Kawa rozpuszczalna jest szkodliwa dla zdrowia

Podobno kawa rozpuszczalna nie dosc ze zawiera znacznie mniej kofeiny, to jeszcze zawiera duzo sztucznych skladnikow pomagajacych jej sie rozpuszczac, niekoniecznie obojetnych dla zdrowia. Co o tym myslicie?

obalam potwierdzam riposta

Próby weryfikacji mitu (10)

21.11.2012 przez kontousuniete - Student
potwierdzam

Jest bardziej szkodliwa niż kawa parzona, ponieważ przez proces jakiemu musi ulec, żeby być rozpuszczalna, zawiera więcej kofeiny niż kawa mielona i ma to bardziej negatywny wpływ na nasze zdrowie.

21.11.2012 przez Kaja Winczyk - Student medycyny: studentka jak studentka
obalam

Istnieje przekonanie, że bardziej niezdrowa jest kawa rozpuszczalna. Jednak nic bardziej mylnego. Najbardziej niezdrowa jest kawa naturalna. Zaparzana tradycyjnie po turecku, lub po polsku - w dużej szklance wypełnionej w 1/4 fusami. W ten sposób powstaje zawiesina a nie napój, co zdecydowanie bardziej podrażnia ściany żołądka. Po za tym tak zaparzana kawa zawiera dużąilość tłuszczów podrażniających wątrobę i podwyższających poziom choresterolu. Istotny jest także paradoksalny fakt, iż im dłużej zmielone ziarna mają kontakt z wodą, tym poziom kofeiny maleje nawet o połowę. Kawa rozpuszczalna zawiera również mniej tanin niż kawa mielona. Dużym udogodnieniem jest także łatwy i szybki sposób przygotowania kawy rozpuszczalnej. Trzeba jednak pamiętać, że każdy rodzaj kawy spożywany w dużych ilościach wpływa negatywnie na nasze zdrowie. Spora dawka kofeiny może wywoływać uczucie nerwowości, niepokoju i rozdrażnienia. Duża ilość kawy w codziennej diecie może również zwiększać prawdopodobieństwo niektórych chorób serca. Wypłukuje także wapń i magnez z organizmu.

23.11.2012 przez Bartosz Maczkowski - Student medycyny: Student UMLub i WUM
obalam

Ciężko odpowiedzieć na to pytanie jest mniej zdrowa niż kawa parzona ale ludzie ją piją i nic im się nie dzieje

19.12.2012 przez Marcin Musiał - Student medycyny: Pomorski Uniwersytet Medyczny
obalam

Gdyby tak było to raczej by nie była dopuszczona do obrotu.

Częstym pytaniem względem kawy liofilizowanej jest jej wpływ na nasze zdrowie. Pod tym względem kawa liofilizowana niewiele różni się od innych kaw rozpuszczalnych – posiadając większość ich zalet i wad.

Na plus kawie liofilizowanej pod tym względem przypisuje się to, że nie zagraża ona zdrowiu układu krążenia – o co od pewnego czasu jest podejrzewana kawa świeżo mielona oraz szczególnie popularna w Polsce kawa po turecku. Dzieje się tak, ponieważ kawa niefiltrowana podnosi u człowieka poziom cholesterolu poprzez występowanie w niej kafestolu oraz kafeolu (pod tym względem robusta jest zdrowsza od arabiki!). Na marginesie warto dodać, że nie jest do końca pewne, czy te właśnie związki nie pomagają w dobrym wpływie kawy – jak obniżanie ryzyka nowotworowego. Badania nad tymi zjawiskami jeszcze trwają.

Ponadto zawiera często kawa liofilizowana mniej kofeiny od kawy świeżo mielonej, więc mniejsze jest ryzyko niekorzystnego wpływu tej substancji na nasz organizm.

Tak jak reszta kaw rozpuszczalnych kawa ta obniżać może ryzyko cukrzycy typu drugiego, z drugiej zaś strony obniżać wchłanianie żelaza.

