Osoby z nadczynnością tarczycy powinny ograniczyć spożycie warzyw kapustnych

Czy to prawda, że osoby u których zdiagnozowana została nadczynność tarczycy powinny ograniczyć ilość spożywanych warzyw kapustnych?

Próby weryfikacji mitu (10)

2.11.2012 przez Sandman - Lekarz: lekarz
obalam

Warzywa kapustne zawierają tzw. substancje wolotwórcze, które hamują syntezę hormonów tarczycy. Nie powinny być więc spożywane w NIEdoczynności tarczycy.

2.11.2012 przez Konrad Babij - Student: Biotechnolog
obalam

Zapytanie dotyczy nadczynności, charakteryzującej się zwiększoną produkcją hormonów tarczycy.

Substancje, które możemy zidentyfikować u roślin z rodziny Brassica, należą do supresantów hormonów tarczycy i mają charakter wolotwórczy. Należą do nich:glikozydy cyjanogenne,glukozynolany, glukozynolaty, tiocyjaniany. Utrudniają one wchłanianie jodu przez gruczoł oraz zakłócają syntezę hormonów (peroksydazy tarczycowej). Spożycie surowych roślin kapustnych powoduje w pierwszym etapie zahamowanie syntezy tyroksyny, spadek poziomu T3 i T4, a następnie wzrost aktywności tyreotropowej przysadki mózgowej [Brzozowska A, 2004].

Badania McMillana i współpracowników pokazują iż spożywanie ugotowanych warzyw (150 g/4 tyg) nie powoduje negatywnych skutków w tym zakresie

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/2419242

4.11.2012 przez Bartosz Maczkowski - Student medycyny: Student UMLub i WUM
obalam

Osoby z nadczynnością tarczycy powinny odżywiać się takimi roślinami gdyż może to pomóc w ich przypadłości.

3.12.2012 przez Marcin Musiał - Student medycyny: Pomorski Uniwersytet Medyczny
potwierdzam

W kapuście są zawarte goitrogeny ( substancje hamujące wchłanianie jodu ). Mogą one spowodować niedoczynność tarczycy na skutek braku substratu ( jodu ).

Należy pamietać, że nadczynność tarczycy w przebiegu zapalenia tarczycy de Querviana czy też np. w pierwszsej fazie choroby Hashimoto nie jest stała i z czasem zwykle przechodzi w niedoczynność - w takim przypadku stosowanie jakichkkolwiek substancji ograniczających wychwyt jodu jest przeciwskazane.

Tak więc wszystko zależy od etiologii choroby.

źródło: choroby wewnętrzne A.Szczeklik

9.12.2012 przez Judyta P - Student medycyny: wydział z sercem i wątrobą!
obalam

Osoby z nadczynnością tarczycy powinny zrezygnować z kiszonych warzyw kapustnych, jednak świeże są nawet wskazane.

Świeża kapusta zawiera tiomocznik, który mocno ogranicza wytwarzanie nadmiaru hormonów tarczycy. Często do obiadu powinna być spożywana surówka z marchii i kapusty (nie kiszonej, ale świeżej).

Należy też często jeść: przetwory z soi, truskawki (mrożone), gruszki, szpinak, orzeszki ziemne (nie solone), brzoskwinie, rzepę, brokuły, brukselka, kalafior.

21.12.2012 przez Damian Z - Inny: Ratownik Medyczny/Student Pielęgniarstwa
potwierdzam

Gdyż kapusta zmniejsza przyswajanie jodu do organizmu

23.12.2012 przez Klaudia Ksepko - Student medycyny: studentka 6. roku
potwierdzam

Kapusta, kalafior, brukselka, soja oraz rzepa i brukiew- to warzywa wolotwórcze. Przy dużym ich spożyciu zmniejsza się wchłanianie jodu do organizmu. Nie zaleca się jedzenia ich ani w nadczynności ani w niedoczynności tarczycy, ponieważ utrudniają osiągniecie stanu eutyreozy (prawidłowego poziomu hormonów tarczycy).

Źródło: Choroby wewnętrzne - Szczeklik

25.12.2012 przez kontousuniete - Student
potwierdzam

Z powodu możliwości występowania biegunek konieczne jest przestrzeganie zaleceń diety lekko strawnej. Niepożądane są produkty obciążające przewód pokarmowy, mające działanie drażniące lub wzdymające. Należą do nich: kapusta, brukselka, groch, soja, orzechy, migdały, kasze gruboziarniste.

27.12.2012 przez Tomasz Wacikowski - Student medycyny: Przewodniczący SKN Kardiologii Dziecięcej IP-CZD
potwierdzam

Tarczyca może powiększać się również w przebiegu niektórych stanów fizjologicznych, do których zaliczamy:

- okres dojrzewania, ciążę i menopauzę,

- a także odżywianie pokarmami wolotwórczymi (warzywa kapustne , brukiew, rzepa, fasola, groch, soja, orzeszki ziemne i gorczyca), które hamują wychwytywanie jodu przez tarczycę lub

- zażywanie leków zmniejszających syntezę hormonów tarczycy (np. kwas acetylosalicylowy, lit).

27.12.2012 przez Kaja Winczyk - Student medycyny: studentka jak studentka
obalam

Niektóre produkty spożywcze zawierają substancje wolotwórcze, które mogą ograniczać przyswajanie jodu z pożywienia. Należą do nich: kapusta, kalafior, brukselka, soja oraz rzepa i brukiew. Dotyczy to przede wszystkim warzyw surowych. Gotowanie zmniejsza bowiem zawartość tych niekorzystnych substancji o ponad 30%. Osoby, u których rozwinęło się wole proste lub stwierdzono niedobór jodu, powinny znacznie ograniczyć spożywanie tych warzyw, a ponadto orzeszków ziemnych i gorczycy (one również są bogate w substancje wolotwórcze).

Przeciwnie, to w niedoczynności tarczycy powinno się ograniczyć takie warzywa.

12.02.2013 przez Krzysztof Łabuzek - Lekarz: Dr hab. n. med.
obalam

Świetna Dyskusja, brawo Pogromcy!!! W zasadzie wszyscy macie rację. Mit jest jednak mało precyzyjny. Po pierwsze, chorób tarczycy, które manifestują się jej nadczynnością jest kilka i to dość różniących się swą patogenezą. Po drugie, co to znaczy ograniczyć spożycie. Istnieje różnica między spożywaniem tych warzyw w postaci surówki, na przykład 2 razy w tygodniu w niewielkiej ilości, a spożywaniem ww. jako podstawowego skłądnika odżywczego (na przykład dieta kapuściana).

Zakładając jednak jako najczęstszą przyczynę nadczynności tarczycy chorobę Gravesa-Basedowa i wole guzowate nadczynne, czyli schorzenia, które i tak wymagają intensywnej, złożonej farmakoterapii, czasem radjojodoterapii, a czasem i pomocy chirurga

oraz zakładając, ze jednak większość polskiego społeczeństwa nie je 5 razy dziennie po główce kapusty, a jedynie kilka razy tygodniowo w postaci dodatku do posiłku głównego,

zatem przy takich, rozsadnych założeniach można stwierdzić, że w trakcie terapii ww. chorób (bo zakładam, że każdy z takim rozpoznaniem jednak jest leczony) okazjonalne spożycie rozsądnej ilości warzyw kapustnych nie ma znaczenia.

Warto też pamiętać, że warzywa kapustne mają udowodnione działanie antynowotworowe: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/10736624; http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/7554064].

Źródło: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/2419242; http://www.icmr.nic.in/ijmr/2004/0502.pdf; http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/6163263; http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/2416146.