Mózg decyduje czego jedzenie sprawia nam przyjemność i co nam smakuje

Nasz mózg decyduje o tym, co jest naszemu ciału niezbędne i to on zmienia nasze postrzeganie tego co jest smaczne lub nie. W przypadku rozbitków dryfujących na morzach i oceanach, mózg zmienia zupełnie ich poczucie smaku. Jedzą oni oczy ryb, aby zaspokoić zapotrzebowanie na czystą wodę, wolą jeść rybie wnętrzności, niż mięśnie, bo to wnętrzności zawierają niezbędne mikro i makroelementy oraz witaminy. Ale! Oni nie robią tego dlatego, że wiedzą co jest im potrzebne, po prostu z jedzenia tego odczuwają przyjemność

obalam potwierdzam riposta

Próby weryfikacji mitu (8)

29.10.2012 przez Bartosz Maczkowski - Student medycyny: Student UMLub i WUM
potwierdzam

Mózg jest bardzo skomplikowanym narządem. Dopiero zaczynamy go poznawać i rozumieć mechanizmy jego działania. Nie wiadomo do końca jak mózg odbiera i reaguje na pożywienie które spożywamy. Nie wiadomo dlaczego smakuje nam jedna potrawa a druga nie. Na odczuwanie smaku ma wpływ wiele składowych miedzy innymi wygląd potrawy czy przyzwyczajenia.

21.11.2012 przez Kasia LInde - Inny: nauczyciel
potwierdzam

Ekskrementy zawierają szkodliwe bakterie, więc człowiek wykształcił nieodwracalnie zaprogramowaną awersję do ich spożywania. Ale już młode koala jedzą odchody swoich matek, aby zaszczepić w systemie trawiennym właściwy rodzaj bakterii. Bez nich nie mogłyby się żywić liśćmi eukaliptusa, bowiem są one trujące. Autor książki „Mózg incognito. Wojna domowa w Twojej głowie” ryzykuje twierdzenie, że dla młodego torbacza odchody jego mamy są równie pyszne jak dla człowieka jabłko. Chcemy bowiem jeść to, co umożliwia nam prawidłowy rozwój.

1.12.2012 przez Marcin Musiał - Student medycyny: Pomorski Uniwersytet Medyczny
potwierdzam

Pobudzenie pewnych obszarów mózgu wywołane spożywaniem pokarmu może powodować zmiany wrażliwości na niektóre bodźce smakowe. Istnieje kilka mechanizmów, które mogą odpowiadać za zmiany wrażliwości smakowej w stanie głodu i sytości [2]. Zachodząca pod wpływem spożywania pokarmu aktywacja określonych regionów mózgu może zmieniać wrażliwość centralnych struktur zaangażowanych w percepcję bodźców smakowych [12]. Wykazano jednak, że pobór pokarmu w stanie sytości zmniejsza odpowiedź na bodźce smakowe w regionach odpowiedzialnych za motywację i wzmocnienie, a nie w obszarach mózgu związanych z analizą żywności [13]. Ponadto udowodniono, że impulsacja w stanie sytości, pochodząca z osmoreceptorów i mechanoreceptorów żołądka, uczestniczy w eferentnej kontroli odpowiedzi sensorycznej z receptorów smaku, jak również prowadzi do powstania krótkoterminowych sygnałów sytości [4]. Stwierdzono, że aktywacja żołądkowych mechanoreceptorów i osmoreceptorów poprzez jądro pasma samotnego i nerw błędny, a później poprzez eferentne neurony nerwu językowego, hamuje reakcję receptorów smaku, przez co dochodzi do wzrostu wartości bodźców progowych [2, 12]. Również zmiana aktywności autonomicznego układu nerwowego w czasie głodu wpływa na modulację percepcji bodźców smakowych [2].

21.12.2012 przez Damian Z - Inny: Ratownik Medyczny/Student Pielęgniarstwa
potwierdzam

Jemy kubki smakowe wysyłają bodźce smakowe do mózgu. Mózg analizuje czy nam coś smakuje czy nie

26.12.2012 przez kontousuniete - Student
potwierdzam

Badania naukowców z University College w Londynie pokazały, że decyzja zapada w naszym mózgu, w centrach odpowiedzialnych za odczuwanie przyjemności. Jeśli smakuje nam to, co jest na stole, mimo zaspokojenia głodu jemy dalej. Jak donosi w najnowszym numerze czasopismo "Nature", to ile kalorii jesteśmy skłonni spożyć na pełny żołądek, wiąże się bezpośrednio z poziomem aktywności owego centrum przyjemności.

27.12.2012 przez Klaudia Ksepko - Student medycyny: studentka 6. roku
potwierdzam

David Eagleman, autor książki „Mózg incognito. Wojna domowa w twojej głowie”, uważa, że smakuje nam to, co nasz mózg uważa za potrzebne. Według niego nic nie jest smaczne lub obrzydliwe samo w sobie – zależy to bowiem od potrzeb i okoliczności.

27.12.2012 przez Tomasz Wacikowski - Student medycyny: Przewodniczący SKN Kardiologii Dziecięcej IP-CZD
potwierdzam

Zmysł smaku jest jednym z mniej docenianych i najbardziej tajemniczych ludzkich zmysłów. Nie istnieje jeden ośrodek smaku, a w korze mózgu nie ma obszarów reagujących wyłącznie na jeden rodzaj smaku.

27.12.2012 przez Kaja Winczyk - Student medycyny: studentka jak studentka
obalam

To, jak odczuwamy smak jest skomplikowaną interakcją języka, nosa, czynników psychologicznych i dostępności różnych pokarmów. Smakuje nam to, co nasz mózg uważa za potrzebne. Jak zauważa David Eagleman w swojej książce Mózg incognito. Wojna domowa w Twojej głowie, lubimy jeść jabłka, jajka i ziemniaki, ponieważ te produkty to zgrabne pakieciki białek i węglowodanów - woreczki złota, które możemy składać w naszym banku energii. Są przydatne, a więc uważamy je za smaczne. To właśnie mózg decyduje o tym, kiedy mamy ochotę jeść i... ile.