Spożywając często zimne pokarmy i napoje możemy nabawić się przeziębenia żołądka

Prawda?

obalam potwierdzam riposta

Próby weryfikacji mitu (6)

16.11.2012 przez Bartosz Maczkowski - Student medycyny: Student UMLub i WUM
obalam

Nie ma różnicy czy spożywamy zimny czy ciepły posiłek i tak w żołądku się zagrzeje a samo zimno nie jest czynnikiem wywołującym chorobę

14.12.2012 przez Klaudia Ksepko - Student medycyny: studentka 6. roku
obalam

Terminem zapalenia żołądka określamy wszelkie stany będące skutkiem uszkodzenia najbardziej wewnętrznej warstwy ściany żołądka (błony śluzowej). Czynnikami sprawczymi owego uszkodzenia mogą być:

czynniki infekcyjne - w Polsce za 90% zapaleń żołądka odpowiada zakażenie bakterią Helicobacter pylori

czynniki toksyczne (żółć, alkohol, niektóre leki, a szczególnie niesteroidowe leki przeciwzapalne, w tym kwas acetylosalicylowy - aspiryna)

czynniki autoimmunologiczne (organizm wytwarza przeciwciała skierowane przeciwko własnej tkance).

22.12.2012 przez kontousuniete - Student
obalam

Nie ma czegoś takiego jak przeziębienie żołądka. Natomiast temperatura spożywanego posiłku ma znaczenie w chorobach przewodu pokarmowego.

23.12.2012 przez Kaja Winczyk - Student medycyny: studentka jak studentka
obalam

W źródłach medycznych chociażby "Choroby wewnętrzne" Szczeklika, nie istnieje choroba o nazwie przeziębienie żołądka.

23.12.2012 przez Marcin Musiał - Student medycyny: Pomorski Uniwersytet Medyczny
obalam

NIe ma czegos takiego jak zapalenie żółądka.

Od lat naukowcy przekonują, że niższe temperatury są zdrowsze niż zbyt wysokie. Lekarze przekonują, by hartować dzieci. Zalecane jest spanie w lekko niedogrzanych pomieszczeniach, a krioterapia jest jednym z zabiegów medycznych zdobywających coraz większą popularność. Historia zna też przypadki kobiet, które chcąc przechytrzyć upływający czas, całe życie kąpały się tylko w zimnej wodzie, okładały lodem i sypiały w zimnych komnatach, by zachować młodość i piękną figurę. Taka postawa to oczywiście przesada, ale rzeczywiście chłód kryje w sobie wiele dobroczynnych właściwości. Niska temperatura wzmacnia odporność i poprawia krążenie. Przyspiesza też przemianę materii. Działa tak nie tylko zimne powietrze, ale też zimne jedzenie. Dlaczego? Podczas trawienia nasz organizm będzie dążył do wyrównania temperatur, czyli ogrzania jedzenia do temperatury, a do tego potrzebna jest energia. Aby ją wyprodukować, nasze ciało musi spalić zmagazynowane kalorie. Tak więc to samo danie, ale podane na zimno, dostarczy nam mniej kalorii niż gorące.

8.02.2013 przez Damian Z - Inny: Ratownik Medyczny/Student Pielęgniarstwa
obalam

czynniki infekcyjne - w Polsce za 90% zapaleń żołądka odpowiada zakażenie bakterią Helicobacter pylori

czynniki toksyczne (żółć, alkohol, niektóre leki, a szczególnie niesteroidowe leki przeciwzapalne, w tym kwas acetylosalicylowy - aspiryna)

czynniki autoimmunologiczne (organizm wytwarza przeciwciała skierowane przeciwko własnej tkance).