Wszystkie owoce i warzywa są zdrowe

Prawda czy Fałsz?

obalam potwierdzam riposta

Próby weryfikacji mitu (9)

17.11.2012 przez Adam Kuś - Inny: ciekawski, chory na zzsk
obalam

Owoce hippomane mancinella należą do najbardziej toksycznych na świecie

19.11.2012 przez Bernarda Płusa - Student medycyny: UMED Łódź
obalam

Najbardziej toksyczne są te, które mogą kumulować pestycydy, m.in. nawożone jabłka

17.12.2012 przez Klaudia Ksepko - Student medycyny: studentka 6. roku
obalam

Oczywiście, że nie. Przecież istnieją owoce i warzywa silnie trujące.

W Polsce za najbardziej trujące uchodzą owoce takich roślin jak:

konwalię majową - śmiertelne zatrucie u dzieci może wystąpić po zjedzeniu kilku czerwonych jagód, a u dorosłych po zjedzeniu więcej niż 30 jagód.

trzmieliny (trzmielina brodawkowata i trzmielina zwyczajna) - różowoczerwone owoce zjedzone w większych ilościach.

wawrzynek wilczełyko - dla dzieci dawką śmiertelną są 3-4 szkarłatnoczerwone owoce, dla dorosłych 10 - 20 owoców.

wiciokrzew suchodrzew - spożycie nawet kilku ciemnoczerwonych jagód może spowodować śmiertelne zatrucie.

jałowiec sawina - szaroniebieskie szyszkojagody zawierają silnie trujący związek, sabinol.

pokrzyk wilcza jagoda - czarne błyszczące jagody, u dzieci 1-2 jagody powodują ciężkie zatrucia, natomiast dawką śmiertelną dla dorosłych jest 10 - 12 jagód.

18.12.2012 przez Kaja Winczyk - Student medycyny: studentka jak studentka
potwierdzam

Generalnie uważa się, że wszystkie warzywa i owoce pełnią bardzo ważną rolę w żywieniu człowieka. Są one bardzo dobrym źródłem witamin i składników mineralnych oraz błonnika, czyli włókna pokarmowego. Warzywa i owoce działają wybitnie alkalizująco i są praktycznie głównym źródłem potasu, który jest niezbędny do pracy serca.

22.12.2012 przez kontousuniete - Student
obalam

Związkiem o działaniu szkodliwym znajdującym się w artykułach spożywczych jest m.in. amygdalina. Można ją znaleźć w migdałach gorzkich (2-3 %) oraz pestkach takich owoców jak morele (do 8 %), brzoskwinie (6 %), wiśnie (0,8-2%). Substancje podobne do niej znajdują się także w lnie, owocach dzikiego bzu, fasoli półksiężycowatej.

23.12.2012 przez agatamaszczyk - Student medycyny: student
obalam

Nie wszystkie owoce i warzywa sa zdrowe. Po pierwsze, istnieje grupa owocow po prostu niejadalnych, trujacych i itd. Pomijajac ta oczywista sprawe, pozsostaje grupa owocow i warzyw kumulujacych bardziej od innych pestycydy, co w duzych ilosciach moze byc dla nas szkodliwe. Najbardziej kumuluja je: seler, brzoskwinie, truskawki, jablka, nektarynki, papryka, szpinak, wisnie, jarmuz i ziemniaki.

23.12.2012 przez Marcin Musiał - Student medycyny: Pomorski Uniwersytet Medyczny
obalam

W wielu roślinach są związki które w określonych dawkach są toksyczne. Np fasola limeńska zawiera szkodliwą limarynę, trzeba ją gotoważ przynajmniej 10 minut.

Maniok jadalny zawiera sole cyjanku.

Muszkatołowiec korzenny zawiera psychoaktywną mirystycynę.

8.02.2013 przez Damian Z - Inny: Ratownik Medyczny/Student Pielęgniarstwa
obalam

bligii pospolitej, to popularny składnik w kuchni jamajskiej oraz krajach Afryki Zachodniej. Bligia ma gruszkowaty kształt i koralowy kolor. Jednak należy mieć pewność, że owoc jest dojrzały. W przeciwnym wypadku posiłek może być ostatnim, który zjesz w życiu! Niedojrzałe owoce zawierają niebezpieczną dla zdrowia toksynę, która wywołuje wymioty, zatrucia i może doprowadzić do śmierci.

17.05.2013 przez Agnieszka Zbucka - Inny: Mama 14-latki
obalam

Choć ogólnie wiadomo, że podstawą zdrowego żywienia jest spożywanie warzyw i owoców, to jednak w ich kwestii też trzeba być ostrożnym. Choć natura obdarzyła je licznymi witaminami, człowiek skutecznie je zabija – niektóre warzywa i owoce mogą być skażone pestycydami! Największe skażenie odkryto w jabłkach, Kolejne miejsca na liście zajęły truskawki i winogrona – na jednym wykryto 15 rodzajów pestycydów! Jakby tego było mało badania wykazały, że wiele środków ochrony roślin wykrytych na przebadanych produktach zostało zakazanych wiele lat temu, a tym samym wycofano je z użytku. Mimo tego wciąż są one obecne na terenach rolniczych i przenikają do żywności.