Jedzenie dużej ilości słodyczy może spowodować cukrzycę

Zbyt wiele słodyczy w diecie (zwłaszcza dzieci) prowadzi do cukrzycy.

Próby weryfikacji mitu (21)

14.09.2012 przez Anasarka - Lekarz: stażysta
potwierdzam

Może, ale nie musi. Otyłość (zwłaszcza brzuszna) zwiększa ryzyko rozwoju cukrzycy typu 2, jedzenie dużej ilości słodyczy zaś może prowadzić do powstania otyłości. Jeżeli jednak dziecko mimo łakomstwa ma prawidłową masę ciała, problem znika.

29.09.2012 przez Michał Kaźmierczak - Inny: magister analityki medycznej
obalam

W micie wspomniana jest cukrzyca u dzieci. Zatem do nich się ustosunkuję. Otóż cukrzyca u dzieci (typ 1) jest zupełnie niezależna od sposobu odżywiania się. W większości jest ona dziedziczona. Cukrzyca dorosłych (typ 2) jest natomiast uzależniona od diety i trybu życia. Otyłość (brzuszna), podwyższone lipidy we krwi, wysokie ciśnienie krwi, brak ruchu a także skłonności genetyczne mogą doprowadzić do powstania cukrzycy typu 2.

2.10.2012 przez erjota - Lekarz: lekarz stażysta
potwierdzam

Powyżej jest opis cukrzycy typu 1 i 2, dodam że są jeszcze inne typy tej choroby jak np. cukrzyca MODY. U dzieci jest najczęściej typ 1, ale typ 2 TEZ występuje. Karmienie dziecka słodyczami powoduje u niego otyłość. A otyłość jest już czynnikiem ryzyka cukrzycy typu 2. Tak więc mimo że częstszy typ cukrzycy u dzieci jest 'niezależny' od słodyczy, to jednak ich nadmiar może doprowadzić do tej choroby.

15.10.2012 przez pabloo - Student medycyny: student medycyny
obalam

U dzieci cukrzyca powstaje głównie na podłożu autoimmunologicznym ( typ 1 ) i to czy dziecko będzie jadło cukierki czy brukiew nie ma znaczenia. Natomiast jak już wcześniej wspomniano słodycze mogą się przyczyniać do otyłości, która jest czynnikiem ryzyka cukrzycy typu 2, ale to po kilkudziesięciu latach od dzieciństwa ;)

17.10.2012 przez Damian Z - Inny: Ratownik Medyczny/Student Pielęgniarstwa
obalam

Ryzyko może stworzyć otyłość przez jedzenie dużych ilości słodyczy a nie samo jedzenie słodyczy

18.10.2012 przez Marcin Musiał - Student medycyny: Pomorski Uniwersytet Medyczny
potwierdzam

Węglowodany sa w organiźmie przekształcane w procesie glikolizy do pirogronianu, ten następnie ulega przekształceniu do grupy acetylowej ( przenoszonej przez koenzym A = acetylokoenzym A ). Przy nadmiarze dostarczanych węglowodanów acetylo-CoA zostaje wykorzystany w lipogenezie do syntezy kwasów tłuszczowych. Rozbudowana w ten sposób tkanka tłuszczowa produkuje większe ilości rezystyny, która blokuje działanie insuliny. Powoduje to insulinooporność, która jest patogenezą cukrzycy typu drugiego.

18.10.2012 przez Paulina Niedośpiał - Student medycyny: studentka stomatologii
obalam

Oczywiście jest to nieprawdą, chociaż każdy pamięta te groźby babć, czy mam, żeby nie jest za dużo słodyczy, bo zachorujemy na cukrzyce:) Cukrzyca w wieku młodzieńczym jest chorobą autoimmunologiczna. Ujawnia się pod wpływem mutacji genetycznej lub czynników środowiskowych (np konserwanty w żywności, skażenie środowiska).

