Dorośli nie powinni pić mleka

często się tak mówi

Próby weryfikacji mitu (11)

13.09.2012 przez Sylwia Mąkosa - pasjonat medycyny
potwierdzam

Minusem mleka krowiego jest białko – inaczej mówiąc kazeina. To właśnie ona potrzebna jest cielakom do prawidłowego rozwoju rogów i kopyt. Z tego co mi wiadomo my tego nie posiadamy. Więc można w bardzo prosty sposób wywnioskować, że mu ludzie nie posiadamy układu trawiennego, który będzie przyswajał kazeinę. Dla człowieka jest ona bardzo szkodliwa. Rozkłada się w organizmie za pomocą podpuszczki. Dziecko 1-2-letnie ma już paznokcie i włosy, więc zapotrzebowanie na kazeinę jest żadne. Układ trawienny dziecka przestaje wydzielać podpuszczkę. Od tej chwili krowie mleko staje się dla organizmu produktem ciężko strawnym.

13.09.2012 przez Jacek - Inny: Handlowiec
potwierdzam

Wiele dorosłych osób (ok. 60 - 70%) po prostu nie toleruje laktozy zawartej w mleku, dlatego nie powinni go pić ...

14.09.2012 przez Michał Pielecha - Inny: Szuruburu
potwierdzam

Dotyczy tylko ludzi którzy zaprzestali picia mleka a ich organizm się od niego odzwyczaił

14.09.2012 przez Adam Kuś - Inny: ciekawski, chory na zzsk
obalam

mleko krowie to nie tylko kazeina której również nie trawią koty i dlatego ich odchody są tak cuchnące, a dorośli niech piją mleko bo zawiera wapń który jest potrzebny do walki z osteoporozą, gorzej gdy mają skazę białkową wtedy nie mogą go pić. Dla zdrowotności powinni pić mleko odtłuszczone. Ja uwielbiam takie prosto od krowy 5-6%tł. Pamiętajmy że mleko jest mopczopędne i nie powinno się go podawać dzieciom przed snem

14.09.2012 przez Monika Leżańska - Inny: dociekliwa
potwierdzam

Ludzki układ pokarmowy nie jest przystosowany do trawienia laktozy i takie niestrawione mleko zalega w jelitach przyczyniając się do powstawania kamieni kałowych, które są pierwszym krokiem w kierunku raka jelita grubego. Poza tym mleko niekorzystnie wpływa na kondycję stawów i kości. Mleko ma nieprawidłowy (dla człowieka) stosunek wapnia do fosforu. Wbrew powszechnej opinii mleko nie wzmacnia kości ze względu na wysoką zawartość wapnia. Ludzi organizm nie jest w stanie przyswoić wapnia z mleka, co więcej, organizm próbując strawić mleko, pobiera wapń z własnych kości i zębów. Dlatego w społeczeństwach, w których pije się mleko (Europa, USA), tak powszechna jest osteoporoza. To i wiele więcej na temat szkodliwości mleka: Dr Nand Kishare Sharma "Mleko cichy morderca"

15.09.2012 przez Ewa Bristol Jastrzębska - Inny: Uczeń LO biol-chem, tegoroczna maturzystka
potwierdzam

To prawda, dorośli nie maja podpuszczki, która jest odpowiedzialna za trafienie kazeiny, enzym ten znajduje sie w naszym organizmie do około 3 roku życia.

16.09.2012 przez Kamil Kopij - Inny: amator
obalam

W tych populacjach, które od dawna zajmowały się hodowlą bydła większość dorosłej populacji może bez przeszkód pić mleko dzięki mutacji, która umożliwia produkcję laktazy przez okres całego życia, a nie tylko w okresie karmienia piersią. Co prawda, nadal ponad połowa dorosłych osobników wykazuje nietolerancję laktozy w pewnym stopniu, ale tylko ok. 5% populacji europejskich wykazuje pełną nietolerancję laktozy (pamiętać trzeba, że jest to średnia, i różne populacje różnią się procentowo). Podsumowując, jest to sprawa, którą należy sprawdzić indywidualnie, wszystko bowiem zależy od tego czy należy się do grupy, która bez problemy trawi laktozę czy też nie.

17.09.2012 przez Karol K - Student: Student
obalam

Wapnia nigdy dość. Dorośli często mają jego niedobór.

18.09.2012 przez Wojak - Inny: dziennikarz
obalam

Pij mleko, będziesz wielki!

Białko, wapń, witamina d - chyba samo dobro.

