Czosnek wzmacnia odporność.

Czy ma to związek z właściwością odstraszania wampirów?

Próby weryfikacji mitu (18)

23.10.2012 przez Bartosz Maczkowski - Student medycyny: Student UMLub i WUM
potwierdzam

Czosnek już od dawna jest używany przez ludzie do zwalczania drobnych infekcji i przeziębień. W swoim składzie ma substancje aktywniejszą niż penicylina. Dzięki temu wspomaga on organizm w walce co podnosi odporność organizmu.

23.10.2012 przez Damian Z - Inny: Ratownik Medyczny/Student Pielęgniarstwa
potwierdzam

Wzmacnia i b. dobrze leczy przeziębienia i grypy!

23.10.2012 przez Paweł Kwiatkowski - Inny: pracownik administracyjny
potwierdzam

Czosnek często nazywany jest naturalnym antybiotykiem, wzmacnia on odporność, a jeśli już zachorujemy to łagodzi objawy przeziębienia. Pamiętać tylko trzeba żeby starać się wybierać czosnek, który nie pochodzi od przyjaciół z Chin :)

23.10.2012 przez Kaja Winczyk - Student medycyny: studentka jak studentka
potwierdzam

Jednym z najsilniejszych naturalnych antybiotyków roślinnych jest czosnek. Dlatego w okresach jesienno zimowych warto o tym, wonnym warzywie pamiętać i wykorzystywać w kuracjach wzmacniających odporność .

23.10.2012 przez Michał Kaźmierczak - Inny: magister analityki medycznej
potwierdzam

Potwierdzam! Jestem ogromnym zwolennikiem czosnku. Zdecydowanie podnosi odporność. Co zaobserwowałem po ponad rocznym jego spożywaniu. I choć czosnek spożywam w postaci bezzapachowej, to z czasem jest on wyczuwalny z potem. A to podejrzewam może także odstraszać wampiry;)

25.10.2012 przez Sebastian - Student medycyny: UM Lublin
obalam

Tak, czosnek zawiera substancje działające bakteriobójczo, a wiec wspomaga układ odpornościowy

26.10.2012 przez Agnieszka Kaczmarek
potwierdzam

Zdecydowanie czosnek wzmacnia odporność dzięki związkowi jaki posiada, czyli alicinowi. Część badań wskazuje nawet na to, że czosnek jest silniejszym antybiotykiem niż np. penicylina.

26.10.2012 przez kontousuniete - Student
potwierdzam

Czosnek zawiera wiele witamin oraz allicynę. Działanie allicyny jest ponoć na tyle silne, że wystarczają 3 minuty, by sok z czosnku zniszczył kolonię bakterii w warunkach in vitro.

6.11.2012 przez Bartłomiej Rawski - epidemiolog, specjalista zdrowia publicznego
potwierdzam

Tak to prawda. W swoim składzie chemicznym czosnek zawiera lotne związki siarkowe i bakteriobójcze, olejki eteryczne, błonnik, cukry, organiczne związki siarki, takie jak alliina i skordynina A i B. Rozpadowi enzymatycznemu alliiny do allicyny, jaki następuje po przekrojeniu lub rozgnieceniu czosnku, zawdzięcza on swój intensywny i charakterystyczny zapach. Ponadto czosnek zawiera flawonoidy, flawony i witaminy z grupy B, związki śluzowe i sole mineralne, a wśród nich związki selenu, wapnia, fosforu, żelaza i magnezu oraz niewielkie ilości uranu. Liście czosnku zawierają prowitaminę A, witaminy B1, PP i C.

11.11.2012 przez Klaudia Ksepko - Student medycyny: studentka 6. roku
potwierdzam

Najważniejsza w czosnku jest bulwa. To ona kryje w sobie ząbki używane przez nas zarówno w kuchni jak i leczeniu. Charakterystyczną rzeczą w czosnku jest jego zapach. Zgnieciony ząbek wydziela alicin. To właśnie ta substancja jest najbardziej wartościowa w tym warzywie. Przeprowadzone badania wykazały, że ma ona silniejsze działanie niż tetracyklina czy penicylina.

11.11.2012 przez Marcin Musiał - Student medycyny: Pomorski Uniwersytet Medyczny
potwierdzam

Preparat polecany jako suplement diety po stosowaniu przez osoby dorosłe w celu wspomagania prawidłowych czynności układu oddechowego i pokarmowego, a także układu krążenia i w okresie obniżonej odporności. Zawiera wysokoskoncentrowany, bezwonny ekstrakt z cebul czosnku pospolitego, mianowany na zawartość najważniejszego składnika pokarmowgo czosnku – allicyny.

Wspomaga prawidłowego funkcjonowania układu krążenia, oddechowego, pokarmowego oraz odporności.

