Jedzenie indyka wywołuje senność, ponieważ jego mięso zawiera tryptofan

Prawda czy Mit ?

obalam potwierdzam riposta

Próby weryfikacji mitu (11)

29.10.2012 przez Bartosz Maczkowski - Student medycyny: Student UMLub i WUM
obalam

Nie ma takich badań które potwierdzały by taki wpływ tryptofanu na organizm człowieka

29.10.2012 przez Agnieszka Kaczmarek
potwierdzam

Mięsko z indyka podobnie jak z kurczaka zawiera spore ilości tryptofanu, który inicjuje uczucie senność. W związku z czym zjedzenie posiłku z mięsem z indyka może wywołać u nas senność.

29.10.2012 przez Michał Żuk - Inny: uczeń
obalam

Nie tylko w indyku znajduje się tryptofan. Jako jeden z aminokwasów występuje w prawie wszystkich białkach. Zatem teoretycznie zjedzenie czegokolwiek co zawiera białko czyniłoby nas sennymi. Według mnie uczucie senności spowodowane jest większą aktywnością części przywspółczulnej naszego układu nerwowego związaną z najedzeniem się.

30.10.2012 przez Adam Kuś - Inny: ciekawski, chory na zzsk
obalam

Mięso indycze zawiera jeden z aminokwasów - tryptofan - potrzebnych do budowy białek. Tryptofan jest zaangażowany w proces zasypiania i kontrolowania nastroju. Nadmiar tego aminokwasu rzeczywiście wywołuje senność. Jednak mięso indycze zawiera zbyt małe ilości tryptofanu, by działać w ten sposób. Znacznie więcej jest go w serach czy wieprzowinie.

Uczeni argumentują, że uczucie senności po zjedzeniu indyka wynika raczej z faktu, że był to spory posiłek. Po jedzeniu spada przepływ krwi przez mózg, jego natlenienie i stąd ochota na poobiednią drzemkę.

31.10.2012 przez Darek Bogacz - Student: Fizjoterapia
obalam

Są dowody na takie działanie tryptofanu jednak zależy to od ilości zjedzonego pokarmu. W minimalnym stopniu może powodować senność lecz praktycznie w mięsie indyczym może nie być to odczuwalne.

1.11.2012 przez Kaja Winczyk - Student medycyny: studentka jak studentka
obalam

Vreeman i Carroll przyznają, że nawet oni wierzyli w ten mit. Senność może powodować tryptofan, substancja chemiczna zawarta w indyku, ale jest jej w tym ptaku bardzo niewiele. Kurczak i mielona wołowina zawierają jej mniej więcej tyle samo na gram, a inne źródła protein, takie jak wieprzowina czy ser szwajcarski, nawet więcej. Rzeczywisty powód senności po zjedzeniu obfitej kolacji w Boże Narodzenie jest bardziej prozaiczny - ogromna ilość pożywienia sprawia, że krew zamiast do mózgu płynie w kierunku żołądka, który ma przed sobą tytaniczne zadanie strawienia indyka, kiełbasek, nadzienia, warzyw i świątecznego puddingu.

21.11.2012 przez Bernarda Płusa - Student medycyny: UMED Łódź
obalam

Senność może powodować tryptofan, substancja chemiczna zawarta w indyku, ale jest jej w tym ptaku bardzo niewiele

1.12.2012 przez Marcin Musiał - Student medycyny: Pomorski Uniwersytet Medyczny
obalam

Jest zawarty w zbliżonej ilości w innych mięsach. Pokarm bogaty w węglowodany stymuluje wyrzut insuliny, ta powoduje wchłanianie przez mięśnie rozgałęzionych aminokwasów, zwiększając stosunek tryptofanu do aminokwasów rozgałęzionych we krwii. Zwiększa to wchłanianie tryptofanu do płynu mózgowo rdzeniowego. Jest metabolizowany do serotoniny a dalej do melatoniny, która powoduje senność.

8.12.2012 przez Klaudia Ksepko - Student medycyny: studentka 6. roku
obalam

Tryptofan faktycznie powoduje senność, jednak jego ilość w indyku jest porównywalna do innych mięs.

26.12.2012 przez kontousuniete - Student
potwierdzam

Jedzenie indyka nie wywołuje w ludziach specjalnej senności. W rzeczywistości tak różne rodzaje mięsa, jak indyk, kurczak czy mielona wołowina, zawierają podobne ilości tryptofanu. Naukowcy podkreślają, że każdy duży posiłek powoduje senność, ponieważ zmniejsza się dopływ krwi i tlenu do mózgu.

27.12.2012 przez Tomasz Wacikowski - Student medycyny: Przewodniczący SKN Kardiologii Dziecięcej IP-CZD
potwierdzam

Tryptofan pełni wiele funkcji w organizmie. Do jego najważniejszych ról należy udział w produkcji melatoniny i serotoniny.

Melatonina jest hormonem, który wpływa na działanie mózgu. Wierzy się, że jest odpowiedzialna za regulację cyklu budzenia/spania, zwanym rytmem dobowym. Melatonina jest produkowana przez szyszynkę - mały gruczoł znajdujący się w mózgu. Szyszynka wydziela melatoninę, gdy pod koniec dnia ubywa światła słonecznego. Melatonina pełni rolę ważnego utleniacza.

Serotonina jest wyjątkowo ważna, ponieważ reguluje czynności wielu istotnych części mózgu. Obejmują one kontrolę ruchu mięśni, myślenie, stan świadomości i zasypianie. Bez dużej ilości tryptofanu w naszej diecie zarówno serotonina, jak i melatonina przestaje prawidłowo funkcjonować, co może spowodować wiele problemów, w tym te związane ze snem.