Palenie papierosów pomaga w odchudzaniu.

Ponoć paląc papierosy łatwiej jest utrzymać linię, czy ten mit ma naukowe uzasadnienie?

Próby weryfikacji mitu (15)

26.10.2012 przez Bartosz Maczkowski - Student medycyny: Student UMLub i WUM
obalam

Ciężko odpowiedzieć na to pytanie bo można spotkać zarówno grubych jak i szczupłych palaczy tytoniu. Nikotyna ma pewne właściwości hamujące apetyt ale w ogólnym rozrachunku palenie papierosów będzie miało gorszy wpływ na organizm.

26.10.2012 przez Kaja Winczyk - Student medycyny: studentka jak studentka
obalam

1. Czy palenie powoduje, ze nie odczuwamy głodu, nie jemy a przez to chudniemy ?

Otóż, Fałsz !

Jest to często powtarzany slogan, który nie ma żadnych podstaw.

To w takim razie dlaczego panuje taka opinia?

Prawda jest taka, że mit ten popularyzują najczęściej ludzie zapracowani. Pracownicy biurowi mający dużo pracy często wola wybrać się na przysłowiowego dymka niż cos zjeść, bo zaraz po papierosie muszą wracać do swoich obowiązków. Jednak palenie papierosa nie powoduje uczucia sytości, pełnego żołądka. Papieros odgrywa tutaj inna rolę, a mianowicie odciąga uwagę danej osoby od jedzenia i w ten sposób zapominamy o głodzie.

27.10.2012 przez kontousuniete - Student
obalam

Palenie papierosów rzeczywiście zmniejsza apetyt na niektóre pokarmy, poza tym otępia zmysły, a więc percepcję smaku i zapachu. Przez te czynniki chęć sięgania po jedzenie staje się mniejsza.

Poza tym nikotyna przyspiesza metabolizm, więc zwiększa trochę spalanie kalorii.

Po odstawieniu nikotyny smak i zapach polepszają się, wzrasta apetyt, a nikotyna nie przyspiesza już metabolizmu. To nie papierosy pomagają schudnąć, tylko ludziom wreszcie wrócił smak i zaczynają jeść więcej.

30.10.2012 przez Marlena Pietrusińska - Inny: zagadki medyczne
obalam

palenie może jedynie "odciągnąć uwagę" od poczucia głodu , człowiek jest zdeterminowany najpierw zapalić , a potem zaspokoić głód , ale na pewno nie wspomaga odchudzania .

8.11.2012 przez Monika Ligęska - Inny: dietetyk
potwierdzam

Nikotyna nie tylko hamuje apetyt, ale także przyspiesza metabolizm. Poza tym w sytuacjach stresowych papieros "zajmuje ręce" i w tym sensie palenie przyczynia się do spadku wagi. Można to zaobserwować u osób chcących rzucić palenie. Ich apetyt wzrasta, a metabolizm zwalnia. W sytuacjach stresowych nie mogąc sięgnąć po papierosa chętniej podjadają. Dlatego rzucanie palenia u większości osob wiąże się ze wzrostem masy ciala.

22.11.2012 przez agatamaszczyk - Student medycyny: student
potwierdzam

Nikotyna zmniejsza apetyt. Po drugie ludzie czesto w stresie podjadaja. Jesli ten nawyk zastapia zapaleniem papierosa, jest szansa, ze straca na wadze. Dowod: czesto osoby ktore rzucily palenie dosc gwaltownie tyja.

25.11.2012 przez Justyna - Inny: uczennica
obalam

Palenie papierosów sprawia jedynie, że zamiast zjeść sięgasz po papierosa. Stąd bierze się tycie po rzuceniu palenia - zamiast zapalić zjadasz coś żeby "zająć ręce".

29.11.2012 przez Aleksandra Strycharz - Patron portalu: Student
potwierdzam

Palenie papierosów pomaga w odchudzenia ale strasznie wyniszcza organizm i nie należy ich stosowac w celu odchudzenia chyba ze chcemy skrócic sobie życie

8.12.2012 przez Klaudia Ksepko - Student medycyny: studentka 6. roku
obalam

Palenie potencjalnie może przyspieszać odchudzanie poprzez redukcję nie tylko tkanki tłuszczowej, ale równie, czy też przede wszystkim - mięśniowej. Dodatkowo przy jednoczesnym zahamowaniu łaknienia zwiększa się zapotrzebowanie na niektóre składniki żywności doprowadzając w efekcie do niedoborów. Odstawienie papierosów wiązać się może natomiast z gwałtownym zwiększeniem powodując szybki przyrost masy ciała, zaznaczyć trzeba, że niektóre dane wskazują, że zerwanie z nałogiem doprowadza do istotnego zwiększenia masy mięśniowej.

