Od zupek chiński może boleć głowa

Czy od jedzenia dużej ilości zupek chińskich można nabawić się chronicznych bolów głowy?

obalam potwierdzam riposta

Próby weryfikacji mitu (8)

8.11.2012 przez Kaja Winczyk - Student medycyny: studentka jak studentka
potwierdzam

To dzięki tym substancjom odczuwamy smak i aromat produktu. W tym celu najczęściej wykorzystuje się glutaminian sodu (E 621), który jednak nie może występować w ilości większej niż 65 g na kilogram produktu. U niektórych osób dodatek tej substancji powoduje zespół objawów nazywanych „syndromem chińskiej restauracji” – bóle głowy, nadmierna potliwość, mdłości, skurcze mięśni, alergie skórne, uczucie ucisku w jamie ustnej, a nawet chwilowy paraliż.

9.11.2012 przez Bartosz Maczkowski - Student medycyny: Student UMLub i WUM
potwierdzam

Zupki chińskie spożywane przez długi okres są niezdrowe i mogą powodować wiele nieprzyjemnych doznań w tym mogą pojawić się bolę brzucha czy bóle głowy

12.11.2012 przez Kamil Mesjasz - Student: Biolog
obalam

Raczej nie. Na potwierdzenie tego czesto przytacza sie szkodliwosc duzych ilosci glutaminianiu sodu, popularnego dodatku do zywnosci bedacego wszedzie. Szkodliwosc glutaminianu sodu i powodowania tzw syndromu chinskiej restauracji nie zostala konkretnie udowodniona, nawet w badaniach z dosyc sporymi probami.

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/8282275

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/16999713

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20470841

22.11.2012 przez agatamaszczyk - Student medycyny: student
potwierdzam

Mozliwe ze chodzi o wplyw na nasze samopoczucie glutaminianu sodu. nei jest to potwierdzone jednoznacznie, ale niektore osoby, bardziej wrazliwe na jego ndzialanie zglaszaja po spozyciu jego wiekszych ilosci rozne dolegliwosci.

6.12.2012 przez Marcin Musiał - Student medycyny: Pomorski Uniwersytet Medyczny
obalam

Mit nawiązuje do tzw syndromu chińskiej restauracji ale badania naukowe nie potwierdzają jego istnienia.

9.12.2012 przez Klaudia Ksepko - Student medycyny: studentka 6. roku
obalam

Tzw. Syndrom Chińskiej Restauracji nie został potwierdzony badaniami.

23.12.2012 przez kontousuniete - Student
obalam

Chronicznych bólów głowy raczej się człowiek nie nabawi, ale po zjedzeniu zupki chińskiej może rozboleć głowa, ponieważ jest tam dużo soli, która podnosi ciśnienie i stąd może wziąć się ból głowy.

9.04.2013 przez Katarzyna - Student: inżynier biomedyk
potwierdzam

Jednym ze składników zupek chińskich jest glutaminian sodu, silna neurotoksyna, która wpływa na nasz układ nerwowy, uszkadzając go. Po spożyciu takiej substancji człowiek ma objawy : bóle głowy, zaburzenia widzenia czy ogólne złe samopoczucie.