24.09.2012 przez Alicja Lipińska - Inny: osoba bardzo mocno powiązana ze światem medycznym i bardzo zainteresowana zagadnieniami medycznymi
potwierdzam

Laktoza jest dwucukrem naturalnie występującym w mleku i produktach mlecznych. Do jej strawienia potrzebna jest laktaza. Laktaza to enzym który rozkłada laktozę do cukrów prostych glukozy i galaktozy. Aż 1/3 polskiej populacji ma genetycznie uwarunkowaną pierwotną nietolerancje laktozy.

Jeśli jakaś osoba bardzo lubi mleko to polecam produkty o obniżonej zawartości laktozy lub takie, które jej w ogóle nie zawierają (np sojowe)

Dołączony obrazek:
28.09.2012 przez Antek Goldstein - Inny: Informatyk
potwierdzam

To trochę zależy. Tak naprawdę umiejętność trawienia cukru mlecznego, czyli laktozy, przez dorosłych, jest cechą genetyczną, która u większości ludzi na świecie nie występuje. Większość ludzkich populacji świata potrafi trawić laktozę tylko w wieku dziecięcym. Dorośli, którzy piją mleko, nie zatrują się, ale prowadzi to do wzdęć i niestrawności.

Tak się jednak składa, że rzadka genetyczna mutacja, która pozwala nawet dorosłym wytwarzać enzym laktazę, który rozkłada cukier mleczny, występuje najczęściej w północnej Europie, a w Polsce ma ją około połowy populacji. Tak więc mniej więcej połowa polskich dorosłych może bezkarnie pić świeże mleko i nie mieć z tego powodu żadnych nieprzyjemności.

Warto też dodać, że mleko przetworzone - np. jogurty, kefiry czy maślanki - nie zawiera już laktozy, którą rozłożyły bakterie mlekowe. Dlatego można je jeść niezależnie od tego, jaki efekt wywoła świeże mleko.

Można przeczytać o tym w wikipedii:

http://pl.wikipedia.org/wiki/Nietolerancja_laktozy

i dalej w źródłach naukowych, np. tu:

http://www.annualreviews.org/doi/abs/10.1146/annurev.genet.37.110801.143820

7.10.2012 przez Krzysztof Łabuzek - Lekarz: Dr hab. n. med.
Mit nie jest możliwy do jednoznacznego obalenia/potwierdzenia obalam

Rozkład: „Potwierdzam mit ” i „Obalam mit” w powyższej dyskusji jest mniej więcej 50:50. Czyli mniej więcej tak, jak w naszym społeczeństwie rozkłada się genetycznie uwarunkowana tolerancja na świeże mleko (laktozę). Zakładam zatem, że Ci Pogromcy, którzy potwierdzili mit nie mają laktazy, a Ci Pogromcy, którzy obalili są jej szczęśliwymi posiadaczami. Gratuluję wiedzy przede wszystkim Pani Monice i Alicji, Panu Kamilowi i Antkowi. Brawo Pogromcy.

Trudno jednoznacznie rozstrzygnąć ten mit, bo przy takim jego sformułowaniu nie wiadomo, o którą grupę pijących chodzi. Zakładam jednak, że ludzie, którzy nie posiadają laktazy nawet nie pomyślą o spożywaniu surowego mleka, bo byliby za to dotkliwie ukarani (wzdęcia, biegunka, bóle brzucha). Ci ludzie nie piją mleka, ponieważ po prostu nie są go w stanie tolerować. Natomiast jeśli mamy na uwadze ludzi, którzy  tolerują mleko surowe, to zgodnie z aktualną wiedzą jest ono jednym z najlepszych źródeł białka, wapnia i innych elementów. Cytując za Christiną Berndt z "Süddeutsche Zeitung" można powiedzieć, że:

