Dieta wysokotłuszcowa zwana "dietą optymalną " jest bezpieczna

Czy jest bezpieczna ? Czy może jednak prowadzić np do zawału ?

obalam potwierdzam riposta

Próby weryfikacji mitu (12)

21.11.2012 przez Kaja Winczyk - Student medycyny: studentka jak studentka
obalam

Stosowanie diet wysokotłuszczowych może niekorzystnie odbić się na naszym zdrowiu. Duża ilość tłuszczu, w tym nasyconych kwasów tłuszczowych i cholesterolu zwiększa ryzyko miażdżycy. To diety ubogobłonnikowe, więc sprzyjające zaparciom.

21.11.2012 przez kontousuniete - Student
obalam

Głównymi założeniami tej diety jest spożywanie głównie pokarmów wysoko tłuszczowych w szczególności pochodzenia zwierzęcego, czyli tłuste potrawy typu golonka czy boczek są jak najbardziej wskazane. W miarę upływu czasu nie strawione tłuszcze powodują odkładanie ciał ketonowych we krwi, część z nich może zostać wydalona z moczem, lecz zaczyna to dość mocno obciążać nerki, a także w dalszej konsekwencji powoduje wprowadzenie organizmu w stan nazwany ketozą. Kwaśnica ketonowa może ogromnie źle wpływać na zdrowie organizmu, szczególnie powinny uważać osoby chore na cukrzycę.

22.11.2012 przez Adam Kuś - Inny: ciekawski, chory na zzsk
obalam

"Dobrą wiadomością jest ta, iż dla pięciorga pacjentów, którzy zdołali wytrzymać 3 miesiące na diecie wolnej od węglowodanów, dieta ta miała pozytywne skutki: pacjenci nie tylko pozostali przy życiu, ale także ich kondycja fizyczna się ustabilizowała lub nawet uległa polepszeniu, a ich guzy przestały się powiększać a nawet skurczyły się. Te wczesne odkrycia wywołały ’’pozytywne reakcje, oraz wzrost zainteresowania badaniami kolegów po fachu’’, przyznaje Kämmerer, zastrzegając, iż te wyniki są wstępne i nie miały na celu zbadać samej skuteczności testów, lecz wyodrębnić skutki uboczne i określić bezpieczeństwo stosowania kuracji opartych na diecie wysokotłuszczowej. Na tym etapie badań niemożliwe jest stwierdzenie czy ta kuracja naprawdę leczy. Na razie pewne jest jedynie, że nie zawsze: ostatnio dwóch pacjentów przerwało badania, gdyż stwierdzono u nich powiększenie się guzów, mimo tego, iż przestrzegali diety. "

22.11.2012 przez Kamila Machnik - Student medycyny: położnictwo
obalam

Trzeba więc wiedzieć, że stosowanie diet wysokotłuszczowych w żywieniu codziennym nie jest racjonalnym postępowaniem, bowiem uczy i utrwala niewłaściwe nawyki żywieniowe prowadzące do rozwoju miażdżycy. Jest to powód, dla którego dietetycy propagujący racjonalne żywienie są przeciwnikami tych diet.

22.11.2012 przez Bernarda Płusa - Student medycyny: UMED Łódź
obalam

Dieta jest dość groźna dla zdrowia – zbyt mało urozmaicona, może powodować niedobór witamin i minerałów, dostarcza zbyt wiele „złego” tłuszczu, powoduje tworzenie się złogów cholesterolu w ścianach naczyń krwionośnych. Nadwyżka tłuszczu gromadzi się w organizmie, a jego spalanie wywołuje wytwarzanie się dużej ilości ketonów, które, mimo że powodują znaczne zahamowanie głodu, to zakwaszają i odwadniają organizm. Również trzustka jest zagrożona

23.11.2012 przez Bartosz Maczkowski - Student medycyny: Student UMLub i WUM
obalam

Jest to dieta która zawiera niewiele witamin i trzeba je uzupełniać farmakologicznie do tego dieta ta nie jest dla każdego i nie zawsze osiąga się zamierzony efekt

23.11.2012 przez Jolanta Małczak - Inny: ..
obalam

Oparcie swojej diety na pokarmach wysoko tłuszczowych w szczególności pochodzenia zwierzęcego dochodzi do wzrostu stężeń cholesterolu i jego szkodliwej frakcji LDL, co zgodnie z wytycznymi zwiększa-przyspiesza proces miażdżycowy, a przez to zwiększa ryzyko wystąpienia zawału.

