Konserwanty wydłużają czas rozkładu ciała.

Czy to prawda że przez to że w naszej diecie znajduje się bardzo dużo różnego rodzaju konserwantów po śmierci nasze ciała rozkładają się dłużej?

Próby weryfikacji mitu (4)

25.10.2012 przez Arkadiusz R. - Inny: Poszukiwacz Prawdy
potwierdzam

W Polsce może tego jeszcze nie dostrzegamy tak wyraźnie, ale z relacji osób które mieszkają w innych państwach UE, coraz częściej zdarzają się "cudowne" zjawiska braku rozkładu ciała (lub nienaturalnych procesów w tym zakresie). Dlatego są kraje gdzie rezygnuje się całkowicie z pochówku w ziemi, tylko w 100% kremuje ciała. Powodem jest to że ciała albo bardzo puchną po śmierci i nie mieszczą się w ubrania/trumny, lub nie rozkładają się nawet po wielu latach co jest problemem przy recyclingu cmentarza po kilkudziesięciu latach. Z drugiej strony, jakby bardziej to pasuje do sentencji "z prochu powstałeś, w proch się obrócisz" ale nomen omen jest to jakaś forma zamiatania pod dywan tego co się dzieje z ludźmi, skarmianymi chemiczną paszą... no bo jak to wytłumaczyć? i to nie chodzi tylko o to co jemy, bo może nam się wydawać że możemy wybrać co damy na talerz, ale przecież nie wiemy co jedzą zwierzęta których ciałami się żywimy. Są wprawdzie alternatywy, ale z lenistwa i ograniczenia wiedzy o tym, nie sięgamy po nie...

25.10.2012 przez Kaja Winczyk - Student medycyny: studentka jak studentka
potwierdzam

Ilość konserwantów, które spożywamy podczas życia nieustannie rośnie /AFP

Coraz częściej rozmaici specjaliści twierdzą, że ilość konserwantów "pochłoniętych" przez nas w różny sposób podczas całego życia powoduje, że nasze ciała po śmierci rozkładają się o wiele wolniej i są jak zwłoki faraonów w pewien sposób zabalsamowane...

27.10.2012 przez kontousuniete - Student
potwierdzam

Coraz częściej rozmaici specjaliści twierdzą, że ilość konserwantów "pochłoniętych" przez nas w różny sposób podczas całego życia powoduje, że nasze ciała po śmierci rozkładają się o wiele wolniej.

9.11.2012 przez Kamil Mesjasz - Student: Biolog
obalam

Raczej napewno miejska legenda. Nigdzie nie ma zadnych badan na ten temat, przeszukanie kilku baz nie dalo rezultatow. Informacje pojawiaja sie jedynie na stronach nizbyt wiarygodnych, czasem ze zrodlami w stylu dailymail. Teksty o tym ze badania z lat 60 to udowodnily nie maja zadnego zrodla, wiec mozliwe ze wymyslone. Jeden z blogowych lowcow mitow zainteresowal sie tematem, wiecej w linku. Choc konkretnej pracy badawczej na temat nikt nigdy nie przeprowadzil.

22.11.2012 przez Krzysztof Łabuzek - Lekarz: Dr hab. n. med.
Mit nie jest możliwy do jednoznacznego obalenia/potwierdzenia

Makabryczny mit. Brak danych w wiarygodnych źródłach naukowych. Brak badań prospektywnych (na szczęście). Pytałem znajomego grabarza z ponad 50 –letnim stażem pracy, ale powiedział, że nic takiego nie zaobserwował na swoim polu. Z racji wieloletniego nadużywania alkoholu przez ww. oraz dość jednak słabą siłę statystyczną pojedynczej wypowiedzi mit uznaje się za nierozstrzygnięty.