologii Dziecięcej IP-CZD
obalam

Najbardziej kwasotwórcza jest czarna kawa, więc na pewno zamiana białej kawy na czarną nie jest dobrym wyjściem, gdyż mleko zmniejsza działanie kwasotwórcze kawy.

23.01.2013 przez Damian Z - Inny: Ratownik Medyczny/Student Pielęgniarstwa
obalam

Po pierwsze, jeśli do kubka kawy dolejemy mleka, to spożyjemy proporcjonalnie mniej kawy, a więc per saldo, także mniej kofeiny.