Tran z róznych ryba często reklamowany w telewizji wzmacnia odporność organizmu

Prawda?

obalam potwierdzam riposta

Próby weryfikacji mitu (7)

18.11.2012 przez agatamaszczyk - Student medycyny: student
potwierdzam

Tran jest to olej otrzymywany z watroby dorsza, zawierajacy kwasy tluszczowe omega 3 i 6, ktore znacznie poprawiaja nasza odpornosc. Zawiera takze witaminy A i D.

26.11.2012 przez Konrad Babij - Student: Biotechnolog
obalam

Tłuszcz ryb jest jedynym źródłem naturalnych kwasów posiadających powyżej 5 wiązań nienasyconych. Jednak ciężko przypisać temu zjawisku coś ponad utrzymanie homeostazy. Nie spotkałem się z badaniami świadczącymi o stymulacji elementów układu odpornościowego przez składowe tranu. Być może moja wiedza nie jest w tym temacie pełna. Co ciekawe spotkałem się natomiast z tym, iż olej z wątroby rekina został wycofany z obrotu w Szwecji. Pomimo powszechnego działania przeciwzapalnego, w stosunku do pewnej grupy przyjmujących preparat, wykazywał działanie prozapalne, powodujące silne zapalenia płuc.

22.12.2012 przez kontousuniete - Student
potwierdzam

Tran to nazwa substancji w ścisłym znaczeniu, którą pozyskuje się wyłącznie z wątroby dorsza atlantyckiego. Jednak nazwę te rozszerza się na inne ciekłe tłuszcze rybne, dlatego też w aptekach możemy znaleźć preparaty, na których znajduje się informacja, że produkt pochodzi z tłuszczu z wątroby rekina bądź wieloryba. Tran z wątroby dorsza ma duży wpływ na odporność organizmu, ponieważ chroni komórki przed utleniaczami, jakie pojawiają się w organizmie przy okazji infekcji, chroni erytrocyty przed przedwczesnym rozpadem i wzmacnia ścianki naczyń krwionośnych.

23.12.2012 przez Kaja Winczyk - Student medycyny: studentka jak studentka
potwierdzam

Tran z wątroby dorsza poza wymienionymi składnikami zawiera także witaminę E. Ma ona duży wpływ na odporność organizmu, ponieważ chroni komórki przed utleniaczami, jakie pojawiają się w organizmie przy okazji infekcji, chroni erytrocyty przed przedwczesnym rozpadem i wzmacnia ścianki naczyń krwionośnych

23.12.2012 przez Marcin Musiał - Student medycyny: Pomorski Uniwersytet Medyczny
potwierdzam

Tran z wątroby dorsza poza wymienionymi składnikami zawiera także witaminę E. Ma ona duży wpływ na odporność organizmu, ponieważ chroni komórki przed utleniaczami, jakie pojawiają się w organizmie przy okazji infekcji, chroni erytrocyty przed przedwczesnym rozpadem i wzmacnia ścianki naczyń krwionośnych.

27.12.2012 przez Klaudia Ksepko - Student medycyny: studentka 6. roku
potwierdzam

Dzięki zawartości nienasyconych kwasów tłuszczowych: EPA i DHA oraz obecności witamin A i D każdy rodzaj tranu wpływa dodatnio na system odpornościowy organizmu, obniża poziom cholesterolu, ma wpływ na zdrowie oczu i skóry, łagodzi objawy astmy i łuszczycy, zapobiega stanom zapalnym, a także jest przydatny w okresie wytężonej pracy umysłowej i fizycznej, zwłaszcza gdy szczególnie jesteśmy narażeni na atak chorobotwórczych bakterii i wirusów.

8.02.2013 przez Damian Z - Inny: Ratownik Medyczny/Student Pielęgniarstwa
potwierdzam

Wzmacnia odporność, jest źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych, które są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Niestety organizm sam nie wytwarza nienasyconych kwasów tłuszczowych i właśnie dlatego bardzo ważne jest dostarczanie ich z zewnątrz. Zawarte w tranie nienasycone kwasy tłuszczowe regulują poziom cholesterolu oraz naturalnie obniżają ciśnienie krwi. Dostarczają organizmowi budulca do produkcji hormonów przeciwzapalnych, które usprawniają pracę układu odpornościowego. Tran jest bogatym źródłem witamin A i D.