Kasze dobre na problemy żołądkowe.

Myślę że wiele osób słyszało wierszyk "kipi kasza, kipi groch..." Zastanawia mnie prawdziwość stwierdzenia "a po kaszy się zagoi". Co wy na to ?

obalam potwierdzam riposta

Próby weryfikacji mitu (8)

26.10.2012 przez Kaja Winczyk - Student medycyny: studentka jak studentka
potwierdzam

• Jest zasadotwórcza, dlatego tak ważne jest wprowadzenie jej do naszej codziennej zakwaszonej diety, niekorzystnej dla organizmu.

• Kleik z kaszy jaglanej polecany jest przy problemach żołądkowych ponieważ jest lekkostrawny i pożywny.

26.10.2012 przez Agnieszka Matula - Student medycyny: studentka UM we Wrocławiu
obalam

Kasze, a szczególnie gruboziarniste zawierają dużo pierwiastków takich jak fosfor, chlor, siarka. Spożycie ich powoduje zakwaszenie treści, co jest szkodliwe w przypadku choroby wrzodowej, która to z kolei może być jedną z przyczyn dolegliwości żołądkowych.

17.11.2012 przez Klaudia Ksepko - Student medycyny: studentka 6. roku
potwierdzam

Kasze mają właściwości odżywcze i lecznicze. Słynne szpitalne kleiki robione na bazie kaszki manny, kaszy jęczmiennej i grysiku kukurydzianego poprawiają funkcjonowanie nerek, dróg żółciowych i pozwalają wątrobie na regenerację. Kasze ugotowana na sypko, bez dodatku tłuszczu są lekkostrawne, nie obciążają i nie drażnia żołądka, poprawiają funkcje jelit, co zapobiega tworzeniu się polipów w jelicie grubym.

18.11.2012 przez kontousuniete - Student
potwierdzam

Kasze są pokarmem najbardziej zrównoważonym z produktów wykorzystywanych na co dzień. Kasze łatwo się trawią, są dobrze przyswajalne przez organizm, zawierają wiele cennych składników, np. dużą ilość witamin z grupy B, dużo magnezu i wapnia.

29.11.2012 przez Marcin Musiał - Student medycyny: Pomorski Uniwersytet Medyczny
potwierdzam

Kasze drobne - kasza manna oraz kasza kukurydziana są produktami zalecanymi w chorobie wrzodowej żołądka i dwunastnicy.

20.12.2012 przez Damian Z - Inny: Ratownik Medyczny/Student Pielęgniarstwa
potwierdzam

W ch. wrzodowej wskazanie jest jedzenie kasz gdyż są lekkostrawne

22.12.2012 przez agatamaszczyk - Student medycyny: student
obalam

Nie wszystkie rodzaje kasz sa dobre na problemy zoladkowe (gl wrzody). Niektore gatunki (te gruboziarniste) moga w chorobach zoladka nie tylko nie pomoc, ale tez zaszkodzic.

27.12.2012 przez Tomasz Wacikowski - Student medycyny: Przewodniczący SKN Kardiologii Dziecięcej IP-CZD
obalam

Kleik z kaszy jaglanej polecany jest przy problemach żołądkowych ponieważ jest lekkostrawny i pożywny.