Herbata słodzona miodem jest zdrowsza

Mit czy nie-mit?

Próby weryfikacji mitu (22)

31.10.2012 przez Konrad Babij - Student: Biotechnolog
potwierdzam

Potwierdzam, choć w tym miejscu potrzebne jest przynajmniej założenie, iż spożywa ją osoba, u której nie występują zaburzenia, związane z gospodarką cukrową, gdyż głównym składnikiem miodu są oczywiście glukoza i fruktoza. Dzięki dodatkowi miodu, herbata stanie się źródłem szybko dostępnej energii, ale nie tylko. W skład miodu, w zależności od jego pochodzenia wchodzi wiele związków aktywnych biologicznie. Można do nich zaliczyć:karotenoidy, kwasy organiczne, tokoferol, flawonoidy (m.in. rutyna), terpeny, minerały, enzymy i nawet substancje hormonalne, a w miodzie spadziowym wykrztuśny gwajakol. To wszystko w niewielkich ilościach oczywiście. Jeśli herbata jest letnia i substancje w niej zawarte nie są inhibitorami, wtedy możemy założyć, iż aktywność swoją utrzymają lizozym i oksydaza glukozowa (dodatkowo wrażliwa na światło), które bezpośrednio i pośrednio, mają działanie bakteriobójcze [S. Bogdanov 1997].

31.10.2012 przez Paweł Kwiatkowski - Inny: pracownik administracyjny
obalam

Niestety miód w zetknięciu z gorącom herbatą traci zdecydowana większość swoich pozytywnych, zdrowotnych właściwości.

31.10.2012 przez Adam Kuś - Inny: ciekawski, chory na zzsk
obalam

Niestety muszę obalić ten mit gdyż większość z nas pije gorącą herbatę a w temperaturze powyżej 38stopni wszystko co dobre w miodzie zamienia się w słodzik fruktozowo glukozowy

31.10.2012 przez Darek Bogacz - Student: Fizjoterapia
obalam

MIÓD ZDROWSZY TAK JAK W LINKU i PONIŻEJ LECZ W GORĄCEJ HERBACIE TRACI WIĘKSZOŚĆ ZDROWOTNYCH WŁAŚCIWOŚCI !! W HERBACIE NA PLUS JEDYNE TO, ŻE JEST NATURALNY

1) Wykluczając miody sztuczne

2) Miody zawierają niewielkie ilości witamin i pierwiastków

3) Jeśli chodzi o dietetykę to nie zgodziłbym się, że od miodu mniej się tyje. Tyje się od kalorii a nie od tego co się je (niektóre produkty lub zasady żywieniowe wspomagają jednak odchudzanie np. przyśpieszają metabolizm.

1.11.2012 przez Bartosz Maczkowski - Student medycyny: Student UMLub i WUM
potwierdzam

Miód ma udowodnione właściwości lecznicze co może pomagać w leczeniu a picie herbaty z miodem ma jeszcze jedną korzyść taka herbata jest mniej kaloryczna niż herbata słodzona cukrem.

1.11.2012 przez Klaudia Ksepko - Student medycyny: studentka 6. roku
potwierdzam

Miód dodawany do gorącej herbaty nie traci swoich dobrych składników. Pod wpływem zbyt dużej temperatury rozkładowi ulegają enzymy diastazy i inwertazy. Więc lepiej odczekać chwilę i dodawać miód do niezbyt gorącej herbaty. Miód nawet bez tych 2 enzymów jest bardziej wartościowy niż cukier.

1.11.2012 przez Kaja Winczyk - Student medycyny: studentka jak studentka
potwierdzam

Cukier składa się w ponad 99% z sacharozy, jest źródłem łatwo dostępnych kalorii. Natomiast w miodzie ilość sacharozy nie przekracza 10% w miodach spadziowych, w pozostałych miodach jest jej jeszcze mniej.

Oprócz sacharozy w skład miodu wchodzi glukoza i fruktoza – ich ilość zależy od gatunku miodu. Najmniej tych cukrów jest w miodach spadziowych, natomiast najwięcej w miodach nektarowych.

W miodzie, oprócz cukrów, występują także białka (0,3 g/100 g) pochodzące częściowo z roślin, a także z organizmu pszczół. W przeciwieństwie do cukru miód zawiera także jod, fosfor, magnez, żelazo, witaminy z grupy B i witaminę C.

2.11.2012 przez Damian Głogowski - Student: student inżynier
potwierdzam

"Po pierwsze – miód podgrzany do temperatury ok. 60 stopni Celsjusza zupełnie traci na wartościach mineralnych, przeciwbakteryjnych i zawartości witamin. Jeśli miód doprowadzimy do wrzenia, to zamieni się on w zwyczajną mieszaninę wody, glukozy i cukru!" Tak więc "miodzimy" tylko letnią herbatę.

2.11.2012 przez Anna Pasternak - Inny: diagnosta laboratoryjny
potwierdzam

Tak pod warunkiem, że dodamy go do chłodnej herbaty. W temperaturze powyżej 40 st. C miód traci swoje właściwości antybiotyczne.

4.11.2012 przez Mariusz87 - Pielęgniarka: Rat. Med. - Pielęgniarz
potwierdzam

To prawda. Powinno się wykluczyć cukier z napojów, a zamiast niego, wprowadzać miód lub soki, gdyż zawieraja mniejszą ilość cukrów złożonych

16.11.2012 przez Rachela - Inny: przyszły ortopeda
obalam

Miód rozpuszczony w gorącej herbacie wytwarza szkodliwą dla zdrowia substancję.