8.12.2012 przez Krzysztof Choma - Student: EiT
obalam

Bardzo ale to bardzo źle sformułowane pytanie, bo może pewną część społeczeństwa ( chyba wiecie o jakiej części mowa) zachęcić do palenia.

Odpowiedź na pytanie brzmi nie !

Nawet jeśli miało by to jakieś znaczenie psychologiczne to spustoszenie siane przez substancje smoliste i metale ciężkie w organiźmie człowieka zdecydowanie tą metodę eliminuje.

11.12.2012 przez Olcia Sebastian - Inny: tech. elektroradiologii, tech. usług kosmetycznych, mgr zdrowia publicznego
potwierdzam

Nie powinnam tego potwierdzać, ale z autopsji wiem, że palenie papierosów zmniejsza apetyt. Paliłam od 15 do 25 roku życia, najwięcej do piwa i kawy, zawsze zamiast ciastek czy orzeszków wybierałam papierosy, a teraz, od 7 lat, wybieram przekąski, co widać...

11.12.2012 przez Olcia Sebastian - Inny: tech. elektroradiologii, tech. usług kosmetycznych, mgr zdrowia publicznego
riposta

Osobiście uważam, że lepiej mieć parę kilko za dużo, niż palić. Nie mam tu na myśli otyłości, ale niewielka nadwaga niesie ze sobą mniejsze ryzyko dla zdrowia, niż długoletnie zażywanie nikotyny i ogromu substancji rakotwórczych wdychanych z dymem papierosowym. PALENIE NA PRAWDĘ SZKODZI i ciężej zerwać z nałogiem, niż zrzucić zbędne kilogramy ( palenie rzucałam parokrotnie bez skutku, a gdy w końcu mi sie udało to w efekcie zczęłam jeść i obgryzać paznokcie, a zbędne kilogramy zrzuciłam w 4 msc nie paląc)

24.12.2012 przez Piotr Sendecki - Inny: ratownik medyczny / fizjoterapeuta
obalam

palenie nie pomaga ale rzucenie palenia powoduje głód nikotynowy i jedzeniowy (bo to podobne strefy naszego mózgu odpowiadają za te "głody")

24.12.2012 przez Marcin Musiał - Student medycyny: Pomorski Uniwersytet Medyczny
obalam

smak papierosa tłumi naturalne smaki potraw, a zatem kiedy przestajemy palić zaczynamy dostrzegać barwy smaków i cieszyć się jedzeniem.

adrenalina i insulina - nikotyna po przedostaniu się do krwi szybko dociera do mózgu i powoduje wyrzut hormonu "walki i ucieczki" czyli adrenaliny. Działanie adrenaliny polega na przyspieszeniu czynności serca, wzroście ciśnienia krwi oraz podniesieniu glukozy (cukru) we krwi, co daje uczucie sytości. W tej sytuacji nie sięgamy po jedzenie. A zahamowane przez nikotynę uwolnienie insuliny, czyli hormonu odpowiedzialnego za obniżenie "cukru" we krwi, utrzymuje stan nasycenia. U palaczy, częściej niż u osób niepalących występuje hiperglikemia (zwiększony poziom glukozy we krwi), co nie pozostaje bez wpływu na zdrowie. Może prowadzić do cukrzycy, uszkodzenia naczyń krwionośnych oraz problemów z nerkami.

palenie powoduje stłumienie apetytu i "podkręcenie" metabolizmu, a zatem po rzuceniu papierosów nasz apetyt rośnie, a metabolizm zwalnia. Konsekwencją jest odkładanie niespożytej energii w postaci tkanki tłuszczowej.

Na podstawie powyższych można stwierdzić że palenie rzeczywiście pomoże jednak z oczywistych względów jest przeciwskazane.