19.10.2012 przez Kaja Winczyk - Student medycyny: studentka jak studentka
obalam

Spożywanie słodyczy nie jest bezpośrednią przyczyną cukrzycy.

31.10.2012 przez Marlena Pietrusińska - Inny: zagadki medyczne
obalam

jedzenie dużej ilości słodyczy nie powoduje cukrzycy , ponieważ hipoglikemia i hiperglikemia są chorobami o podłożu genetycznym .

31.10.2012 przez Alicja Lipińska - Inny: osoba bardzo mocno powiązana ze światem medycznym i bardzo zainteresowana zagadnieniami medycznymi
obalam

Wprost nie. Jedynie nadwaga sprzyja rozwojowi cukrzycy. A sama cukrzyca tak jak inne choroby autoimmunologiczne są spowodowane "defektem" układu immunologicznego, a nie jedzeniem zbyt dużej ilości słodyczy

10.11.2012 przez Agnieszka Lisowska - Pielęgniarka: Studentka Studiów Mgr
obalam

Jest to nie do końca prawda ale pewne ziarnko prawdy istanieje. Cukrzyca ma raczej podłoże genetyczne. A obrzeranie się słodyczami prawadzi do otyłości, która to bezpośrenio ma udział w cukrzycy.

Samo jedzenie słodyczy nie prowadzi do cukrzycy, To indywidualne predyspozycje

12.11.2012 przez Bartłomiej Rawski - epidemiolog, specjalista zdrowia publicznego
potwierdzam

Jedzenie dużej ilości słodyczy prowadzi do otyłości. A otyłość jest czynnikiem ryzyka cukrzycy typu 2.

13.11.2012 przez Maciej - Student medycyny: student medycyny
potwierdzam

Tak. Cukrzyca typu 2 związana jest z upośledzeniem metabolizmu glukozy spowodowanego zaburzeniami metabolicznymi wywołanymi przez otyłość. Dlatego nadmierne spozycie nie tylko słodyczy, ale i generalnie kalorii u dzieci wiąże się z ryzykiem wystąpienia zaburzeń gospodarki węglowodanowej. nalezy jednak pamiętać, że błędy dietetyczne nie są jedyną przyczyną zachorowań na cukrzycę.

Źródło: Pedtiatria prof. J. Pietrzyk

23.11.2012 przez Małgorzata Górska - Inny: bibliotekarz
obalam

Jedzenie słodyczy nie jest przyczyną cukrzycy. Pośrednio może się do niej przyczynić, gdyż nadmierna tusza może przyczynić się do większej podatności na zachorowanie

3.12.2012 przez agatamaszczyk - Student medycyny: student
potwierdzam

jest to prawda, ale tylko w polowie. Nie same slodycze i cukiero powoduja cukrzyce, tylko fakt, ze osoba objadajaca sie slodkosciami latwo moze stac sie otyla, co z kolei prowadzi do wytworzenia sie insulinoopornosci i pojawienia sie cukrzycy. oczywiscie nie u wszystkich 'lasuchow' zajdzie taki proces. licza sie takze czynniki genetyczne i inne cz srodowiskowe.

10.12.2012 przez Judyta P - Student medycyny: wydział z sercem i wątrobą!
obalam

Jedzenie słodyczy nie ma bezpośredniego wpływu na to, kto zachoruje na cukrzycę. Można mówić o konsekwencji pośredniej – jeżeli jedzenie dużych ilości słodyczy przełoży się na nadwagę bądź otyłość, to nadmierna masa ciała staje się czynnikiem podwyższonego ryzyka rozwoju cukrzycy typu 2. Natomiast myślenie, iż wysoki poziom cukru we krwi wynika z faktu jedzenia słodyczy jest myśleniem błędnym – jest on spowodowany deficytem insuliny.

