Substancje chemiczne w żywności są szkodliwe i rakotwórcze

Chodzi tutaj o substancje dopuszczone do spożycia przez Europę oznaczoną od jej nazwy E... i ciągiem cyfr. Najbardziej kontrowersyjne, czyli: Aspartam (E951), Glutaminian Sodu (MSG) itd.

Video mitu:
obalam potwierdzam riposta

Próby weryfikacji mitu (13)

2.11.2012 przez Agnieszka Kaczmarek
potwierdzam

Część substancji chemicznych dodawanych do żywności w nadmiernych dawkach jest szkodliwa dla organizmu człowieka. Ciągłe dostarczanie ich do organizmu zwiększa ryzyko zachorowania na raka. Dlatego warto czytać skład produktów spożywczych i wybierać te najbardziej zdrowe i najmniej przetworzone.

4.11.2012 przez Bartosz Maczkowski - Student medycyny: Student UMLub i WUM
potwierdzam

Nie wszystkie "E" są niezdrowe i niebezpieczne dla naszego organizmu. Niestety zdarzają się także takie które mają działanie niekorzystne czy rakotwórcze jak np. E 123

7.11.2012 przez Kamil Mesjasz - Student: Biolog
obalam

Wiekszosc dodatkow do zywnosci jest pochodzenia naturalnego. Ogolnie musza spelniac pewne ustalone normy co do ilosci w produkcie, ktora jest bezpieczna dla czlowieka. Co do morderczego aspartamu - nie zostaly nigdy przedstawione mocne dowody na jego szkodliwosc. To typowy mit rozprowadzany na malo wiarygodnych stronach oszolomow.

12.11.2012 przez Ania Nagel - Student: biotechnologii UG-GUMed
obalam

Zależy z której strony na to spojrzeć. Przede wszystkim nie wszystkie E są złe :) pod jednym z tych skrótów kryje się np. lizozym dodawany do żywności jako środek bakteriobójczy (lizozym trawi ścianę kom. bakterii) a nam nie robi krzywdy. Poza tym większość dodatków do żywności, których się tak boimy występuje w tak małych stężeniach, że aby zrobić sobie krzywdę musielibyśmy np. wypić cysternę coli.

Z drugiej strony widać np. związek z zachorowalnością na nowotwór jelita grubego ze stosowaną dietą (ma się to do Amerykanów, którzy nałogowo jedzą płatki śniadaniowe, a te są dodatkowo witaminizowane i sztucznie wzbogacane. co najprawdopodobniej ma związek z zachorowalnością na wyżej wspomniany nowotwór) Także wszystko w odpowiednio dużych dawkach może szkodzić, nawet woda :)

23.11.2012 przez Katarzyna Andrzejewska - Student medycyny: studentka V roku
potwierdzam

oczywiście nie wszystkie, ale zdarzają się. ost badania aspartau dowiodły, że jest to neurotoksyna, zaburzająca syntezę białek, przewodzenie impulsów w synapsach i strukturę DNA. Wywołuje różne, pozornie niepowiązane ze sobą objawy. Po wypiciu metanolu skutki widać od razu, natomiast aspartam działa inaczej. Gromadzi sie w organizmie powoli zaburzając system hormonalny i pracę mózgu.

3.12.2012 przez Marcin Musiał - Student medycyny: Pomorski Uniwersytet Medyczny
obalam

Dodatki do żywności mogą zostać zatwierdzone wyłącznie pod warunkiem, że:

• można wykazać uzasadnioną potrzebę ich stosowania z technologicznego punktu widzenia oraz nie można osiągnąć takiego samego celu innymi środkami, które byłyby możliwe do zastosowania z ekonomicznego i technologicznego punktu widzenia,

• nie stanowią zagrożenia dla zdrowia konsumenta przy proponowanym poziomie ich stosowania, w zakresie, w jakim można to stwierdzić na podstawie dostępnych dowodów naukowych,

• nie wprowadzają w błąd konsumenta.