18.11.2012 przez agatamaszczyk - Student medycyny: student
potwierdzam

Miod wspomaga nasz uklad immunologiczny w walce z infekcjami, poza tym kazdy szczegolny jego rodzaj ma szczegolne wlasciwosci. Jest dlatego o wiele zdrowszy od cukru, ktory poza slodkim smakiem i zawartoscia kaloryczna nic do naszeg pozywienia nie wnosi.

22.11.2012 przez Bernarda Płusa - Student medycyny: UMED Łódź
obalam

sam w sobie miód ma wiele walorów: pomaga w obniżeniu ciśnienia, poprawie krążenia krwi, działa ochronno na wątrobe, ma silne właściwości antybakteryjne i przeciwzapalne. Jednak po podgrzaniu do 40 stopni traci ogromną większość ważnych składników odżywczych i niemal wszystkie właściwości lecznicze stając bezwartościową mieszaniną glukozy i fruktozy. Miód w tej postaci wciąz pozostaje smaczny, ale nie jest już naszym sprzymierzeńcem w walce z chorobą.

29.11.2012 przez Aleksandra Strycharz - Patron portalu: Student
obalam

Miód powinien być składnikiem diety codziennie spożywanych posiłków

zawiera on właściwości lecznicze

Miodu nie powinno się podgrzewać celem dekrystalizacji w większej jak 36stC

tak samo nie powinno sie dodawać do zbyt gorących napojów jak mleko ,herbata bo staje się wtedy tylko słodzikiem

3.12.2012 przez Marcin Musiał - Student medycyny: Pomorski Uniwersytet Medyczny
obalam

Nie ma różnicy czym słodzimy, czy cukrem czy miodem. Cukier to chemicznie sacharoza składająca się z glukozy i fruktozy połączonych ze sobą. By mogła zostać wchłonięta musi się najpierw rozpaść się na monocukry. Natomiast miód to rozbite już monocukry. Nie ma to jednak większego znaczenia bo i tak rozkład sacharozy jest szybki w organizmie. Prawdą jest, że w miodzie jest zawarte dużo mikroelementów jednak ich ilość dostarczana wraz z miodem dodawanym do herbaty jest nieznacząca dla zdrowia.

źródło: http://pl.wikipedia.org/wiki/Mi%C3%B3d

Biochemia Harpera

6.12.2012 przez Bartłomiej Rawski - epidemiolog, specjalista zdrowia publicznego
potwierdzam

Jeśli ktoś musi słodzić to lepiej słodzić miodem w małych ilościach (naturalnym, a nie produktami miodopochodnymi), a niżeli cukrem. Najlepiej jest wyeliminowanie ze swojej diety cukru (słodzenie herbaty, kawy) i nie zastępowanie go niczym innym (nawet miodem).

Faktem jest, że miód w większej mierze składa się z węglowodanów (glukoza, fruktoza, maltoza), a jego wartość kaloryczna wynosi ok. 330 kcal, to jednak jest cennym produktem odżywczym, szczególnie dla ludzi, którzy mają ubytki energetyczne np. ludzi intensywnie pracujących fizycznie lub umysłowo (np. sportowcy). Reasumując miód jest zdrowy ale w myśl zasady "co za dużo to nie zdrowo" nie warto przeholować z nadmiernym spożyciem miodu.

6.12.2012 przez Damian Ziobro - Inny: Ratownik Medyczny/Student Pielęgniarstwa
potwierdzam

Miód jest przede wszystkim naturalny i pomaga na wiele schorzeń a biały cukier to tylko puste kcal.

26.12.2012 przez kontousuniete - Student
obalam

po podgrzaniu do ponad 40 stopni staje się bezwartościową mieszaniną glukozy i fruktozy

27.12.2012 przez Tomasz Wacikowski - Student medycyny: lekarski
potwierdzam

Właściwości lecznicze tej płynnej słodyczy zależą od roślin, z których pochodzi zbierany przez pszczoły nektar.

4.01.2013 przez Markus von Rufous - Medycyna
obalam

Nie zawsze. W przypadku słodzenia herbaty miodem należy pamiętać o tym, by temperatura płynu nie była wyższa niż 40 stopni Celsjusza. W wyższej temperaturze ulegają rozpadowi wartościowe składniki zawarte w miodzie.

4.01.2013 przez Markus von Rufous - Medycyna
obalam

Nie zawsze. W przypadku słodzenia herbaty miodem należy pamiętać o tym, by temperatura płynu nie była wyższa niż 40 stopni Celsjusza. W wyższej temperaturze ulegają rozpadowi wartościowe składniki zawarte w miodzie.

10.01.2013 przez Nadii - Student: Dietetyka
potwierdzam

Jest zdrowsza od tej z cukrem bo jak wiadomo sam miód jest zdrowy, ale nalezy rozpuścić go w temp. nie wiekszej niż 40 stop. bo inaczej traci swoje własciwosci, ponieważ jest wrażliwy na wysoką temp.

17.02.2013 przez Krzysztof Łabuzek - Lekarz: Dr hab. n. med.
potwierdzam

Oj tak, biologicznie aktywne substancje zawarte w miodzie majądziałanie bakteriobójcze. Bardzo wiele naukowych prac donosi o pozytywnym wpływie miodu na ludzki układ immunologiczny. Wydaje się więc zatem, że apiterapia ma sens.

Źródło: http://www.fasebj.org/content/24/7/2576; http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/18433338; http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22046173; http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/15821901; http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21394213; http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22095907; http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19673699; http://www.resmedica.pl/serce-i-uklad-krazenia/miod-w-chorobach-serca.