Zalewanie kawy rozpuszczalnej wrzacą wodą wydziela związki rakotwórcze.

Czasami nie mamy czasu lub cierpliwości, żeby czekać aż woda trochę przestygnie i zalewamy wrzątkiem. Czy powoduje to wydzielanie związków kancerogennych z kawy? Bo może opłaca się przeczekanie chwili i zalanie kawy gorącą a nie wrzącą wodą.

obalam potwierdzam riposta

Próby weryfikacji mitu (8)

25.10.2012 przez Bartosz Maczkowski - Student medycyny: Student UMLub i WUM
potwierdzam

Nie chodzi tu o to czy kaw jest zalewana gorącą czy lekko przestygniętą wodą. Zalanie kawy rozpuszczalnej wodą to proces przygotowania do spożycia, a więc przygotowanie akryloamidu do spożycia. Związek ten może zaś powodować raka

27.11.2012 przez Marcin Musiał - Student medycyny: Pomorski Uniwersytet Medyczny
obalam

Tą podejrzaną substancja jest akrylamid jednak nie wpływa na jego ilość w filiżance kawy temperatura kawy, jakiej użyliśmy. Tylko niewielka ilość tej substancji przedostaje się do kawy.

Sam związek nie występuje naturalnie w kawie - tworzy się podczas prażenia zawartych w niej węglowodanów - jednego z etapów produkcji.

WHO ogranicza się jedynie do stwierdzenia że przede wszystkim ważna jest zbilansowana dieta i unikać spożywania tłustych smażonych produktów.

20.12.2012 przez Damian Z - Inny: Ratownik Medyczny/Student Pielęgniarstwa
riposta

poziom akrylamidu w kawach rozpuszczalnych jest za wysoki, a długotrwałe spożywanie tej substancji chemicznej może prowadzić do rozwoju raka.

24.12.2012 przez agatamaszczyk - Student medycyny: student
obalam

Pojawiaja sie zarowno doniesienia, ze kawa moze byc czynnikiem ryzyka powstawania raka, jak i moze zapobiegac np rakowi jelita grubego przez przyspieszanie pasazu jelitowego. Nie ma jednoznacznych dowodow na zadna z tych tez.

26.12.2012 przez Tomasz Wacikowski - Student medycyny: Przewodniczący SKN Kardiologii Dziecięcej IP-CZD
obalam

Duże ilości akryloamidu (obecnego m.in. w kawie rozpuszczalnej) mogą wywoływać u ludzi raka (choroba rozwija się gdy ta substancja wchodzi w interakcję z naszym DNA w komórkach).

Akryloamid powstaje podczas smażenia lub pieczenia ziemniaków i produktów zbożowych.

27.12.2012 przez Klaudia Ksepko - Student medycyny: studentka 6. roku
obalam

Kawę posądza się o działanie rakotwórcze za sprawą Ochratoksyny A - trucizna produkowana przez pleśń - jest szczególnie toksyczna i niebezpieczna dla zdrowia. Działa rakotwórczo, uszkadza czynności nerek, powoduje wady rozwoju płodu i zaburzenia układu odpornościowego oraz uszkodzenia układu nerwowego. Obowiązują ścisłe normy co do zawartości tej substancji w kawach, ale jej działanie nie ma nic wspólnego z tym czy zalejemy kawę wrzątkiem czy nie.

27.12.2012 przez kontousuniete - Student
obalam

Według niektórych w kawie rozpuszczalnej jest dużo akrylamidu, ale nie ma na to dowodów naukowych.

27.12.2012 przez Kaja Winczyk - Student medycyny: studentka jak studentka
obalam

Na cenzurowanym znalazły się chipsy, herbatniki dla niemowląt i dzieci oraz kawa rozpuszczalna.

Według specjalistów z FSA poziom akrylamidu w tych produktach jest za wysoki, a długotrwałe spożywanie tej substancji chemicznej może prowadzić do rozwoju raka. Apelują więc do producentów żywności, aby zmniejszyły zawartość akrylamidu w swoich wyrobach. Niektórzy producenci, w tym Heinz i McVitie, już zapowiedzieli zmianę receptury swoich wyrobów. Natomiast Nestle nie chce modyfikować składu Nescafe, bo uważa, że byłoby to ze szkodą dla aromatu i jakości kawy. Swoją decyzję producent Nescafe tłumaczy tym, że nie ma obecnie żadnych naukowych dowodów wskazujących na to, że konkretny produkt ma negatywny wpływ na zdrowie człowieka ze względu na zawartość akrylamidu.

Akrylamid znajduje się w kawie rozpuszczalnej niezależnie od sposobu jej parzenia.