gruszki są ciężko strawne

na wasz żołądek gruszki też tak źle działają?

obalam potwierdzam riposta

Próby weryfikacji mitu (10)

27.10.2012 przez Bartosz Maczkowski - Student medycyny: Student UMLub i WUM
obalam

Jeśli odpowiednio przeżujemy gruszkę podczas jedzenia zawarte w niej komórki kamienne które były uważane za przyczynę ciężkostrawności zostaną roztarte dzięki czemu będziemy mogli spokojnie jeść gruszki.

31.10.2012 przez Adam Kuś - Inny: ciekawski, chory na zzsk
obalam

Gruszki mają taką przywarę że są ciężkostrawne ale to chyba wina nas samych i złego przeżuwania pokarmu

22.11.2012 przez Bernarda Płusa - Student medycyny: UMED Łódź
obalam

Wbrew panującej opinii, gruszki nie są ciężkostrawne, mogą je jeść nawet osoby z wrażliwym żołądkiem, muszą jedynie najpierw je obrać i bardzo dokładnie pogryźć każdy kawałek. Warto pamiętać, że miękkie, dojrzałe gruszki ułatwiają trawienie i przeciwdziałają biegunkom. Z kolei pieczone owoce są świetnym środkiem na uciążliwe zaparcia. Sok z gruszek powinny pić osoby z anemią i cierpiące na „nerwicowe” zaburzenia pracy serca. Można go używać także do płukania w stanach zapalnych gardła.

30.11.2012 przez Marcin Musiał - Student medycyny: Pomorski Uniwersytet Medyczny
obalam

Gruszka zawiera ok 85 % wody, składniki mineralne – potas (bardzo dużo), fosfor, wapń, magnez, sód, cynk, miedź, żelazo, jod, kwas jabłkowy i pektyny. Zawiera również witaminę A, B1, B2, B5, C i PP.

Owoce gruszki są bardzo zdrowe. Powszechnie uważa się je za ciężkostrawne, wystarczy jednak dobrze pogryźć każdy kęs, żeby trawienie stało się łatwiejsze.

20.12.2012 przez Damian Z - Inny: Ratownik Medyczny/Student Pielęgniarstwa
obalam

Gruszę dzikie mają dużo zw. komórek kamiennych. Ale współczesne odmiany maja go mało

23.12.2012 przez Klaudia Ksepko - Student medycyny: studentka 6. roku
obalam

Gruszki są bardzo zdrowe i wbrew panującej opinii nie są ciężkostrawne.Zawierają dużo soli mineralnych i witamin.

27.12.2012 przez Tomasz Wacikowski - Student medycyny: Przewodniczący SKN Kardiologii Dziecięcej IP-CZD
obalam

Przyjęło się powszechnie przekonanie, że gruszki są ciężkostrawne. Wzięło się zapewne stąd, iż mniej szlachetne odmiany, a przede wszystkim gruszki dzikie, zawierały w miąższu sporo tzw. komórek kamiennych, o ścianach wysyconych krzemionką, bądź węglanem wapnia. We współczesnych odmianach uprawnych jest ich już naprawdę niewiele, a ewentualne problemy trawienne rozwiązuje staranne przeżucie owocu (zalecane przy każdym posiłku zresztą).

27.12.2012 przez kontousuniete - Student
obalam

Nieprawdą jest, ze owoce odmian gruszki uprawianych są ciężkostrawne. Może jeść je każdy, trzeba tylko dobrze żuć każdy kęs. Mit ten powstał na bazie dzikich owoców gruszek, które zawierają dużo tzw. komórek kamiennych ze ścianami wysyconymi krzemionką lub węglanem wapnia tworzących twarde skupiska w miąższu gruszki. Obecne odmiany uprawowe gruszek kamórek tych mają niewiele przez co miąższ ich jest miękki i soczysty.

27.12.2012 przez Kaja Winczyk - Student medycyny: studentka jak studentka
obalam

Przyjęło się powszechnie przekonanie, że gruszki są ciężkostrawne. Wzięło się zapewne stąd, iż mniej szlachetne odmiany, a przede wszystkim gruszki dzikie, zawierały w miąższu sporo tzw. komórek kamiennych, o ścianach wysyconych krzemionką, bądź węglanem wapnia. We współczesnych odmianach uprawnych jest ich już naprawdę niewiele, a ewentualne problemy trawienne rozwiązuje staranne przeżucie owocu (zalecane przy każdym posiłku zresztą).

23.08.2015 przez Patryk Kłopocki - Inny: dyplomowany kucharz małej gastr./specjalizacja zawodowa: żywienie zbiorowe konsumentów
obalam

Gruszki nie są ciężkostrawne, gdyż krótko zalegają w żołądku (ok. 1 - 1,5 godz.)