Cukier powoduje nadpobudliwość u dzieci

czy to tylko efekt placebo

Próby weryfikacji mitu (15)

7.11.2012 przez Michał - Inny: jak na razie uczeń bio-chemu
obalam

Nie, dzieci z natury rzeczy są nadpobudliwe. Zwykle po prostu przy okazji spożywaniu cukru bawią się i to emocje mają wpływ na ich nadaktywność.

8.11.2012 przez Bartosz Maczkowski - Student medycyny: Student UMLub i WUM
obalam

Spożycie dużych ilości cukru powoduje senność, a nie jak wszyscy twierdzą nadpobudliwość.

8.11.2012 przez Kaja Winczyk - Student medycyny: studentka jak studentka
potwierdzam

3. Cukier może powodować nadpobudliwość, niepokój, trudności z koncentracją i marudność u dzieci.

13.11.2012 przez Maciej - Student medycyny: student medycyny
obalam

Nie. W licznych badaniach naukowych obalono ten popularny mit.

14.11.2012 przez Katarzyna Andrzejewska - Student medycyny: studentka V roku
obalam

nie, dostarczanie cukru powoduje nadpobudliwość, która mija wraz z jego spadkiem. w duzych ilosciach powoduje sennosc

22.11.2012 przez Kamila Machnik - Student medycyny: położnictwo
obalam

Naukowcy twierdzą jednak, że nie można generalizować stwierdzając, że wszystkie dzieci reagują nadaktywnością na cukier. Co zatem powoduje, że tak ciężko opanować dzieci szalejące na kinderbalu? To nie ciastka ani tort, to emocje. Oczywiście ze względów zdrowotnych należy ograniczać dzieciom ilość cukru w diecie, ale to nie jest sposób na opanowanie rozbrykanych kilkulatków.

6.12.2012 przez Marcin Musiał - Student medycyny: Pomorski Uniwersytet Medyczny
obalam

Cukier czyli chemicznie sacharoza nie ma wpływu na stan emocjonalny dziecka. Jest on natomiast normalnym składnikiem dobrze zbilansowanej diety. Powinno się go limitować ale to ze względu na jego zły wpływ na metabolizm - szczególnie jeśli mu towarzyszy mało ruchu.

7.12.2012 przez Bartłomiej Rawski - epidemiolog, specjalista zdrowia publicznego
potwierdzam

Zdania są podzielone ale wiele opracowań naukowych wskazuję, iż cukier może powodować u dzieci nadpobudliwość, niepokój czy trudności z koncentracją. Dlatego zaleca się ograniczenie spożycia cukrów u dzieci. Oczywiście nie całkowicie ponieważ węglowodany są potrzebne w zbilansowanej diecie naszych pociech.

7.12.2012 przez Klaudia Ksepko - Student medycyny: studentka 6. roku
obalam

Niezależnie od tego ile cukru będziemy spożywać u zdrowej osoby jego poziom we krwi jest stały (waha się w małych granicach). W takim wypadku na mózg, który czerpie glukozę z krwi, nie może wpłynąć to czy zjemy dużo cukru czy mało. Inaczej sprawa ma się u osób chorych na cukrzycę, jednak u nich wysoki poziom cukru powoduje senność, a nie pobudzenie.

14.12.2012 przez Judyta P - Student medycyny: wydział z sercem i wątrobą!
obalam

Ten mit propaguje wiele osób. Naukowcy twierdzą jednak, że nie można generalizować stwierdzając, że wszystkie dzieci reagują nadaktywnością na cukier. Co zatem powoduje, że tak ciężko opanować dzieci szalejące na kinderbalu? To nie ciastka ani tort, to emocje. Oczywiście ze względów zdrowotnych należy ograniczać dzieciom ilość cukru w diecie, ale to nie jest sposób na opanowanie rozbrykanych kilkulatków.

23.12.2012 przez kontousuniete - Student
obalam

Wbrew powszechnym opiniom nie wykazano, by dieta, np. ilość cukru spożywanego przez dziecko decydowała o jego sposobie reagowania na bodźce.

