Activia i inne jogurty z probiotykami zwiekszaja odpornosc

tak mowia w reklamach, ale jak to jest w rzeczywistosci? czy probiotyku jest wystarczajaca ilosc zeby cokolwiek nam dalo spozywanie takiego jogurtu?

obalam potwierdzam riposta

Próby weryfikacji mitu (10)

20.11.2012 przez kontousuniete - Student
obalam

Samo stwierdzenie o podnoszeniu odporności organizmu jest błędem. Organizm przeciętnego człowieka, bez zaburzeń odporności, czyli faktycznej choroby układu immunologicznego, nie może mieć podnoszonej odporności. Zwiększenie odporności, czyli nadmierna stymulacja układu immunologicznego może być przyczyną wystąpienia chorób z autoagresji (tzw. chorób autoimmunologicznych). Specjaliści zgodnie przyznają, że warto jeść przetworzone produkty mleczne, w tym jogurty i kefiry. Nie należy jednak oczekiwać gwarancji zdrowia w ciągu "2 tygodni".

21.11.2012 przez Kaja Winczyk - Student medycyny: studentka jak studentka
obalam

Podobne chwyty marketingowe stosują producenci jogurtów z „żywymi kulturami bakterii”, które mają podnosić odporność organizmu. Samo stwierdzenie o podnoszeniu odporności organizmu jest błędem. Organizm przeciętnego człowieka, bez zaburzeń odporności, czyli faktycznej choroby układu immunologicznego, nie może mieć podnoszonej odporności, a można ją podtrzymywać stosując profilaktykę.

Bakterie z rodzaju Lactobacillus Bifidobacterium znajdują się w przewodzie pokarmowym i pokrywają jego błonę śluzową. Biorą udział w trawieniu niektórych składników pokarmowych, są także niezbędne do wytwarzaniu takich witamin jak witamina K czy witamina B12. Dodatkowo mikroflora przewodu pokarmowego bierze udział w metabolizmie kwasów żółciowych i cholesterolu. Mają one także zdolność fermentacji laktozy zawartą w mleku, które stanowi podstawowy pokarm dla noworodka.

Po długotrwałej antybiotykoterapii śluzówka przewodu pokarmowego przypomina krajobraz po bitwie, a większość naturalnie przebywających tam bakterii została zniszczona. Przydatne są wtedy wszelkie preparaty z probiotykami, także kwaśne mleko - kefir. Odbudowa flory jelitowej trwa od kilku do kilkunastu dni.

Specjaliści zgodnie przyznają, że warto jeść przetworzone produkty mleczne, w tym kwaśne mleko - zsiadłe mleko - kefiry. Natomiast po jogurtach nie należy oczekiwać ani uzyskania doskonałej sylwetki, ani gwarancji zdrowia w ciągu zaledwie 2 tygodni.

22.11.2012 przez Konrad Babij - Student: Biotechnolog
potwierdzam

Może niekoniecznie pierwszy wymieniony produkt, jednak udowodniono, że szczepy probiotyczne posiadają właściwości immunostymulujące działając poprzez mechanizmy nieswoiste.

L. paracasei oraz L. salivarius spowodowały wzrost IL-12 oraz INF gamma (Castellazi et al. 2007).

Badania Foligne i wsp. pokazały wzrost TNF alfa, indukcje IL-10, IL-12. Podobne wnioski wynikają z pracy Medina i wsp.2007.

Wg Meyer i wsp.2006 nastąpił wzrost limfocytów T cytotoksycznych, a w badaniach inny stwierdzono wzrost komórek NK, IgA w osoczu,

23.11.2012 przez Bartosz Maczkowski - Student medycyny: Student UMLub i WUM
potwierdzam

Bakterie probiotyczne mogą pomagać syntezować pewne witaminy i przez to przyczyniać się do wzrostu odporności

26.11.2012 przez Adam Kuś - Inny: ciekawski, chory na zzsk
potwierdzam

Zwiększają odporność szczególnie u dzieci

1.12.2012 przez Teresa Ceynowa - Inny: inne
potwierdzam

Ogólnie mam słabą odporność , odkąd zaczełam stosować Acticvie mam większą odporność co mnie bardzo cieszy , bo nie muszę wydawać pieniądze na różne tabletki ; )

20.12.2012 przez Marcin Musiał - Student medycyny: Pomorski Uniwersytet Medyczny
obalam

Jest to nieprawda. Wynika to z faktu, że każda powieszchnia naszego organizmu jest pokryta florą fizjologiczna bakterii. Ich właśnie obecnośc zabezpiecza nas przed obcymi potencjalnie patogennymi bakteriami.

Nasza flora jest z nami w równowadze mikrobiologicznej, nie ingeruje w nasz ustrój, a nasz układ immunologiczny jej nie wyjaławia.

Natura nie lubi niewykożystanych przestrzeni.

Ciekawa sytuacja się robi gdy przyjmujemy antybiotyk ( załóżmy błędnie zastosowany przeciw przeziębieniu ). Wybija on nam naszą fizjologiczną i dobrze tolerowaną, niepatogenną florę. Na jej miejsce może sie pojawić inna która będzie wykazywać się zjadliwością - wywoła więc zakażenie przewodu pokarmowego. Można to bardzo ładnie zaobserwować przy rzekomobłoniastym zapaleniu jelit po zastosowaniu antybiotyków.

Używanie probiotyków ma jedynie sens podczas gdy odtwarzamy florę np podczas kuracji antybiotykiem - by nie doprowadzić do powyżej opisanego zasiedlenia naszej powieszchni przewodu pokarmowego przez patogenne bakterie.

Gdyby te preparaty miały rzeczywiście wzmacniać odporność znaczyłoby to że nasz układ pokarmowy jest jałowy.

źródła:

mikrobiologia Zaremba

http://pl.wikipedia.org/wiki/Rzekomobłoniaste_zapalenie_jelit

http://uklad-pokarmowy.wieszjak.pl/biegunka/272748,Czym-jest-biegunka-poantybiotykowa.html

http://pl.wikipedia.org/wiki/Probiotyk

26.12.2012 przez Klaudia Ksepko - Student medycyny: studentka 6. roku
potwierdzam

Ten mit jest prawdziwy w odniesieniu do dzieci. Badania pokazały, że podawanie dzieciom probiotyków podnosi ich odporność.

27.12.2012 przez Tomasz Wacikowski - Student medycyny: Przewodniczący SKN Kardiologii Dziecięcej IP-CZD
potwierdzam

Bakterie z rodzaju Lactobacillus Bifidobacterium znajdują się w przewodzie pokarmowym i pokrywają jego błonę śluzową. Biorą udział w trawieniu niektórych składników pokarmowych, są także niezbędne do wytwarzaniu takich witamin jak witamina K czy witamina B12. Dodatkowo mikroflora przewodu pokarmowego bierze udział w metabolizmie kwasów żółciowych i cholesterolu. Mają one także zdolność fermentacji laktozy zawartą w mleku, które stanowi podstawowy pokarm dla noworodka.

24.01.2013 przez Damian Z - Inny: Ratownik Medyczny/Student Pielęgniarstwa
obalam

Amerykańska Federalna Komisja Handlu (FTC) stwierdziła, że nie ma wystarczających dowodów naukowych na takie działanie jogurtów Activia i DanActive. Komisja podkreśliła, że firma nie miała prawa posługiwać się w celach promocyjnych informacjami nie potwierdzonymi przez Amerykańską Agencję ds. Żywności i Leków (FDA).