6.12.2012 przez Justyna Nowakowska - Student: Pomorski Uniwersytet Medyczny - Dietetyka
obalam

Chudnięcie na diecie Kwaśniewskiego (diecie optymalnej) jest efektem gwałtownego odwodnienia organizmu. Wytwarzane są duże ilości ketonów, dochodzi do zakwaszenia organizmu. Dieta powoduje prócz licznych niedoborów witamin i składników mineralnych również tworzenie się złogów cholesterolu w ścianach naczyń krwionośnych. Ograniczenie błonnika w diecie który obniża cholesterol, stabilizuje stężenie glukozy, wspomaga perystaltykę jelit, chroni przed nowotworami również nie wpływa korzystnie na nasz organizm. Ograniczenie błonnika powoduje zaparcia.

20.12.2012 przez Marcin Musiał - Student medycyny: Pomorski Uniwersytet Medyczny
potwierdzam

Jeśli chodzi o porównanie diety z ograniczeniem węglowodanów ( cukrów ) w stosunku do diety z ograniczeniem tłuszczy to wykazano że nie ma między nimi statystycznie jesli chodzi o cukrzycę tII, czynniki metaboliczne, czy spadek masy ciała:

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23035144

Następne badanie przeprowadzone na chińskiej populacji z prawidłowo zrobioną randomizacja między grupami badanymi jeśli chodzi o czynniki predysponujące do rozwoju chorób układu sercowo naczyniowego wykazuje że dieta nisko-cukrowa ale wysoko-lipidowa zwiększa zapadalnośc na cukrzycę tII:

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23026516

Dieta nisko-cukrowa zmniejsza ryzyko sercowonaczyniowe u otyłych pacjentów z nieprawidłową tolerancją glukozy:

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22941424

Poniższa metaanaliza uzupełnia powyższe wyniki, tym razem w stosunku do ryzyka sercowo-naczyniowego:

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22905670

Ustalono też że za spadek czy utrzymanie właściwej masy ciała odpowiada duża zawartość białek a nie niska zawartość tłuszczów:

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22935440

Natomiast badanie prospektywne na populacji szwedzkiej ujawnia, że dieta nisko-cukrowa ale wysoko białkowa zwiększa ryzyko sercowo-naczyniowe:

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22735105

Teraz bardzo ważne badanie, niestety bardzo mała grupa badana - 14 osób u których zastosowano żywienie przez sondę po epizodzie mózgowo-naczyniowym. Porównano standardową dietę wysokowęglowodanową, dietę z izoleucyną oraz dietę niskockrową/ wysoko lipidową. MOnitorowano glikemię 24h. Ta ostatnia oraz dieta z izoleucyną znacznie obniżyły sredni poziom glukozy natomiast dieta wysokotłuszczowa dodatkowo powodowała mniejsze dobowe wachania glikemii:

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22540521

24.12.2012 przez Klaudia Ksepko - Student medycyny: studentka 6. roku
obalam

Badania potwierdziły, że dieta wysokotłuszczowa powoduje znaczny wzrost ryzyka miażdżycy i hipercholesterolemii (poprzez podwyższenie poziomu frakcji LDL cholesterolu i trójglicerydów w surowicy krwi).

http://ajcn.nutrition.org/content/84/4/894.short

http://aje.oxfordjournals.org/content/161/7/672.abstract

http://circ.ahajournals.org/content/84/5/2020.short

27.12.2012 przez Tomasz Wacikowski - Student medycyny: Przewodniczący SKN Kardiologii Dziecięcej IP-CZD
obalam

Stosowanie diet wysokotłuszczowych może niekorzystnie odbić się na naszym zdrowiu. Duża ilość tłuszczu, w tym nasyconych kwasów tłuszczowych i cholesterolu zwiększa ryzyko miażdżycy. To diety ubogobłonnikowe, więc sprzyjające zaparciom.

24.03.2013 przez Jerzy Zięba - Inny: Naturopatia
potwierdzam

JEST BEZPIECZNA. Wynika to z PRAKTYKI, a nie z teoretycznych rozważań.Nie wiem skąd ktoś pisze, że jest to dieta ketogenna czy, że nie dostarcza witamin itd .Wynika z tego, że wiele osób wypowiadających się na ten temat po prostu nie zapoznało się dogłębnie z zasadami tej diety nie mówiąc o jakimkolwiek doświadczeniu PRAKTYCZNYM. W tym temacie mam doświadczenie PRAKTYCZNE sięgąjące ponad 20-stu lat.i tutaj zwracam uwagę : mam na myśli SETKI osób. Temat rzeka ...