Pomidora należy jeść sparzonego, ponieważ skórka może przylgnąć do ściany żołądka powodując wymioty.

Prawda czy fałsz?

obalam potwierdzam riposta

Próby weryfikacji mitu (7)

23.10.2012 przez Michał Kaźmierczak - Inny: magister analityki medycznej
obalam

Obalam

10.11.2012 przez Marcin Musiał - Student medycyny: Pomorski Uniwersytet Medyczny
obalam

Skórka pomidora, tak jak skórka jabłka jest trawiona, poza tym sama dubowa żołądka zapobiega żeby w warunkach standardowych coś się do niej przykleiło - najszybszy przepływ jest przy krzywiźnie mniejszej, która nie jest pofałdowana, najwolniejszy przy większej która jest pofałdowana. Trzy warstwy mieśni powodują że może się kurczyć w każdym wymiarze skutecznie mieszając i trawiąc wszystko co do niego trafia.

źródło: Fizjologia człowieka Konturek

11.12.2012 przez Damian Z - Inny: Ratownik Medyczny/Student Pielęgniarstwa
obalam

To zdecydowanie nieprawda. Skórka pomidora to taki sam produkt spożywczy jak każdy inny i ulega strawieniu. Jednak niektórzy mają chwilowe trudności z trawieniem skórki pomidora.

17.12.2012 przez Klaudia Ksepko - Student medycyny: studentka 6. roku
obalam

Skórka pomidora to taki sam produkt spożywczy jak każdy inny i ulega strawieniu.

22.12.2012 przez agatamaszczyk - Student medycyny: student
obalam

Skorka z pomidora, czy jakiegokolwiek innego warzywa/owocu, powinna zostac strawiona, tak wiec nie ma mozliwosci zeby przylgnela ona do sciany zoladka dajac objawy.

26.12.2012 przez Tomasz Wacikowski - Student medycyny: Przewodniczący SKN Kardiologii Dziecięcej IP-CZD
obalam

Kwasy trawienne nie pozwolą na przyklejenie się skórki. Wymioty mogą być ewentualnie spowodowane niedokładnym umyciem pomidora i zatruciem chemikaliami, które są na skórce.

28.12.2012 przez kontousuniete - Student
obalam

Nie ma to wiele wspólnego z prawdą. Kwasy trawienne nie pozwolą na przyklejenie się skórki. Wymioty mogą być ewentualnie spowodowane niedokładnym umyciem pomidora i zatruciem chemikaliami, które są na skórce.