Lody najlepiej spożywać zimą.

Więc dlaczego kupujemy je tylko w lecie?

obalam potwierdzam riposta

Próby weryfikacji mitu (10)

25.10.2012 przez Irena - Inny: pasjonat
potwierdzam

zimą lody nie działają tak źle na nasze gardło gdyż temperatura otoczenia jest podobna, natomiast lody latem to szok temperaturowy dla naszego gardła. Ale wiadomo, że lody na ochłodę są najlepsze.

3.11.2012 przez Adam Kuś - Inny: ciekawski, chory na zzsk
potwierdzam

Lody najlepiej jeść zimą dlatego że wtedy są najzdrowsze gdyż jest najmniejsza różnica temperatur pomiędzy otoczeniem a np gardłem. W lecie spożywamy lody głównie dla ochłody a w takiej sytuacji jest duża różnica temperatur dochodząca nawet do 40stopni i o wiele łatwiej o wszelkiego rodzaju infekcje gardła

11.11.2012 przez Marcin Musiał - Student medycyny: Pomorski Uniwersytet Medyczny
potwierdzam

Wbrew pozorom jedzenie lodów zimą jest dobre dla naszego organizmu i nie prowadzi do przeziębień. Lody ochładzają nasze ciało, a ponieważ zimą temperatura w której przebywamy jest niższa, to różnica opisywanych temperatur również jest mniejsza, co jest bardziej korzystne dla naszego zdrowia. Wynika z tego też, że zimą powinno się spożywać zimne napoje, a latem ciepłe – przykładem mogą być mieszkańcy Turcji pijący gorącą herbatę w upalne dni. Dodatkowo lody są bogate w białko, wapń i witaminy, których spożywanie zimą jest niezwykle ważne.

19.11.2012 przez Bernarda Płusa - Student medycyny: UMED Łódź
potwierdzam

Lody ochładzają nasze ciało, a ponieważ zimą temperatura w której przebywamy jest niższa, to różnica opisywanych temperatur również jest mniejsza, co jest bardziej korzystne dla naszego zdrowia.

13.12.2012 przez Damian Z - Inny: Ratownik Medyczny/Student Pielęgniarstwa
potwierdzam

Lody ochładzają nasze ciało, a ponieważ zimą temperatura w której przebywamy jest niższa, to różnica opisywanych temperatur również jest mniejsza, co jest bardziej korzystne dla naszego zdrowia.

25.12.2012 przez Klaudia Ksepko - Student medycyny: studentka 6. roku
potwierdzam

Lekarze nie zniechęcają do zimowego pochłaniania lodów, bo jemy je wolno, najczęściej w pomieszczeniach, w których panuje zazwyczaj temperatura 20-21 st. C. Różnica temperatur, a co za tym idzie wychłodzenie gardła nie jest tak gwałtowne jak w upalny dzień. Latem ta różnica jest znaczna. Gardło narażone jest nie tylko na oziębienie, ale nawet na uszkodzenia.

26.12.2012 przez Tomasz Wacikowski - Student medycyny: Przewodniczący SKN Kardiologii Dziecięcej IP-CZD
potwierdzam

Człowiek latem wdycha ciepłe powietrze, a jego organizm - w tym gardło - jest rozgrzane. Naturalne jest to, że chce się wówczas schłodzić. Jednak wtedy niesie to za sobą fatalne skutki. Po zimnym lodzie nasze wcześniej rozgrzane, a teraz gwałtownie schłodzone gardło narażone jest znowu na kontakt z gorącym powietrzem i przeziębienie gotowe.

27.12.2012 przez Kaja Winczyk - Student medycyny: studentka jak studentka
potwierdzam

Wbrew pozorom jedzenie lodów zimą jest dobre dla naszego organizmu i nie prowadzi do przeziębień. Lody ochładzają nasze ciało, a ponieważ zimą temperatura w której przebywamy jest niższa, to różnica opisywanych temperatur również jest mniejsza, co jest bardziej korzystne dla naszego zdrowia. Wynika z tego też, że zimą powinno się spożywać zimne napoje, a latem ciepłe – przykładem mogą być mieszkańcy Turcji pijący gorącą herbatę w upalne dni. Dodatkowo lody są bogate w białko, wapń i witaminy, których spożywanie zimą jest niezwykle ważne.

28.12.2012 przez kontousuniete - Student
potwierdzam

Lody jednak znacznie bezpieczniej jeść latem niż zimą. Różnica temperatur, a co za tym idzie wychłodzenie gardła, nie jest tak gwałtowne jak w upalny dzień. Latem ta różnica jest znaczna i gardło narażone jest wówczas nie tylko na wyziębienie, ale nawet na uszkodzenia jak np. osłabienie lub zapalenie śluzówki.

19.08.2015 przez Patryk Kłopocki - Inny: dyplomowany kucharz małej gastr./specjalizacja zawodowa: żywienie zbiorowe konsumentów
potwierdzam

W okresie letnim, kiedy jest wysoka temperatura powietrza, jedzenie lodów zimnych w okresie letnim mogą spowodować szok termiczny, co może spowodować bóle gardła, a nawet różne dolegliwości ze strony układu pokarmowego. W przypadku zimy, różnica temperatury powietrza a temperatura ciała człowieka nie różni się za bardzo, więc jedzenie lodów w ziemie nie spowoduje szoku termicznego.