Kawa zapobiega chorobom

Czy to prawda że pijąc kawę możemy uchronić się przed takimi chorobami jak: cukrzyca, choroba wieńcowa czy niektóre nowotwory?

obalam potwierdzam riposta

Próby weryfikacji mitu (10)

21.11.2012 przez Wiktoria G. - Inny: Uczeń
potwierdzam

Już od XVIII wieku mówiono o kawie, że ma właściwości lecznicze. Przede wszystkim na schorzenia układu pokarmowego. W ostatnich badaniach dowiedziono, że kawosze rzadziej niż inni chorują na raka jelita grubego i wątroby. Co więcej, kiedyś uważano, że napój ten zwiększa ryzyko zachorowania na raka. A teraz okazuje się, że zawiera więcej substancji chroniących przed nowotworem niż np. owoce, czerwone wino czy czekolada.

Najnowsze badania zaś potwierdzają, że kawa nie tylko nie powoduje nadciśnienia, ale także w jakimś stopniu zmniejsza choroby niedokrwiennej serca.

Kawa rozszerza tętnice wieńcowe i zwiększa przepływ krwi. Polinofele zawarte w tym napoju chronią śródbłonek tętnic przed uszkodzeniem i zmniejszają wewnątrznaczyniowe stany zapalne.

Powszechnie uważa się, że kawa nie uzależnia, gdyż jej odstawienie nie powoduje dotkliwych zmian w organizmie i nie zaburza funkcjonowania organizmu.

A kofeina pomaga alergikom :)

26.11.2012 przez Pawelus - Student medycyny: V rok
obalam

Według klasyfikacji IARC kawa należy do grupy 2B - tzn. możliwe działanie kancerogenne dla człowieka (jeśli chodzi o raka pęcherza moczowego).

IARC - Międzynarodowa Agencja Badania Raka

http://pl.wikipedia.org/wiki/Mi%C4%99dzynarodowa_Agencja_Badania_Raka

3.12.2012 przez agatamaszczyk - Student medycyny: student
potwierdzam

pojawiaja sie 'niesmiale' doniesienia, ze kawa zapobiega cukrzycy typu 2, chorobie Parkinsona, rakowi jelita grubego i wielu innym chorobom. mechanizmy tego nie sa jeszcze do konca poznane, ale niektore badania potwierdzaja juz zbawienny, czy wrecz 'leczniczy' wplyw kawy na nasz organizm. Polecam bardzo ciekawy artykul, ktory zalaczam.

12.12.2012 przez Klaudia Ksepko - Student medycyny: studentka 6. roku
potwierdzam

Kawa zawiera m.in. kwasy fenolowe o działaniu przeciwutleniającym, które łagodzą stany zapalne mogące brać udział w rozwoju raka oraz korzystnie wpływają na metabolizm glukozy (jak np. chlorogenowy). Picie kawy powiązano również z niższym poziomem aktywnego biologicznie testosteronu we krwi, a jak wiadomo hormon ten przyczynia się do rozwoju raka prostaty.

Z dotychczasowych prac wynika, że amatorzy kawy mogą być mniej narażeni m.in. na chorobę Parkinsona, cukrzycę typu 2, marskość i raka wątroby oraz kamicę żółciową.

18.12.2012 przez Kaja Winczyk - Student medycyny: studentka jak studentka
potwierdzam

Naukowcy z Uniwersytetu Harvarda przekonują, że picie dużej ilości kawy zmniejsza ryzyko raka prostaty nawet o jedną piątą. W przypadku nowotworów złośliwych, zachorowalność u regularnie pijących kawę była niższa aż o sześćdziesiąt procent.

22.12.2012 przez kontousuniete - Student
potwierdzam

Amerykański Journal of Nutrition informuje natomiast, że kawa przeciwdziała występowaniu u kobiet raka piersi.

23.12.2012 przez Marcin Musiał - Student medycyny: Pomorski Uniwersytet Medyczny
potwierdzam

Związek pomiędzy piciem kawy a chorobami układu sercowo-naczyniowego jest przedmiotem ciągłych badań. Wiele wcześniejszych badań nie potwierdziło związku pomiędzy spożyciem kawy a chorobą niedokrwienną serca, jednak wyniki ostatnich prac są niejednoznaczne. Kawa to bogate źródło kofeiny, która jest antagonistą receptora adenozynowego, tak więc wszystkie tkanki zawierające tego typu receptory mogą podlegać jej wpływom. Kawa wywiera niekorzystny wpływ na funkcję śródbłonka naczyń u zdrowych osób, trwający przynajmniej przez godzinę od jej spożycia. Może on być zależny od kofeiny, gdyż picie kawy pozbawionej tej substancji nie wywołuje zaburzeń czynności endothelium. W ostatnim dużym prospektywnym badaniu kohortowym {The Health Professionals Follow-up Study - HPFS oraz The Nurse's Health Study - NHS) nie stwierdzono szkodliwego wpływu spożycia kawy na ryzyko choroby wieńcowej zarówno u mężczyzn, jak i u kobiet. Nie było również żadnego związku jeśli idzie o spożycie kofeiny, kawy bezkofeinowej oraz herbaty. Wyniki te dostarczają mocnych dowodów przeciwko hipotezie, że spożycie kawy zwiększa ryzyko choroby niedokrwiennej serca. Dane z innego badania sugerują, że spożycie kawy związane jest z podwyższonym ryzykiem zawału serca nie-zakończonego zgonem tylko u osób wolno metabolizujących kofeinę. Nie znaleziono również żadnego związku pomiędzy spożyciem kofeiny a przypadkami nadciśnienia tętniczego. Dane z meta-analizy 16 badań dotyczących spożycia kawy i kofeiny pokazują, że regularne spożywanie tej ostatniej podwyższa ciśnienie tętnicze. Jednak obserwowany efekt jest niewielki. W grupie kobiet w wieku pomenopauzalnym spożycie kawy, szczególnie bezkofeinowej, związane było ze zmniejszonym ryzykiem rozwoju cukrzycy typu 2.

8.02.2013 przez Damian Z - Inny: Ratownik Medyczny/Student Pielęgniarstwa
potwierdzam

Kofeina usuwa komórki, które zostały uszkodzone przez promieniowanie ultrafioletowe, głównego sprawcę raka skóry. Przygotowując się do wakacji na plaży, pijmy kawę każdego dnia.

1.05.2014 przez Bartosz - Inny: Informatyk, technik
potwierdzam

Jeżeli u danej osoby kawa poprawia nastrój, rozluźnia, rozbudza, polepsza koncentrację i wyostrza zmysły to reszta 'leczenia' dzieje się automatycznie poprzez otwarcie serca, powrót radości życia, chęci do działania.

Taka zmiana świadomości na lepszą to jest jedyny powód jaki mi przychodzi do głowy, który by tłumaczył lecznicze działanie kawy. Powód na pewno nie do zignorowania.

Zaobserwowałem że kawa może pomóc przetrwać trudniejsze momenty w życiu ale jeżeli stanie się nałogiem to jej działanie słabnie, tak więc trzeba zmieniać swoje życie tak aby mieć w nim inne rzeczy, które pozwolą nam się 'zakotwiczyć' w radości.

26.08.2015 przez Patryk Kłopocki - Inny: dyplomowany kucharz małej gastr./specjalizacja zawodowa: żywienie zbiorowe konsumentów
potwierdzam

Wg najnowszych badań, które zostały ukazane potwierdza fakt, iż kawa zmniejsza ryzyko zachorowania na cukrzycę typu 2, chorobie Parkinsona, czy też zmniejsz ryzyko zachorowania na nowotwory.