Glutaminian sodu powoduje chorobę określanej mianem "syndromu" chińskich restauracji.

Glutaminian sodu - E621 - Jest to naturalny aminokwas, który można znaleźć prawie w każdym rodzaju pożywienia, szczególnie w produktach wysokobiałkowych

obalam potwierdzam riposta

Próby weryfikacji mitu (8)

13.11.2012 przez Kamil Mesjasz - Student: Biolog
obalam

Prawdopodobnie nie. Szkodliwosc glutaminianu sodu i powodowania tzw syndromu chinskiej restauracji nie zostala konkretnie udowodniona, nawet w badaniach z dosyc sporymi probami przeprowadzonymi wg wszystkich rygorow metody naukowej. http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/8282275 http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/16999713 http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20470841

14.11.2012 przez Sandman - Lekarz: lekarz
obalam

Popularnie uważa się rzeczywiście, że chorobę Kwoka zwaną też syndromem chińskiej restauracji powoduje glutaminian sodu, ale póki co badania naukowe tego nie potwierdzają.

Są jeszcze inne hipotezy mające tłumaczyć przyczyny, żadna póki co nie wysuwa się na prowadzenie.

14.11.2012 przez Magdalena Arendarek - Student medycyny: studentka 4 roku
obalam

Początkowo glutaminian sodu był uważany za głównego winowajce, ponieważ w kuchni chińskiej jest bardzo często używany. Jednak późniejsze badania nie potwierdził tej tezy.

16.11.2012 przez Kamila Zyzak - Lekarz: pediatra
obalam

Uważa się, że syndrom chińskiej restauracji wywołują przyprawy i dodatki tak chętnie stosowane w kuchni chińskiej – orzechy, wodorosty, grzyby, zioła. Wiele z nich, może wywoływać reakcje alergiczne a ich połączenie i zbyt duża dla organizmu ilość objawy chorobowe (duszności, zaczerwienienie twarzy, ból głowy, nadmierne pocenie się, uczucie duszności, ucisku w klatce piersiowej lub tchawicy, a nawet chwilowy paraliż )

Chociaż glutaminian sodu jest niezdrowy i warto go unikać.

19.12.2012 przez Kaja Winczyk - Student medycyny: studentka jak studentka
obalam

wystąpienie objawów takich jak: ból głowy, zaczerwienienie, pocenie się, uczucie ucisku w jamie ustnej lub głowie, kołatanie serca, a nawet chwilowy paraliż, opisane przez dr. Roberta Homana Kwoka[1] w New England Journal of Medicine w 1968, występujący po spożyciu potraw chińskich.

Powszechnie uważa się, że zespół jest spowodowany przez glutaminian sodu, choć dotychczas przeprowadzone badania naukowe nie potwierdziły jednoznacznie tego powiązania [2] [3]. Niektórzy naukowcy sądzą, że objawy mogą być związane z reakcjami nadwrażliwości (alergii) na składniki kuchni azjatyckiej.

22.12.2012 przez kontousuniete - Student
obalam

Podejrzewa się, że może być za to odpowiedzialny glutaminian sodu, ale póki co nie ma na to dowodów naukowych.

23.12.2012 przez Marcin Musiał - Student medycyny: Pomorski Uniwersytet Medyczny
obalam

Zwany też zespołem chińskiej resaturacji czy zespołem Kwoka, którego objawami miały być między innymi bóle głowy po spożyciu posiłku w chińskiej restauracji - jego istnienie nie zostało potwierdzone badaniami.

23.12.2012 przez Klaudia Ksepko - Student medycyny: studentka 6. roku
obalam

Tzw. syndrom chińskiej restauracji nie został potwierdzony badaniami.