24.12.2012 przez Klaudia Ksepko - Student medycyny: studentka 6. roku
obalam

Kawa rozpuszczalna, aby powstać musi przejść długą obróbkę. W takcie jej traci część substancji pozytywnie wpływających na zdrowie jak np, antyoksydanty. Jednak proces ten ma też pozytywne aspekty, ponieważ kawa rozpuszczalna zawiera mniej kofeiny i nie podwyższa cholesterolu tak jak kawa mielona.

27.12.2012 przez Tomasz Wacikowski - Student medycyny: Przewodniczący SKN Kardiologii Dziecięcej IP-CZD
potwierdzam

Istnieje przekonanie, że bardziej niezdrowa jest kawa rozpuszczalna. Jednak nic bardziej mylnego. Najbardziej niezdrowa jest kawa naturalna. Zaparzana tradycyjnie po turecku, lub po polsku - w dużej szklance wypełnionej w 1/4 fusami. W ten sposób powstaje zawiesina a nie napój, co zdecydowanie bardziej podrażnia ściany żołądka.

Jednak kawa jest szkodliwa - niezależnie od postaci.

23.01.2013 przez Damian Z - Inny: Ratownik Medyczny/Student Pielęgniarstwa
potwierdzam

Ochratoksyna A – trucizna produkowana przez pleśń – jest szczególnie toksyczna i niebezpieczna dla zdrowia. Działa rakotwórczo, uszkadza czynności nerek, powoduje wady rozwoju płodu i zaburzenia układu odpornościowego oraz uszkodzenia układu nerwowego. Raz spożyta z żywnością (np. z kawą), pozostaje w naszym organizmie przez długi czas wyrządzając szkody.

23.03.2013 przez Jerzy Zięba - Inny: Naturopatia
potwierdzam

Wszelkiego rodzaju substancje naturalne, które zostały "sproszkowane" są szkodliwe.

26.08.2015 przez Patryk Kłopocki - Inny: dyplomowany kucharz małej gastr./specjalizacja zawodowa: żywienie zbiorowe konsumentów
obalam

Kawa rozpuszczalna nie jest szkodliwa dla zdrowia, ani nie zawiera żadnych dodatków chemicznych, z wyjątkiem kawy typu 3 w 1, bądź kawa capuccino w proszku z różnymi dodatkami smakowymi np. czekoladowym.

Zwykła kawa jest parzona a potem suszona. I w taki sposób produkuje się kawę i żadnych dodatków chemicznych się nie dodaje.

10.12.2015 przez perussi - Inny: wątpienie
riposta

Wszystko zależy od rodzaju użytej kawy (arabika lub/i robusta), jej jakości. Następnie od sposobu palenia, parzenia. A także od procesu suszenia - czy to była liofilizacja czy suszenie rozpyłowe.

http://derbonn.pl/

Kawa liofilizowana powinna zawierać wszystkie składniki odżywcze występujące przed procesem liofilizacji. Przykład patentu: http://pubserv.uprp.pl/publicationserver/Temp/qcc54rc97achg6l55oli7bll96/EP2436269T3.pdf

Jest to najzdrowsza forma uzyskiwania kawy rozpuszczalnej.

Istnieją kawy rozpuszczalne, które posiadają certyfikat "Euro-liść". Gwarantuje on, że produkt: zawiera co najmniej 95% składników ekologicznych, podlega urzędowemu systemowi kontroli, pochodzi prosto od producenta lub też został dostarczony w zapieczętowanym opakowaniu, posiada na opakowaniu nazwę producenta/przetwórcy lub konfekcjonera oraz nazwę/kod jednostki certyfikującej.

Kawy rozpuszczalne bez takiego oznaczenia są wątpliwej jakości, co z pewnością wykorzystują powszechnie znani producenci.

http://www.konsumentalista.pl/jak-nie-kupic-produktow-ktore-tylko-udaja-ze-sa-eko/

Sam piję kawę z takim certyfikatem, kosztuje ok. 15zł/100g. Nie jest to specjalnie tanio, ale jeśli już rozpuszczalna to tylko taka.

Tym samym stwierdzam, że ogólne uznanie kawy rozpuszczalnej za szkodliwą jest NIESŁUSZNE.

A wielbicielom prawdziwej kawy polecam tę stronę:

http://barwysmaku.blogspot.com/2011/04/kawa-piec-bedow-bezwiednie-popenianych.html