Orzechy pomagają na serce

babcia mi mówiła że jedzenie orzechów pomaga na problemy z sercem, słyszeliście o tym?

obalam potwierdzam riposta

Próby weryfikacji mitu (9)

22.10.2012 przez Bartosz Maczkowski - Student medycyny: Student UMLub i WUM
potwierdzam

"Wyniki badania opublikowane w Journal of Nutrition wykazują, że orzechy włoskie mają, podobnie jak ryby, korzystny wpływ na poziom cholesterolu i na białko C-reaktywne (CRP). Czynniki te są silnie związane z miażdżycą naczyń krwionośnych i chorobami serca." Zaczerpnięte z artykułu którego pełną treść można znaleźć w linku.

25.10.2012 przez Sebastian - Student medycyny: UM Lublin
potwierdzam

Tak mogą mieć korzystny wpływ na uklad sercowo-naczyniowy, ponieważ zawieraja podobne składniki do ryb oraz inne substancje odzywce potrzebne do prawidłowego funkcjonowania organizmu

10.11.2012 przez Marcin Musiał - Student medycyny: Pomorski Uniwersytet Medyczny
potwierdzam

FDA (Food and Drug Administration) oficjalnie zatwierdzono fakt, że codzienne spożycie ok. 40 gramów migdałów dziennie może obniżyć ryzyko choroby niedokrwiennej serca.

11.12.2012 przez Damian Z - Inny: Ratownik Medyczny/Student Pielęgniarstwa
potwierdzam

Niweluje działania złego cholesterolu (LDH), więc działa profilaktycznie przy miażdżycy

20.12.2012 przez Kaja Winczyk - Student medycyny: studentka jak studentka
potwierdzam

Częste sięganie po orzechy zmniejsza ryzyko nagłej -mieci z powodu choroby serca - donoszą badacze z USA na łamach "Archives of Internal Medicine".

Spożywanie dużych ilości orzechów wpływa korzystnie na poziom "dobrego" cholesterolu we krwi, pod warunkiem, że kaloryczność diety się nie zwiększa.

23.12.2012 przez Klaudia Ksepko - Student medycyny: studentka 6. roku
potwierdzam

Orzechy są bogatym źródłem antyoksydantów i nienasyconych kwasów tłuszczowych przez co pozytywnie wpływają na układ krążenia i serce.

26.12.2012 przez Tomasz Wacikowski - Student medycyny: Przewodniczący SKN Kardiologii Dziecięcej IP-CZD
potwierdzam

Codzienne spożycie ok. 40 gramów migdałów dziennie może obniżyć ryzyko choroby niedokrwiennej serca.

28.12.2012 przez kontousuniete - Student
potwierdzam

niecałe 70 g orzechów każdego dnia redukuje stężenie triglicerydów o ponad 10%, a także korzystnie zmienia stosunek "dobrego" i "złego" cholesterolu (tzw. HDL i LDL), co znacznie obniża ryzyko chorób serca.

12.08.2015 przez Patryk Kłopocki - Inny: dyplomowany kucharz małej gastr./specjalizacja zawodowa: żywienie zbiorowe konsumentów
potwierdzam

Orzechy, szczególnie włoskie zawierają dużo tłuszczów, ale tych dobrych tłuszczów nienasyconych z grupy NNKT. Orzechy nie tylko wpływają na pracę serca, ale również mózgu. Orzechy również obniżają poziom złego cholesterolu LDL we krwi.