27.12.2012 przez Tomasz Wacikowski - Student medycyny: Przewodniczący SKN Kardiologii Dziecięcej IP-CZD
potwierdzam

Osoby palące często mają statystycznie niższy wskaźnik masy ciała (BMI), niż osoby niepalące, potwierdzają to niektóre badania naukowe, w związku z czym należy założyć, iż sam fakt palenia papierosów wywiera efekt odchudzający. Możliwe są dwa, niewykluczające się wzajemnie mechanizmy. Jeden to taki zgodnie z którym papierosy zwiększają wydatek energetyczny i powodują że spalamy więcej kalorii, druga opcja mówi natomiast, że papierosy zmniejszają pobór pokarmu poprzez zmniejszenie łaknienia.

20.02.2013 przez Krzysztof Łabuzek - Lekarz: Dr hab. n. med.
potwierdzam

Cytuję za http://laboratoria.net/pl/artykul/11669.html:

Używki tytoniowe, a w szczególności, papierosy są jedną z głównych przyczyn zgonów i zachorowalności w krajach wysoko rozwiniętych. Dane statystyczne pokazują,że na Świecie skutki używania  tytoniu są przyczyną śmierci jednej osoby co każde 6 s, dodatkowo palenie papierosów skraca średnią długość życia o ok. 15 lat (1). Palenie zwiększa ryzyko zachorowań na raka (głównie płuc), a także wystąpienia takich chorób jak cukrzyca typu 2 oraz choroby układu krążenia (2). Główną przeszkodą w rzuceniu palenia (lub zaprzestania używania innych wyrobów tytoniowych) jest uzależnienie od nikotyny, alkaloidu zawartego w tytoniu. Rozróżnia się dwa rodzaje uzależnienia: psychiczne i fizyczne. Zależność psychiczna objawia się kompulsywnym przyjmowaniem nikotyny w celu osiągnięcia przyjemności lub aby usunąć złe samopoczucie. Uzależnienie fizyczne (zwane neuroadaptacją) polega na występowaniu zaburzeń czynności ustroju po zaprzestaniu lub ograniczeniu przyjmowania nikotyny. W małych dawkach działa ona stymulująco 

na organizm, powodując m.in. wzmożone wydzielanie adrenaliny oraz dopaminy (3). Wzrost stężenia dopaminy w układzie mezolimbicznym jest odpowiedzialny za uczucie przyjemności, zmiany nastroju, zmniejszenie lęku i napięcia oraz poprawę pamięci. Zerwanie z nałogiem  prowadzi do obniżenia stężenia dopaminy i pojawienia się objawów zespołu odstawiennego (4). Inną istotną przyczyną zaprzestania prób zerwania z nałogiem jest obawa wielu palaczy przed wzrostem wagi po zaprzestaniu palenia. Jednak czy obawy te są uzasadnione? 

Dane zebrane podczas sondaży przeprowadzonych przez Światową Organizację Zdrowia (WHO) w trakcie trwania projektu MONICA (Monitoring Cardiac Disease) oraz podczas projektu NHANES II (National Heath and Nutrition Examination) pokazują, że wśród osób sondażowanych wskaźnik masy ciała BMI był niższy u palaczy niż u osób niepalących (5).

Palenie tytoniu może wpływać na zmniejszenie apetytu, obniża ilość wchłanianych kalorii oraz zwiększa wydatki energetyczne organizmu. Wypalenie jednego papierosa powoduje ok. 3% wzrost wydatków energetycznych organizmu przez ok. 30 minut (6).  Poza wpływem na metabolizm, po wypaleniu papierosa może pojawiać się uczucie sytości (pełnego żołądka), które trwa nawet do dwóch godzin (7). 

Biorąc pod uwagę oddziaływanie tytoniu na metabolizm (zwiększenie wydatków energetycznych), można by się spodziewać, że większa ilość wypalanych papierosów będzie silniej wpływać na obniżenie masy ciała. Okazuje się jednak, że nie jest to zależność prostoliniowa. W trakcie trwania CPS-I (Cancer Prevention Study I) ustalono, że podczas gdy umiarkowani palacze charakteryzowali się przeciętnie niższą masą ciała niż osoby niepalące lub osoby,  które rzuciły palenie, osoby palące powyżej dwóch paczek papierosów dziennie wykazywały wyraźną skłonność do nadwagi (8). Dalsze badania potwierdziły, że wypalanie powyżej 40 papierosów dziennie może korelować z występowaniem nadwagi lub otyłości u palacza (9,10). 