Każdy lubi teorie spiskowe ale jeśli by tak było - to takie sustancje nie były by dopuszczone.

6.12.2012 przez Damian Z - Inny: Ratownik Medyczny/Student Pielęgniarstwa
potwierdzam

Aspartam jest subt. rakotwórczą. Były przeprowadzane bad. na szczurach u których pojawił się guz mózgu

18.12.2012 przez Kamil Mesjasz - Student: Biolog
riposta

Aspartam nie jest substancja rakotworcza a filmiki na youtube to nie badania. Te na ktore powoluja sie artykuly byly skrytykowane za bledna metodologie.

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/17828671

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/12180494

http://web.archive.org/web/20071017024754/www.cfsan.fda.gov/~lrd/fpaspar2.html

http://www.efsa.europa.eu/en/efsajournal/pub/356.htm

23.12.2012 przez Klaudia Ksepko - Student medycyny: studentka 6. roku
potwierdzam

Wiele substancji chemicznych dodanych do żywności może powodować lub nasilać problemy zdrowotne w mniejszym lub większym stopniu.Większość z nich nie została zbadana pod kątem długoterminowego odziaływania na nasze zdrowie. Nie każda substancja jest szkodliwa od samego początku, ale może się nią stać w reakcji z inną, tworząc zagrożenie dla zdrowia.

26.12.2012 przez kontousuniete - Student
potwierdzam

niektóre z dodatków do żywności to prawdziwe trucizny dla organizmu np. Akryloamid. Okazało się, że największą zawartością tego potencjalnie szkodliwego składnika zawierają chipsy, frytki i zwęglona żywność, ale obecność akryloamidu odnotowuje się również w chlebie, ciastkach, ciastach i herbatnikach, a nawet w kawie.

27.12.2012 przez Tomasz Wacikowski - Student medycyny: Przewodniczący SKN Kardiologii Dziecięcej IP-CZD
potwierdzam

E 123 amarant

Występowanie: ciasta w proszku, płatki zbożowe, kasze, kolorowe napoje alkoholowe, kawior, galaretki, napoje, przetwory z czarnej porzeczki;

Działanie: niebezpieczny dla astmatyków, ma działanie mutogenne, podejrzewany o działanie rakotwórcze.

27.12.2012 przez Kaja Winczyk - Student medycyny: studentka jak studentka
potwierdzam

Azotany i azotyny są powszechnie stosowanymi konserwantami w przetwórstwie mięsa i przemyśle mleczarskim. Azotyn sodu stosowany jest przy produkcji wędlin, wyrobów garmażeryjnych i w konserwach mięsnych. Jest aktualnie jedynym znanym środkiem, który hamuje wzrost bakterii wytwarzających jad kiełbasiany. W mleczarstwie stosowany jest do produkcji serów podpuszczkowych i serków topionych.

Azotyny są substancjami mało toksycznymi. Są szybko absorbowane przez organizm i wydalane z moczem w postaci niezmienionej. Jednak w pewnych warunkach część azotanów może ulec redukcji do azotynów, a te są już bardzo toksyczne dla człowieka. Szczególnie wrażliwe są na nie niemowlęta, dzieci i osoby starsze. Mogą powodować bóle brzucha, zawroty głowy, spadek ciśnienia tętniczego krwi, przyśpieszone bicie serca, zaburzać funkcję błony śluzowej jelita cienkiego, zwiększają ryzyko powstawania raka żołądka oraz jelita grubego.

9.04.2013 przez Katarzyna - Student: inżynier biomedyk
potwierdzam

Niestety, ale każdą chemię, którą zjedliśmy i zjemy nie zostaje strawiona przez nasz organizm, a co najgorsze nie zostaje ona wydalona. Jest wiele przykładów na to, że te substancje są bardzo szkodliwe na nasz organizm. Pospolity aspartam i glutaminian sodu zawierają neurotoksyny, które są rakotwórcze. Należy czytac etykiety, żeby się ustrzec przed ta chemią.