27.12.2012 przez Tomasz Wacikowski - Student medycyny: Przewodniczący SKN Kardiologii Dziecięcej IP-CZD
obalam

Mimo że społeczność medyczna i naukowa dawno temu orzekły, że cukry nie są odpowiedzialne za nadpobudliwość dzieci, wiele rodziców i nauczycieli nadal uważa, że cukier wpływa na zachowanie małoletnich.

3.01.2013 przez Damian Z - Inny: Ratownik Medyczny/Student Pielęgniarstwa
potwierdzam

Cukier może powodować energie u dzieci a co za tym idzie nadpobudliwość

24.03.2013 przez Jerzy Zięba - Inny: Naturopatia
potwierdzam

Zabierzcie takiemu dziecku cukier. Na tydzień ... i zobaczycie jak jego niby ADHD znika.

27.03.2013 przez Maria Sowa - Student: fizjoterapia
obalam

Dzieci są "nadpobudliwe", czy raczej odpowiednio pobudzone, tylko nasze (dorosłych) standardy są inne, ze względu na naturalnie występujący u nich "głód ruchu". Rodzice często "zwalają" winę na dokarmiające słodyczami babcie i wyższy poziom cukru, bo nie umieją sobie poradzić z aktywnym dzieckiem. Faktem jest, że głodne dziecko jak i głodny dorosły są mniej chętni do ruchu, ale nie działa to w drugą stronę- gdyby tak było jedlibyśmy czekoladę, a nie pili redbulle w pracy ;)

27.03.2013 przez Ernest Piotr Kuchar - Lekarz: Dr n. med.
obalam

Nauka nie potwierdziła związku pomiędzy spożyciem cukru i nadpobudliwością, ale ten mit nadal żyje w wielu rodzinach. Nie oznacza to wcale, że korzystny jest nadmiar cukru, po prostu zachowanie dzieci jedzących słodyce nie różniło się istotnie od zachowania dzieci z grupy kontrolnej, którym nie podawano cukru. Badania opublikowane w Journal of Abnormal Psychology w 1994 roku polegały na tym, że 35 dzieci w wieku od 5 do 7 lat uznanych przez ich matki za "wrażliwe na podanie cukru" podzielono na dwie grupy. Obu grupom dzieci podawano bezcukrowe napoje. Różnica polegała na tym, zę pierwszej grupie rodziców powiedziano ich dzieci dostały dużą dawkę cukru, drugiej grupie mówiono prawdę. Matki, które poinformowano, że ich dzieciom podano cukier, oceniły swoje dzieci jako znacznie bardziej nadpobudliwe. Badanie to wskazuje, to raczej nasze nastawienie i oczekiwanie, a nie cukier wpływa na ocenę zachowania dzieci. Choć cukier nie jest wydaje się wpływać na nadpobudliwość, inne składniki żywności mogą być jej przyczyną np. kofeina czy sztuczne barwniki dodawane do żywności.

Jak napisał Maciej: " Nie. W licznych badaniach naukowych obalono ten popularny mit."

http://www.cocacola.com.pl/_files/cukier-_10_f...

Patrz też:
javascript:;
http://health.kaboose.com/nutrition/too-much-sugar-3.html

http://www.raisehealthyeaters.com/2010/08/think-sugar-causes-hyperactivity-in-children-its-probably-this-instead/

http://cspinet.org/new/pdf/food-dyes-rainbow-of-risks.pdf

Hoover DW, et al. “Effects of sugar ingestion expectancies on mother-child interactions.” Journal of Abnormal Childhood Psychology. 1994: 22(4): 501–15.

Sinn N. Nutritional and dietary influences on attention deficit hyperactivity disorder. Nutrition Reviews. 2008; 66(10):558-568.

McCann D, et al. “Food additives and hyperactive behaviour in 3-year-old and 8/9-year-old children in the community: a randomised, double-blinded, placebo-controlled trial. Lancet. 2007; 370(9598): 1560–67.