Nie znaleziono jeszcze wyjaśnienia dlaczego tak się dzieje. Niektórzy badacze przypuszczają, że związane jest to z przejawianiem zachowań towarzyszących paleniu, sprzyjających wzrostowi wagi takich, jak: niska aktywność fizyczna, niskie spożycie owoców i warzyw oraz duże spożycie alkoholu (11). 

 

Liczne badania pokazują także, że u osób rzucających palenie faktycznie istnieje duże prawdopodobieństwo przybrania na wadze. Przy czym wzrost masy ciała zależny jest od wielu czynników m.in.: ilości wypalanych wcześniej papierosów oraz czasu, który upłynął od zaprzestania palenia (12). Ustalono, że po zerwaniu z nałogiem przyrost masy ciała u mężczyzn wynosi średnio 4,4 kg, a u kobiet 5 kg oraz, że przyrost ten jest większy u osób intensywnie palących niż u umiarkowanych palaczy i zmniejsza się wraz ze wzrostem liczby lat upływających od zerwania (13,14). 

Powyższe ustalenia zachęciły do poszukiwania molekularnych mechanizmów odpowiedzialnych za zmniejszenie łaknienia u palaczy. 

Czynnikiem, który wpływa na zmniejszenie apetytu jest nikotyna. Najnowsze badania przeprowadzone przez Mineur’a i innych na myszach wykazały, że  nikotyna zawarta w wyrobach tytoniowych oddziaływuje w mózgu na neurony syntetyzujące proopiomelanokortynę (POMC) (15).

Melanokortyny są istotną grupą czynników kontrolujących pobieranie pokarmu. Stanowią one grupę hormonów peptydowych, których prekursorem jest POMC. Najważniejszy hormon z tej grupy stanowi syntetyzowana w ośrodkowym układzie nerwowym alfa – melanokortyna, która odpowiada za modulowanie apetytu, masy ciała oraz wydatków energetycznych organizmu. W kontrolę pobierania pokarmu i homeostazę energetyczną organizmu zaangażowane są zlokalizowane w jądrach podwzgórza receptory melanokortynowe MC3 i MC4. Silnie pobudzenie tych receptorów odpowiedzialnie jest za hamowanie apetytu, co powoduje zmniejszenie pobierania pokarmu i w konsekwencji obniżanie masy ciała. 

Endogennym antagonistą receptorów MC3 i MC4 jest podwzgórzowe białko aguti (AgRP, agouti-related protein) (16). Zmniejszenie ilości kalorii pobieranych wraz z pokarmem skutkuje obniżeniem aktywności neuronów POMC i zwiększeniem aktywności neuronów AgRP, co prowadzi do zmniejszenia pobudzenia receptorów MC3 i MC4.  

Mineur z zespołem odkrył, że receptory znane jako receptory cholinergiczne nikotynowe α3β4 zlokalizowane na neuronach POMC pośredniczą w zmniejszaniu apetytu. 

Po przyłączeniu cząsteczki nikotyny do receptora α3β4 następuje intensyfikacja działania neuronów POMC i zwiększenie produkcji melanokortyny, co z kolei skutkuje zwiększeniem aktywności receptorów MC4. Wykazali oni także, iż u myszy, u których usunięto neurony POMC, nikotyna nie wykazywała efektu hamowania apetytu (15). 

Podczas dalszych badań odkryto, że nikotyna nie tylko zwiększa aktywność neuronów POMC, ale także polepsza ich komunikację synaptyczną z innymi neuronami (17). 

Na podstawie powyższych rezultatów można wnioskować, że przybierane na wadze po zaprzestaniu palenia spowodowane jest zmniejszeniem aktywności receptorów MC4.

Pomimo, że palenie papierosów może faktycznie być pomocne w kontrolowaniu wagi ciała,  nie jest to najlepszy sposób na osiągnięcie celu. Pomijając wpływ na hamowanie apetytu, palenie sprzyja otłuszczaniu organów wewnętrznych, może prowadzić do wystąpienia oporności insulinowej oraz zespołu metabolicznego, a także zwiększa ryzyko wystąpienia cukrzycy typu 2 (5). Naukowcy mają nadzieję, że odkrycie mechanizmu działania nikotyny na receptory będzie użyteczne przy zapobieganiu przyrostom masy ciała po rzuceniu palenia, a także otworzy nowe możliwości w leczeniu otyłości.

