Jedzenie świńskich skórek jako metoda odbudowy kolagenu

Największy polski wynalazca Stanisław Szczepaniak (dla niektórych)autorytet w dziedzinie nowych technologi i zdrowia propaguje jedzenia świńskich skórek z cytrynką jako panaceum na dolegliwości typu arterioskleroza. wywiad http://www.body-detox.pl/artykuly/suplementy/157-krzemem-w-raka.html wystąpienie http://youtu.be/ivAlKghy1Ls z wiki"Because proteins are broken down into amino acids before absorption, there is no reason for orally ingested collagen to affect connective tissue in the body, except through the effect of individual amino acid supplementation."

Próby weryfikacji mitu (8)

10.11.2012 przez Adam Kuś - Inny: ciekawski, chory na zzsk
potwierdzam

Potwierdzam gdyż w skórkach znajdują się aminokwasy i inne związki do budowania kolagenu i odbudowy chrąstki stawowej

12.11.2012 przez Bartosz Maczkowski - Student medycyny: Student UMLub i WUM
potwierdzam

W świńskich skórkach jest dużo kolagenów które pomagają w regeneracji naszych chrząstek.

29.11.2012 przez agatamaszczyk - Student medycyny: student
potwierdzam

wszelkie galaretki (ze swinskich nozek) sa bogate w aminokwas proine- niezbedny w odbudowie kolagenu. Proliny jest bardzo duzo w otrzymywanej z kosci zelatynie. Niemniej, takie potrawy sa bardzo tluste, wiec trzeba zastanowic sie, czy faktycznie korzysci przewyzszaja straty takiego leczenia.

23.12.2012 przez kontousuniete - Student
potwierdzam

Świńskie nóżki/ skórki dostarczają prolinę, która jest niezbędna do syntezy kolagenu, ale tłuszcz wieprzowy pogarsza stan naczyń, niebezpiecznie podwyższa poziomu cholesterolu.

23.12.2012 przez Marcin Musiał - Student medycyny: Pomorski Uniwersytet Medyczny
obalam

WIększego sensu to nie ma bo kolagen tak jak wszystkie inne białka są trawione prze enzymy w świetle układu pokarmowego. Wchłonięte zostaną aminokwasy z których był on zbudowany tak jak jest to w momencie spożywania dowolnego innego białka. Należy pamiętać że do produkcji kolagenu jest potrzebna też między innymi witamina C.

źródło: biochemia Harpera

Histologia Sawickiego

24.12.2012 przez Klaudia Ksepko - Student medycyny: studentka 6. roku
potwierdzam

W świńskich uszach, skórce ze słoniny, nóżkach znajduje się dużo kolagenu. Jednak nie można jeść tych produktów bez opamiętania, ponieważ zawierają dużo tłuszczu zwierzęcego, który podnosi poziom cholesterolu i w efekcie może prowadzić do miażdżycy.

27.12.2012 przez Kaja Winczyk - Student medycyny: studentka jak studentka
potwierdzam

Golonka, podroby, galarety, jaja, ryby łososiowate. Poza tym w bardzo prosty i tani sposób możemy wzbogacać kolagenem na przykład zupy. Kupujemy po 50 groszy za kilogram skórki świńskie, gotujemy je w garze z łyżeczką kwasku cytrynowego, a gdy zmiękną – studzimy, mielimy, porcjujemy po około 100 gramów w woreczki foliowe i wkładamy do zamrażalnika. Przy gotowaniu zupy dodajemy do niej porcję tak przygotowanych skórek i mamy pomidorową czy ogórkową kolagenową. Można nimi wzbogacać i inne potrawy, według uznania. A gdy jemy ryby czy galaretę, nie zapominajmy o pokropieniu ich cytryną. Naturalna witamina C sprzyja przyswajaniu kolagenu.

24.03.2013 przez Jerzy Zięba - Inny: Naturopatia
riposta

Do Marcina Musiała : zdziwiłbyś się co spożywanie dobrze rozgotowanej skórki wieprzowej może zrobić ze stawami. Penie tego jeszcze nie widziałeś, a ja TAK, wiele razy !! MAGIA! Problem tylko polega na tym, że trzeba to stosować długo, nawet rok, ale efekty są na pograniczu magii. bez względu na to co mówi Ci Biochemia Harpera :-) :-) , a którą bardzo szanuję !

29.05.2013 przez Ernest Piotr Kuchar - Lekarz: Dr n. med.
obalam

Są pewne dowody, że suplementacja kolagenu może poprawiać funkcje stawów, ale są to dowody słabe, nie przekonywujące. Nie ma jak na razie badań potwierdzających skuteczność spożywania świńskich skórek. Opisy pojedynczych przypadków pacjentów, którym skórki pomogły, nawet przedstawione z wielkim zaangażowaniem emocjonalnym to jeszcze zbyt mało. Być może skórki działają, ale pozostaje to dopiero do udowodnienia.

 

Patrz:

  1. http://www.sciencebasedmedicine.org/index.php/collagen-an-implausible-supplement-for-joint-pain/
  2. http://www.webmd.com/osteoarthritis/guide/nutritional-supplements-osteoarthritis
  3. http://www.ehow.co.uk/about_4743039_risks-collagen-supplements.html
  4. Trentham, D.; Dynesius-Trentham, R.; Orav, J.; Combitchi, D.; Lorenzo, C.; Sewell, K.; Hafler, D. & Weiner, H. (1993). "Effects of Oral Administration of Type II Collagen on Rheumatoid Arthritis". Science 261 (5119): 1727–1730. Bibcode:1993Sci...261.1727T. doi:10.1126/science.8378772
  5. http://en.wikipedia.org/wiki/Collagen