Na biegunkę pomaga kakao

zgadzacie się z tym?

obalam potwierdzam riposta

Próby weryfikacji mitu (11)

25.10.2012 przez Michał - Inny: jak na razie uczeń bio-chemu
potwierdzam

Flawonoidy zawarte w kakao mają właściwości hamujące wydzielanie płynów w jelicie cienkim

25.10.2012 przez Bartosz Maczkowski - Student medycyny: Student UMLub i WUM
potwierdzam

Kakao pomaga w biegunkach, a ponieważ jest go dużo w czekoladzie dlatego wiele osób w czasie biegunki zjada czekoladę(najlepsza gorzka)

26.10.2012 przez Iza - Student: student
potwierdzam

kakao posiada właściwości zatrzymujące biegunkę, najlepiej kakao wymieszać z cukrem i jeść w taki sposób. Gwarantowana skuteczność.

26.10.2012 przez Kaja Winczyk - Student medycyny: studentka jak studentka
potwierdzam

Kolejnym polecanym sposobem jest gorzka czekolada – najlepiej z wysoką zawartością kakao. Z jednej strony ma działać podobnie do kawy, z drugiej zaś jak węgiel aktywowany – zlepia zawartość jelit oraz unieczynnia szkodliwe substancje.

17.11.2012 przez kontousuniete - Student
potwierdzam

Jak najbardziej. Kakao działa zapierająco.

18.11.2012 przez Klaudia Ksepko - Student medycyny: studentka 6. roku
obalam

Kakao ma właściwości zapierające, ale tak jak nie powinno się stosować na biegunkę leków zawierających loperamid np. popularny stoperan, tak samo zajadanie się czekoladą nie jest dobrym wyjściem. Spowalniając perystaltykę nie likwidujemy biegunki tylko, że tak to obrazowo ujmę, utrudniamy jej wydostanie się na zewnątrz. Jeżeli przyczyną są bakterie, to sprawiamy, że się jeszcze bardziej namnażają w naszym jelicie, aż mogą się nawet dostać w skrajnym przypadku do krwioobiegu. W przypadku biegunki najlepiej ją przeczekać i stosować nawadnianie płynami wieloelektrolitowymi.

25.11.2012 przez Kamila Machnik - Student medycyny: położnictwo
potwierdzam

gorzka czekolada, mocne kakao pozwalają również złagodzić i zatrzymać biegunkę

28.11.2012 przez Marcin Musiał - Student medycyny: Pomorski Uniwersytet Medyczny
potwierdzam

Produkty i napoje o działaniu zapierającym:

- napoje garbnikowe, bez cukru – herbata, napar z suszonych czarnych jagód; napar z rumianku, mięty

- pektyny, wiążące wodę i toksyny, osłaniające śluzówkę jelit – gotowana marchewka, jabłko, dynia

- słabe kakao na wodzie bez dodatku cukru

20.12.2012 przez Damian Z - Inny: Ratownik Medyczny/Student Pielęgniarstwa
potwierdzam

gorzka czekolada, mocne kakao pozwalają również złagodzić i zatrzymać biegunkę

27.12.2012 przez Tomasz Wacikowski - Student medycyny: Przewodniczący SKN Kardiologii Dziecięcej IP-CZD
potwierdzam

Jednym z możliwych zastosowań, których dotyczą niedawno przeprowadzone badania, jest opanowywanie biegunki, ponieważ flawonoidy ziaren kakao mają własność hamowania wydzielania płynów w jelicie cienkim.

9.10.2014 przez Aleksander Portnoy - Student: Patologia sądowa
potwierdzam

Kakao jak najbardziej, ale dużo bardziej polecam suchą kawę zbożową. Można zmieszać z niewielką ilością cukru.