12.12.2012 przez Klaudia Ksepko - Student medycyny: studentka 6. roku
obalam

Dzieci chorują najczęściej na cukrzycę typu 1, która jest choroba autoimmunologiczną i nie ma związku ani z odżywianiem ani masą ciała. Natomiast cukrzyca typu 2, często nazywana typem dorosłych wywołana jest insulinoopornością, która bardzo często wynika z otyłości. Wiadomo, że słodycze sprzyjają tyciu, ale wyciągnięcie wniosku, że jedzenie dużej ilości słodyczy powoduje cukrzycę jest zbyt daleko idącym uogólnieniem.

Źródło: Choroby wewnętrzne - A. Szczeklik

13.12.2012 przez Tomasz Wacikowski - Student medycyny: Przewodniczący SKN Kardiologii Dziecięcej IP-CZD
potwierdzam

Mit prawdziwy ze względu na słowo "może".

Jeśli spożywanie nadmiaru węglowodanów doprowadzi do nadwagi, dana osoba znajdzie się w grupie podwyższonego ryzyka zachorowania na cukrzycę typu drugiego.

18.12.2012 przez Lena Z - Student: Zdrowie Publiczne
obalam

Jedzenie słodyczy nie ma bezpośredniego wpływu na to, kto zachoruje na cukrzycę. Można mówić o konsekwencji pośredniej – jeżeli jedzenie dużych ilości słodyczy przełoży się na nadwagę bądź otyłość, to nadmierna masa ciała staje się czynnikiem podwyższonego ryzyka rozwoju cukrzycy typu 2. Natomiast myślenie, iż wysoki poziom cukru we krwi wynika z faktu jedzenia słodyczy jest myśleniem błędnym – jest on spowodowany deficytem insuliny.

19.12.2012 przez Bartosz Maczkowski - Student medycyny: Student UMLub i WUM
potwierdzam

Jedzenie dużych ilości cukru powoduje pojawienie się w krwi dużych stężeń glukozy. Glukoza stymuluje wydzielanie insuliny i jest wychwytywana przez komórki wątroby i inne i magazynowana na wypadek głodu. Jeśli nadal będziemy dostarczać glukozę to stężenie insuliny osiągnie maksymalne stężenie a receptory insulinowe przyzwyczają się do takiego stanu i staną się mniej wrażliwe na insulinę, przez co glukoza nie będzie magazynowana tylko usuwana głównie przez nerki.

26.12.2012 przez kontousuniete - Student
potwierdzam

Słodycze zawierają cukry proste, które negatywnie wpływają na nasze zdrowie, na pracę narządów i układów, w szczególności układu trawiennego. Jedzenie słodyczy to jedna z najczęstszych przyczyn nadwagi i otyłości. Węglowodany w dużych ilościach zakłócają także gospodarkę hormonalną i przyczyniają się do rozwoju cukrzycy typu II.

15.01.2013 przez Krzysztof Łabuzek - Lekarz: Dr hab. n. med.
obalam

Żadna z postaci cukrzycy nie jest wywołana spożywaniem słodyczy. Typowi drugiemu poza genami, sprzyja natomiast otyłość (generująca między innymi insulinooporność). Otyłość jest wynikiem nierównowagi między dostarczanymi do naszego organizmu kaloriami, a możliwością ich „spalenia”.  Kalorie te mogą być dostarczone na 3 sposoby: jako węglowodany (słodycze), tłuszcze i białka. Zatem to nie apetyt na słodycze sprzyja cukrzycy typu 2, a otyłość, którą słodycze szczególnie łatwo generują, ponieważ są swykle smaczne, tanie i wszędzie dostępne.

Źródło: Gill G.V., Pickup J.C., Williams G. Cukrzyca - trudne pytania, Alfa Medica Press, Bielsko-Biała 2001, ISBN 83-88778-13-7; Otto-Buczkowska E. Cukrzyca - patogeneza, diagnostyka, leczenie, Borgis, Warszawa 2005, ISBN 83-85284-50-8; Sieradzki J. Cukrzyca - kompendium, Via Medica, Gdańsk 2009, ISBN 978-83-7555-138-9