ALE PAMIĘTAJMY, NIC TAK NIE POMAGA W SCHUDNIĘCIU, JAK NIEJEDZENIE !!!!!!!!!!!!!!!!!

Literatura

1)    G. Nivea, S. Valero, E. Bruguera, Ó. Andión, M. V. Traovares, A. Gual, M. Casas, 2011, The alternative five-factor model of personalisty, nicotine dependence and relapse after treatment for smoking cessation, Addictive Behaviors, 36, 965-971

2)    T. Bush, M. D. Levine, M. Deprey, B. Cerutti, S. M. Zbikowski, T. McAfee, L. Mahoney, L. Beebe, 2009, Prevalence of Weight Concerns and Obesity Among Smokers calling a Quitline, Jornal of smoking Cessation, 4(2), 74-78

 3)    Effective Clinical Tobacco Intervention, Therapeutics Letter, issue 21, September–October 1997, University of British Columbia

4)    G. Czechowska, A. Mądro, M. Kozicka, M. Słomka, 2007, Receptorowe mechanizmy uzależnienia od nikotyny, Problemy Higieny Epidemiologii, 88, 14-16

5)    A. Cholero, D. Fach, F, Paccaud, J. Cornuz, 2008, Consequences of smoking for body weigt, body FAT distribution, and insulin resistance, The American Journal of Clinical Nutrition, 87, 801-809

6)    H.M. Dallosso, W.P. James, 1984, The role of smoking in the regulation of energy balance,  International Journal of Obesity, 8, 365-375

7)    A. Essen, B. Bueman, S. Tobro, I.M. Skovgaard, A. Strup, 2005, The appetite-suppressant effect of nicotine is enhanced by caffeine, Diabetes, Obesity and Metabolizm, 7, 327-333

8)     E. Rasky, W.J. Stronegger, W. Friedl, 1996, The relationship between body weight and patterns of smoking in women and men, International Journal of Epidemiology, 25, 1208-1212

9)    U. John, M. Hanke, H.J Rumpf, J.R. Thvrian, 2005, Smoking status, cigarettes per day, and their relationsheip to overweight and obesity among former and current smokers in a national adult general population sample, J Obes Relat Metab Disord, 29, 1289-1294

10)    H. Shimokata, D.C. Muller, R. Andres, 1989, Studies in the distribution of body Fat. III. Effects of cigarette smoking, JAMA, 261, 1169-1173

11)    A. Cholero, V. Wietlisbach, R. Ruffieux, F. Paccaud, J. Cornuz, 1991, Clustering of risk behaviors with level of cigarette consumption: a population-based survey, Preventive Medicine, 42, 348-353

12)    D.F. Williamson, J. Madans, R.F. Anda, J.C. Kleinman, G.A. Giovino, T. Bers, 1991, Smoking cessation and severity of weight gain in a national cohort, The New England Journal of Medicine, 324, 739-745

13)    K.M Flegal, R.P. Troiano, E.R. Pamuk, R.J. Kucyarowski, S.M. Cumpbell, 1995, The influence of smoking cessation of overwight in United States, The New England Journal of Medicine, 333, 1165-1170

14)    U. John, C. Meyer, H.J. Rumpf, A. Schumann, H. Dilling, U. Hupke, 2005, No considerable long-term weight after smoking cessation: evidence from a prospective study, European Journal of Cancer Prevention, 14,289-295

15)     Y.S. Mineur, A. Abizaid, Y. Rao, R. Salas, R.J. DiLeone, D. Gündish, S. Diano, M. de Biasi, T.L. Horvath, X.B. Gao, M.R. Picciotto, 2011, Nicotine Decreases Food Intake Through Activation of POMC Neurons, Science, 332, 1330-1332

16)    I. Bogacka, J. Malesa, 2007, Regulacja pobierania pokarmu na poziomie ośrodkowego układu nerwowego u otyłych szczurów Zucker (fa/fa) - rola leptyny, Postępy Biologii Komórki,  34, 174-188

17)    H. Huang, Y. Xu, A. van den Pol, 2011, Nicotine excites hypothalamic arcuate anorexigenic proopiomelanocortin neurons and orexigenic neuropeptide Y neurons: similarities and differences, Journal of neurophysiology.