11.11.2012 przez Adam Kuś - Inny: ciekawski, chory na zzsk
potwierdzam

Niewątpliwie czosnek ma wiele zalet, o których wiedziały już nasze babcie i prababcie. Zawiera witaminy: C, PP, B1, B2, B3, prowitaminę A, a także sole mineralne pierwiastków tj.: wapń, potas, magnez oraz mikroelementy: żelazo, miedź i rzadkie pierwiastki, jak nikiel, kobalt, chrom, selen, german. Czosnek pomaga zapobiegać chorobom wirusowym, grzybiczym i bakteryjnym. Pomocny jest też w chorobach układu oddechowego, zwłaszcza przy objawach przeziębienia, tj.: katar, kaszel, ból gardła. Podobne właściwości jak czosnek ma cebula. Jedź czosnek na spadek odporności.

12.11.2012 przez Arkadiusz R. - Inny: Poszukiwacz Prawdy
potwierdzam

Zgadzam się z tym... co więcej nie tylko chodzi o tematy bakteriologiczne ale i pasożytnicze. Najwyraźniej niezaciekawy zapach (do którego człowiek może przywyknąć) a do którego nie potrafią przywyknąć mikro grzdyle które nas przez całe życie nękają i atakują, jest naszym sprzymierzeńcem...

Innymi słowy w każdej legendzie jest ziarnko prawdy... i te o czosnku i srebrze na wilkołaki, mogą mieć właśnie takie sensowne uzasadnienie. Ostatnio dopadła mnie wyjątkowo zjadliwa grypa i nad wyraz długo trzymała... czułem wyraźnie że zaczynał się atak na płuca i wtedy do akcji wpuściłem specjalistę - czyli czosnek. Postęp choroby się zatrzymał, i objawy zatrzymały się na katarze i bólach głowy jedynie... I tu smutne wieści, o zgrozo!... ktoś wyciąga rękę po te naturalne suplementy by ich nas podstępnie pozbawić. Można czekać na rozwój wydarzeń i sprawdzić jak daleko może sięgnąć dyrektywa Unijna, albo włączyć się do akcji i zażegnać niebezpieczeństwo w zarodku.

"Profilaktyka czy leczenie skutków, oto jest pytanie"

12.11.2012 przez Olcia Sebastian - Inny: tech. elektroradiologii, tech. usług kosmetycznych, mgr zdrowia publicznego
potwierdzam

Nie wiadomo, jak reagują na niego wampiry ;), ale czosnek działa bakteriobójczo i przeciwgrzybicznie co na pewno działa pozytywnie na organizm. Poza tym zawiera sole mineralne i witaminy.

13.11.2012 przez Agnieszka Lisowska - Pielęgniarka: Studentka Studiów Mgr
potwierdzam

Czosnek zawiera naturalny antybiotyk mocnieszy niz penicylina allicynę. Nie tyle wzmacnia odpornosc co radzi sobie z patogenami lepiej niż antybiotyki

23.11.2012 przez Bernarda Płusa - Student medycyny: UMED Łódź
potwierdzam

Jego codzienne spożycie w ilości choćby jednego ząbka, powoduje znaczny wzrost odporności organizmu. Ale czosnek nie jest stosowany tylko profilaktycznie w celu uniknięcia infekcji. Jest znakomity w walce z nią, gdy już trawi drogi oddechowe. Powoduje łatwiejsze odkrztuszanie zalegającej wydzieliny i zmniejsza pojawiające się uczucie duszności.

19.12.2012 przez Ludwik Kazik - Student: pielęgniarka
obalam

Teoretycznie podnosi ale nigdy, podkreślam NIGDY mi nie pomógł. Brałem czosnek i wcale nie lepiej a nawet gorzej. Gorączka itp. To samo z aspiryną, kompletnie nie działa

26.12.2012 przez Tomasz Wacikowski - Student medycyny: Przewodniczący SKN Kardiologii Dziecięcej IP-CZD
potwierdzam

Czosnek jest skuteczną bronią przeciwko infekcjom bakteryjnym, wirusowym oraz pasożytniczym. Zmiażdżony, świeży czosnek wydziela alicin, substancję, która posiada (jak stwierdzono poprzez szereg doświadczeń laboratoryjnych) silniejsze działanie antybiotyczne niz penicylina czy tetracyklina. Czosnek z powodzeniem jest używany w leczeniu bólu gardła, przeziębień, gryp, infekcji oskrzeli i płuc, infekcji przewodu pokarmowego, jak również pomaga w odbudowaniu populacji przyjaznej bakterii po odbytych kuracjach antybiotykowych.

18.01.2013 przez Krzysztof Łabuzek - Lekarz: Dr hab. n. med.
potwierdzam

Istnieją badania kliniczne na materiale ludzkim, które dowodzą pozytywnego wpływu czosnku na układ immunologiczny człowieka.

Źródło: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/9103278; http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22280901; http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/16484572; http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/16358878