Po operacji plastycznej piersi nie można podróżować samolotem.

Wg niektórych zmiany ciśnienia związane z e zmianą wysokości mogą powodować pękanie silikonowych implantów – dlatego dla bezpieczeństwa implanty wypełnia się obecnie są solą fizjologiczną.

Próby weryfikacji mitu (15)

14.09.2012 przez Adam Kuś - Inny: ciekawski, chory na zzsk
obalam

po wypisaniu z kliniki można już latać samolotem natomiast sporty extremalne można uprawiać dopiero po 6 tygodniowej rekonwalescencji

14.09.2012 przez Dariusz Maciszewski - Pielęgniarka: ratownictwo medyczne ,anestezjologia i intensywna terapia
obalam

Po pierwsze ciśnienie w samolocie jest regulowane.

Po wtóre zmiana ciśnienia ,która by mogła wpłynąć na wkładkę w piersi musiałaby być tak duża ,że wpierw by udusiła kobietę

Po trzecie wkładki są bardzo silne obecnie.

17.10.2012 przez Marcin Musiał - Student medycyny: Pomorski Uniwersytet Medyczny
obalam

Najczęściej przy tym micie ma się na myśli zmniejszające się ciśnienie atmosferyczne, które to w bardzo nieznacznym stopniu wpływa na kształt i wielkość implantów silikonowych, jednak współczesne samoloty są przecież hermetycznie odciętę od przestrzeni na zewnątrz, gdzie ciśnienie jest ekstremalnie niskie a temperatura wynosi -50 stopni Celcjusza. Osoba wystawiona na takie warunki ... - no powiedzmy, że implanty byłyby wtedy ostatnim zmartwieniem :)

Dodam jeszcze, że juz nie stosuje się implantów silikonowych gdyż ewentualne uszkodzenie torebki prowadzi do tzw silikonowego zapalenia sutka i może prowadzić do raka piersi, gdyż płyn przesącza się przez nawet nieuszkodzoną torebkę implantu, wywołując wymieniony wcześniej odczyn zapalny, który do neo prowadzi.

Czynniki, które mogą uszkodzić implanty to uszkodzenie implantu podczas jego wszczepiania, podczas innych operacji piersi, degeneracja chemiczna osłonki, uraz klatki piersiowej ( np wypadek komunikacyjny ), mammografia piersi z implantem.

19.10.2012 przez Kaja Winczyk - Student medycyny: studentka jak studentka
obalam

Przebyta operacja piersi nie jest przeciwwskazaniem do latania samolotem.

23.10.2012 przez kontousuniete - Student
obalam

Mit o pękaniu protez piersi podczas podróży samolotowych to chyba najczęściej powtarzana nieprawdziwa pogłoska na temat operacji estetycznych. Protezy piersi to bardzo wytrzymałe mechanicznie urządzenia. Nie ulegają one uszkodzeniu ani podczas podróży samolotowych ani nawet podczas nurkowania na duże głębokości. Ich obecność nie wyklucza czynnego uprawiania żadnego sportu z wyczynową kulturystyką włącznie.

26.10.2012 przez Agnieszka Matula - Student medycyny: studentka UM we Wrocławiu
obalam

Lot samolotem po operacji powiększenia piersi nie jest przeciwwskazaniem. Tak samo nurkowanie, gdzie zmienia się gwałtownie ciśnienie również nie jest przeciwwskazaniem po takiej operacji (oczywiście nie bezpośrednio - trzeba zaczekać, aż rana się zagoi).

18.11.2012 przez Bernarda Płusa - Student medycyny: UMED Łódź
obalam

Zmiana ciśnienie nie ma wpływu, implanty są wykonane z takiego tworzywa, żeby wszelkie warunki niesprzyjające, w tym zmiana ciśnienia nie miała wpływu na ich stabilność

27.11.2012 przez Kamila Machnik - Student medycyny: położnictwo
obalam

Lot samolotem można odbyć nawet tuż po wypisie ze szpitala.

2.12.2012 przez agatamaszczyk - Student medycyny: student
obalam

Mozna podrozowac samolotem. Silikon jest wytrzymalym materialem, nie peka podczas zmian cisnien.

6.12.2012 przez Damian Z - Inny: Ratownik Medyczny/Student Pielęgniarstwa
obalam

W samolocie ciśnienie jest takie same jak na ziemi wynosi 1at.

10.12.2012 przez Judyta P - Student medycyny: wydział z sercem i wątrobą!
obalam

Według badań naukowych lot samolotem nie ma żadnego wpływu na implant.

Link poniżej

10.12.2012 przez Tomasz Wacikowski - Student medycyny: Przewodniczący SKN Kardiologii Dziecięcej IP-CZD
obalam

Nie istnieją przeciwwskazania do latania samolotem z implantami piersi.

17.12.2012 przez Piotr Sendecki - Inny: ratownik medyczny / fizjoterapeuta
obalam

kabina samolotu jest hermetyczna i ciśnienie jest zbliżone do naturalnego. Odchylenia nie zagrażają sztucznym piersiom.

19.12.2012 przez Bartosz Maczkowski - Student medycyny: Student UMLub i WUM
obalam

W kabinach samolotów pasażerskich panuje ciśnienie odpowiadające ciśnieniu na wysokości 2400 m n.p.m. w takich warunkach nie ma niebezpieczeństwa uszkodzenia implantów piersi i nie ma żadnych przeciwwskazań żeby kobieta z sztucznymi piersiami podróżowała samolotem

6.01.2013 przez Markus von Rufous - Medycyna
obalam

Niestety, ale piersi z implantami nie wybuchną w samolocie, ani nie popękają, ani bardziej nie urosną, ani nie zmaleją! Jest to dla nich zupełnie obojętne!

15.01.2013 przez Krzysztof Łabuzek - Lekarz: Dr hab. n. med.
obalam

W zamkniętej kabinie samolotu pasażerskiego panuje stałe ciśnienie, zatem silikonowe implanty nie są przeciwwskazaniem do tego typu podróży.

 Źródło: http://www.breastenlargement.org.