Jedzenie dużych ilości ostrych potraw powoduje problemy z wypróżnianiem.

Zjedzenie dużej ilości ostrych przypraw i potraw może wywołać nieprzyjemności z wypróżnianiem w postaci "piekącej kupy" prawda to czy mit ?

obalam potwierdzam riposta

Próby weryfikacji mitu (7)

23.10.2012 przez Kamil Mesjasz - Student: Biolog
potwierdzam

Tak, to prawda. Odpowiedzialna jest za to kapsaicyna powodujaca ostrosc min papryk. Jesli nie chce sie nieprzyjemnosci po zbyt pikantnym posilku, warto po nim zjesc cos tlustego(napic sie oliwy z olwiek np) albo zawierajacego alkohol. Kapsaicyna dobrze rozpuszcza sie w tluszczach i alkoholach. Pomaga tez gdy za mocno pali w ustach i gardle. Woda niewskazana.

25.10.2012 przez Irena - Inny: pasjonat
potwierdzam

nie sprawdzałam na własnym przypadku ale czytając książki podróżnicze sporo osób twierdzi iż lepiej unikać ostrych przypraw, gdyż potem można mieć problemy z wypróżnianiem się

25.11.2012 przez Marcin Musiał - Student medycyny: Pomorski Uniwersytet Medyczny
potwierdzam

Związki zawarte w przyprawach wywieraja różne efekty w wielu układach człowieka. Zawarty w pieprzu czarnym alkaloid piperyna w zależności od dawki wpływa na motorykę jelit ( podobnie jak alkaloidy opium ). Może działać spazmatycznie ( skurczowo ) poprzez aktywację cholinergiczną lub rozkurczowo - poprzez agonizm receptorów opoidowych ( w ścianie jelit, tą samą drogą morfina i inne opoidy wywołują zaparcia przy dłuższym stosowaniu ) oraz blokując kanały wapniowe.

Wiadomo, że wszystko zależy od dawki więc większa ilość tych związków będzie tożsama z przyjęciem kilku tabletek loperamidu 9 czego raczej nie polecam ).

Źródła: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20828313

http://pl.wikipedia.org/wiki/Pieprz_czarny

http://en.wikipedia.org/wiki/Black_pepper

http://en.wikipedia.org/wiki/Black_pepper

Farmakologia Mutschlera

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22405321

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22975416

22.12.2012 przez agatamaszczyk - Student medycyny: student
potwierdzam

jedzenie ostrych przypraw ma rozny wplyw na nasz organizm. Najczescie powoduja one tzn kurczowe zaparcia- kiedy jelito kurczy sie wokol mas kalowych utrudniajac tym samym wyproznienie.

26.12.2012 przez Tomasz Wacikowski - Student medycyny: Przewodniczący SKN Kardiologii Dziecięcej IP-CZD
potwierdzam

Aby uniknąć takich problemów, nie należy jeść potraw smażonych czy fermentujących, ostrych przypraw, pieczywa razowego oraz takich produktów jak groch czy fasola.

26.12.2012 przez Klaudia Ksepko - Student medycyny: studentka 6. roku
potwierdzam

Winna temu jest kapsaicyna zawarta w ostrych przyprawach. Jeżeli nasza perystaltyka jest przyspieszona ( a może być właśnie w wyniku jedzenia ostrych pokarmów) to kapsaicyna nie zdąży się rozłożyć i docierając do końcowego odcinka pokarmowego działa na śluzówkę tak jak w jamie ustnej czyli pieczeniem.

28.12.2012 przez kontousuniete - Student
potwierdzam

Żeby uniknąć zaparcia należy unikać ostrych przypraw.