gorzka czekolada jest najzdrowsza z czekolad

prawda czy mit?

obalam potwierdzam riposta

Próby weryfikacji mitu (13)

26.10.2012 przez Damian Z - Inny: Ratownik Medyczny/Student Pielęgniarstwa
potwierdzam

Tak gdyż ma dużo minerałów niezbędnych to życia tj potas wapń itd

27.10.2012 przez Bartosz Maczkowski - Student medycyny: Student UMLub i WUM
potwierdzam

Gorzka i z niewielką ilością cukru jest najzdrowsza z czekolad

30.10.2012 przez Anna Pasternak - Inny: diagnosta laboratoryjny
potwierdzam

Zawiera najwięcej kakao, i mniej cukru niż inne czekolady, dlatego jest najzdrowsza

30.10.2012 przez Damian Głogowski - Patron portalu: magister inżynier
potwierdzam

"Gorzka czekolada to nie tylko wyborny smak. Naukowcy, badając skład kakaowych ziaren, odkryli w nich wiele cennych dla zdrowia substancji. A ich zawartość jest największa właśnie w gorzkiej czekoladzie."

30.10.2012 przez Marlena Pietrusińska - Inny: zagadki medyczne
potwierdzam

gorzka czekolada jest bardziej naturalna i zawiera więcej substancji potrzebnych organizmowi ( np. magnez ) , niż "przetworzona" mleczna czekolada .

31.10.2012 przez Adam Kuś - Inny: ciekawski, chory na zzsk
potwierdzam

oczywiście czekolada gorzka jest najzdrowszą czekoladą pod warunkiem że ma dużo kakao minimum 50%

11.11.2012 przez Ania Nagel - Student: biotechnologii UG-GUMed
potwierdzam

Zawiera najwięcej naturalnego kakao,któremu przypisuje się dobroczynne właściwości

22.11.2012 przez Bernarda Płusa - Student medycyny: UMED Łódź
potwierdzam

Pomaga w myśleniu. Zawiera wiele związków pobudzających mózg do pracy, np. pirazynę.

Dodaje energii - ma najwięcej spośród czekolad węglowodanów, magnezu, potasu, żelaza, ale nie zawiera (albo niewiele) cukru.

Zapobiega miażdżycy i zakrzepom. Okazało się, że ziarna kakaowe są dosłownie "zapchane" flawonoidami

Wzmacnia serce. Zawarte w ziarnie kakaowym polifenole obniżają ciśnienie krwi i zapobiegają zawałowi serca.

Filtruje nerki. Dzięki dużej zawartości alkaloidu teobrominy pobudza pracę nerek.

30.11.2012 przez Marcin Musiał - Student medycyny: Pomorski Uniwersytet Medyczny
potwierdzam

Gorzka czekolada nie tylko nie psuje zdrowia, ale je poprawia – tak brzmi obecne, oficjalne stanowisko nauki. Dzięki wysokiej zawartości przeciwutleniaczy ma ona korzystny wpływ na serce. Antyoksydanty, w które obfituje ziarno kakaowe, nautralizują wolne rodniki, zapobiegając tym samym procesom starzenia się organizmu, a także zapadaniu na choroby serca i nowotwory. Masło kakaowe ma znakomite oddziaływanie na cerę, dlatego na jego bazie powstaje coraz więcej produktów kosmetycznych. Czekoladowa tabliczka zawiera w sobie mnóstwo magnezu, żelaza i potasu, które są bardzo ważne dla zdrowia każdej kobiety.

27.12.2012 przez Tomasz Wacikowski - Student medycyny: Przewodniczący SKN Kardiologii Dziecięcej IP-CZD
potwierdzam

Gorzka czekolada nie tylko nie psuje zdrowia, ale je poprawia – tak brzmi obecne, oficjalne stanowisko nauki. Dzięki wysokiej zawartości przeciwutleniaczy ma ona korzystny wpływ na serce. Antyoksydanty, w które obfituje ziarno kakaowe, nautralizują wolne rodniki, zapobiegając tym samym procesom starzenia się organizmu, a także zapadaniu na choroby serca i nowotwory. Masło kakaowe ma znakomite oddziaływanie na cerę, dlatego na jego bazie powstaje coraz więcej produktów kosmetycznych. Czekoladowa tabliczka zawiera w sobie mnóstwo magnezu, żelaza i potasu, które są bardzo ważne dla zdrowia każdej kobiety.

27.12.2012 przez kontousuniete - Student
potwierdzam

Czekolada ma wiele zalet, najzdrowsza jest gorzka czekolada. Lekarze przeprowadzili badania na ponad 1200 kobietach. Panie były w podeszłym wieku, wszystkie przekroczyły 70 lat. Okazało się, że miłośniczki czekolady rzadziej chorowały na serce i choroby układu krążenia.

27.12.2012 przez Klaudia Ksepko - Student medycyny: studentka 6. roku
potwierdzam

Gorzka czekolada zawiera największy procent kakao, a co się z tym wiąże, ma najmocniejsze działanie prozdrowotne. Czekolada pozytywnie wpływa na układ krążenia, chroni przed udarem i dostarcza antyoksydantów.

27.12.2012 przez Kaja Winczyk - Student medycyny: studentka jak studentka
potwierdzam

Należy wybierać ciemne czekolady ("biała czekolada" nie jest czekoladą). Te zdrowe zawierają co najmniej 60 proc. kakao. Do jej produkcji nie powinno się używać proszku kakaowego.

Do czekolady można dodać owoce, zdrowe są zwłaszcza truskawki - twierdzi Katz.

Najzdrowsze czekolady zawierają od 30 do 40 proc. cukru.