Można zapobiec wystąpieniu objawów upojenia alkoholowego poprzez wcześniejsze wypicie szklanki oleju/oliwy

Mit stary jak świat - zgadzacie się z nim?

obalam potwierdzam riposta

Próby weryfikacji mitu (9)

13.11.2012 przez Luke Skywalker - Inny: Specjalista IT
obalam

Z tego co wiem taka ilość tłuszczu może osłabić lub utrudnić zdolność organizmu do przyswajania alkoholu.

Ale na pewno nie zapobiegnie tzw. "kacowi". Być może właśnie z tego powodu ten mit nadal funkcjonuje.

15.11.2012 przez Karolina Tychowska - Inny: grafik komputerowy
obalam

Tłuszcz opóźnia wchłanianie alkoholu, ale go nie uniemozliwia. Objawy upicia wystapia poprostu z opóźnieniem.

16.11.2012 przez Bartosz Maczkowski - Student medycyny: Student UMLub i WUM
obalam

Tłuszcz zmniejsza rozpuszczalność alkoholu dlatego osoby otyłe pozornie są wstanie wypić więcej ale szklanka oliwy czy oleju niewiele da

27.11.2012 przez Klaudia Ksepko - Student medycyny: studentka 6. roku
obalam

"Nie pij na pusty żołądek. Zjedz sporo tłustego lub oleistego pokarmu, zanim wypijesz pierwszy kieliszek. Najlepsze są posiłki dostarczające białek, tłuszczów i napoje, np. sok pomidorowy bogaty w potas. To wszystko zwolni tempo wchłaniania alkoholu."

No właśnie, zwolni, ale nie sprawi,że alkohol nie będzie się wchłaniał w ogóle, więc upojenie alkoholowe wystąpi.

19.12.2012 przez Anita Grochowska - Student: farmacja
obalam

Wypita szklanka oleju powlecze błonę śluzową przewodu pokarmowego spowalniając wchłanianie alkoholu. Ale tylko spowalniając nie wpłynie to zdecydowanie na brak upojenia alkoholowego co najwyżej na późniejsze ich wystąpienie. Może to działać dodatkowo destrukcyjnie, ponieważ człowiek pojący dużą ilość alkoholu a nie czujący jego wpływu w stopniu odpowiadającym ilości wypitego alkoholu, będzie pił go więcej co później da zdwojone objawy.

22.12.2012 przez kontousuniete - Student
obalam

Spowolni to wchłanianie alkoholu ale i jego metabolizm rozłoży się w czasie co za tym idzie? Dłuższy kac...

23.12.2012 przez Marcin Musiał - Student medycyny: Pomorski Uniwersytet Medyczny
obalam

Spożycie tłuszczy w żaden sposób nie zachamuje wchłanianiu alkoholu a wręcz je przyśpieszy gdyż alkohol bardzo dobrze się rozpuszcz w tłuszczach przez co jest dobrze przyswajalny, analogicznie do spożywania tłustych posiłków.

źródło: podręcznik do chemi dla liceum klasa 3

biochemia Harpera

Fizjologia Tkaczyka

24.03.2013 przez Jerzy Zięba - Inny: Naturopatia
potwierdzam

Każdy tłuszcz hamuje wchłanianie alkoholu.

17.04.2013 przez Jan - Student medycyny: Umed Łódź
obalam

Duże wchłanianie alkoholu jest w jamie ustnej i coraz mniejsze aż do żołądka, pijąc olej tworzymy błonę która w miarę zapobiega wchłanianiu alkoholu w pierwszej fazie spożywania. Ale jednak najwięcej duża część jest wchłaniana w jelitach.