„Teoria, jakoby mleko wywoływało alergie, została obalona - twierdzi Berthold Koletzko ze Szpitala Dziecięcego dr. von Haunera w Monachium. - Jest dokładnie odwrotnie - dodaje. Dlatego Niemieckie Stowarzyszenie Lekarzy Dziecięcych i Młodzieżowych zachęca rodziców do stosowania różnych pomysłowych trików, jeśli dziecko nie chce pić samego mleka. (…) - podpowiada specjalistka ds. żywienia Brigitta Tummel. Jej zdaniem nawet posłodzone kakao na mleku jest lepsze niż zupełny brak mleka. Nie ma także dowodów na to, by mleko szkodziło w czasie przeziębienia. - Teorie, jakoby nie należało go spożywać podczas infekcji dróg oddechowych, ponieważ prowadzi ono do zaśluzowania organizmu, są błędne - twierdzi Tummel. I wyjaśnia przyczynę tej uporczywie rozpowszechnianej informacji: zawarta w cukrze mlecznym galaktoza nazywa się potocznie cukrem śluzowym. Galaktozę zawiera także wydzielina śluzowa z nosa. Badania nie wykazały żadnego wpływu mleka na produkcję śluzu - twierdzi Felix Iten ze szpitala uniwersyteckiego w Zurychu. Powołuje się przy tym na wyniki badań australijskich naukowców, którzy przeprowadzili eksperyment polegający na podaniu mleka krowiego i sojowego zarówno zdrowym, jak i zakatarzonym osobom. Nie stwierdzili oni obecności większej ilości śluzu w organizmach osób, które wypiły mleko krowie. Niezależnie od tego, czy jest to efekt zamiłowania do coli i lemoniady czy też skutki spiskowych teorii przeciwników mleka, jedno jest pewne: niemieckie dzieci i młodzież wypijają mniej niż połowę zalecanej przez lekarzy ilości mleka dziennie. Jeśli w starszym wieku ich kości odmówią zbyt wcześnie posłuszeństwa, z pewnością nie będzie to 'spisek przemysłu mleczarskiego' ".

W Polsce Prof. dr hab. n. med. Mirosław Jarosz redaktor „Zasad Prawidłowego Żywienia Dzieci I Młodzieży oraz Wskazówek Dotyczących Zdrowego Stylu Życia” wydanych przez NARODOWY PROGRAM ZAPOBIEGANIA NADWADZE I OTYŁOŚCI ORAZ PRZEWLEKŁYM CHOROBOM NIEZAKAŹNYM POPRZEZ POPRAWĘ ŻYWIENIA I AKTYWNOŚCI FIZYCZNEJ 2007-2011 również twierdzi, że mleko krowie jest zdrowe: „Stopień wykorzystania wapnia z mleka u zdrowych osób dorosłych wynosi 27,6%, podczas gdy ze szpinaku organizm może wykorzystać zaledwie 5,1%. Duże jest również przyswajanie wapnia z serów podpuszczkowych, bo wynosi aż 37,7-38,8%”. http://wiemcojem.um.warszawa.pl/files/zasady_zywienia.pdf

A oto 2 bardzo ciekawe artykuły dotyczące tego tematu, o którym dyskutujemy:

1. The enzyme lactase that is located in the villus enterocytes of the small intestine is responsible for digestion of lactose in milk. Lactase activity is high and vital during infancy, but in most mammals, including most humans, lactase activity declines after the weaning phase. In other healthy humans, lactase activity persists at a high level throughout adult life, enabling them to digest lactose as adults. This dominantly inherited genetic trait is known as lactase persistence. The distribution of these different lactase phenotypes in human populations is highly variable and is controlled by a polymorphic element cis-acting to the lactase gene. A putative causal nucleotide change has been identified and occurs on the background of a very extended haplotype that is frequent in Northern Europeans, where lactase persistence is frequent. This single nucleotide polymorphism is located 14 kb upstream from the start of transcription of lactase in an intron of the adjacent gene MCM6. This change does not, however, explain all the variation in lactase expression. http://www.annualreviews.org/doi/abs/10.1146/annurev.genet.37.110801.143820

2. The main carbohydrate in milk is lactose, which must be hydrolyzed to glucose and galactose before the sugars can be digested. While 65% or more of the total human population are lactose intolerant, in some human populations lactase activity commonly persists into adulthood. Lactose tolerance is exceptionally widespread in Northern European countries such as Sweden and Finland, with tolerance levels of 74% and 82%, respectively. Theoretically, this may result either from a strong local selection pressure for lactose tolerance, or from immigration of lactose tolerant people to Northern Europe. We provide several lines of archaeological and historical evidence suggesting that the high lactose tolerance in North Europeans cannot be explained by selection from in situ milk consumption. First, fresh cow milk has not belonged to the traditional diet of Swedes or Finns until recent times. Second, not enough milk has been available for adult consumption. Cattle herding has been neither widespread nor productive enough in Northern Europe to have provided constant access to fresh milk. We suggest that the high prevalence of lactose tolerance in Finland in particular may be explained by immigration of people representing so-called Corded Ware Culture, an early culture representing agricultural development in Europe. http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22643754

Na koniec muszę podjąć trudny osąd zero-jedynkowy. Zatem obalam mit, jakoby picie świeżego mleka było szkodliwe dla osób dorosłych. Ci, którzy go nie tolerują i tak go nie piją. A dla tych, którzy go tolerują jest jak najbardziej wskazane. A teorie spiskowe o "zabójczym" mleku krowim zawsze były, są i będą. Przecież zazdrość hodowców kóz i owiec musi gdzieś znależć swój upust.