Banany- cudowne na profilaktykę wrzodów/.

podobno bardzo dobrze wpływają na sok zoladkowy.

obalam potwierdzam riposta

Próby weryfikacji mitu (7)

6.11.2012 przez Bartosz Maczkowski - Student medycyny: Student UMLub i WUM
potwierdzam

Banany są owocami które zawierają niewielką ilość kwasów dlatego można je jeść zarówno w celu zapobiegania wrzodom jak również w momencie gdy mamy wrzody.

6.11.2012 przez Kaja Winczyk - Student medycyny: studentka jak studentka
potwierdzam

Ze względu na miękkość miąższu i jego gładką fakturę, banany zaleca się przy dolegliwościach układu pokarmowego. To jedyne owoce, które można jeść na surowo bez ryzyka wystąpienia skutków niepożądanych. Poza tym, banany leczą zgagę, neutralizują nadkwasotę oraz łagodzą podrażnienia żołądka, pokrywając warstwą ochronna jego ścianki.

4.12.2012 przez Marcin Musiał - Student medycyny: Pomorski Uniwersytet Medyczny
potwierdzam

Jest to jedno z najlepszych naturalnych lekarstw na wrzody żołądka dane nam przez samą Matkę Naturę. Banany neutralizują kwasy w żołądku, redukując ból. Jedz dwa banany trzy razy dziennie popijając szklaną mleka. Złagodzisz symptomy wrzodów i sprawisz, że Twój stan się na pewno nie pogorszy, a wręcz przeciwnie.

6.12.2012 przez Bartłomiej Rawski - epidemiolog, specjalista zdrowia publicznego
potwierdzam

Jak najbardziej jest to trafne sformułowanie. Banany neutralizują kwasy w żołądku, a także łagodzą podrażnienia błony śluzowej żołądka. Związku z tym, zaleca się konsumpcje bananów podczas profilaktyki choroby wrzodowej żołądka i dwunastnicy, a także w samej chorobie jako element diety.

9.12.2012 przez Klaudia Ksepko - Student medycyny: studentka 6. roku
potwierdzam

Istnieją opinie, że banany są jednym z najlepszych naturalnych lekarstw na wrzody żołądka, ponieważ neutralizują one kwasy w żołądku i tym samym zmniejszają ból. W związku z tym zaleca się jedzenie dwóch lub trzech bananów każdego dnia i popijanie szklanką mleka.

W przypadku wrzodów dwunastnicy wskazane jest picie soków z grejpfruta, który wspomaga proces leczenia. Oczywiście najlepiej samodzielnie wyciskać sok z tych owoców, ponieważ tylko wtedy będzie on w pełni naturalny i tym samym najzdrowszy. W przypadku tego rodzaju wrzodów zaleca się również spożywać miód, np. z chlebem. Miód ma za zadanie złagodzenia stanu zapalnego, który pojawił się w organizmie. Ponadto wspomnieć należy o siemieniu lnianym, które zalewa się wrzącą wodą i po odczekaniu odpowiedniej ilości czasu należy wypić.

24.12.2012 przez kontousuniete - Student
potwierdzam

Wykazano, że niektóre z aminokwasów wykazują korzystne działanie w leczeniu choroby wrzodowej. Udowodniono ochronne działanie melatoniny i tryptofanu na błonę śluzową żołądka u osób przyjmujących niesterydowe leki przeciwzapalne (NLPZ). Dobrym źródłem tryptofanu są między innymi banany.

27.12.2012 przez Tomasz Wacikowski - Student medycyny: Przewodniczący SKN Kardiologii Dziecięcej IP-CZD
potwierdzam

PRODUKTY ZALECANE W PROFILAKTYCE PRZECIW WRZODOM ŻOŁĄDKA:

PRODUKTY MLECZNE

mleko – najlepiej 2% tł., jogurty, zsiadłe mleko, chude sery twarogowe

PRODUKTY ZBOŻOWE

pieczywo pszenne (najlepiej czerstwe), kasza jęczmienna, manna, ryż

MIĘSA I RYBY

chude gatunki mięs: kurczak, indyk, królik, cielęcina, chude wędliny: szynka i polędwica drobiowa, chude ryby: dorsz, morszczuk, mintaj, sola, pstrąg, flądra

JAJA na miękko lub w formie jajecznicy (smażonej na patelni teflonowej - bez dodatku tłuszczu)

TŁUSZCZE - jako dodatek na surowo (po przygotowaniu potrawy): masło, oliwa z oliwek, oleje

WARZYWA najlepiej w formie gotowanej

marchewka, pietruszka, seler, kabaczek, szparagi, szpinak, dynia, pomidor – bez skórki, cykoria, buraki, sałata

OWOCE dojrzałe, niekwaśne, w okresie zaostrzenia choroby – pieczone lub gotowane

brzoskwinie, morele, jabłka, banany, winogrona, owoce jagodowe i cytrusowe

TŁUSZCZE

dodawane na surowo, do przygotowanej już potrawy – masło, oliwa z oliwek, olej

NAPOJE

słaba herbata, herbatki owocowe, woda niegazowana, rozcieńczone soki owocowo-warzywne, napary ziołowe

PRZYPRAWY

sok z cytryny, kwasek cytrynowy, bazylia, estragon, zioła prowansalskie, tymianek, odrobina pieprzu ziołowego, natka pietruszki, koperek

A TAKŻE:

galaretki owocowe, kisiele owocowe i mleczne, przeciery owocowe, biszkopty