W czasie grypy nie można zbyt dużo jeść.

Moja mama zawsze mówi, że grypę należy "przegłodzić", wtedy szybciej się zdrowieje. Czy to prawda?

obalam potwierdzam riposta

Próby weryfikacji mitu (13)

26.10.2012 przez Agnieszka Matula - Student medycyny: studentka UM we Wrocławiu
obalam

Podczas grypy apetyt jest obniżony, a chory przyjmuje wiele leków, które mogą działać drażniąco na układ pokarmowy. Z pewnością nie należy ograniczać posiłków, ale podawać je zgodnie z życzeniem chorego, najlepiej lekkostrawne, wg. zasady "mało, a często". Dużo ważniejszą kwestią jest podawanie płynów. W czasie gorączki należy uzupełniać płynny, w przeciwnym przypadku choremu grozi odwodnienie.

W załączniku wywiad z dr. hab. Małgorzatą Kozłowską-Wojciechowską, lekarzem i dietetykiem z Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego, która dokładnie wyjaśnia zasady żywienia w okresie grypowym.

3.11.2012 przez erjota - Lekarz: lekarz stażysta
obalam

W czasie grypy wskazane jest dobre odżywianie aby dostarczyć składniki energetyczne osłabionemu organizmowi.

6.11.2012 przez Bartłomiej Rawski - epidemiolog, specjalista zdrowia publicznego
obalam

W czasie grypy gdy organizm jest bardzo osłabiony powinno się dostarczyć organizmowi składniki odżywcze i energetyczne. Co prawda w trakcie choroby apetyt jest obniżony ale nie wiem skąd wziął się taki mit :-(

23.11.2012 przez Marcin Musiał - Student medycyny: Pomorski Uniwersytet Medyczny
obalam

Niedożywienie ma ogromny wpływ na odporność organizmu, zwłaszcza organizmu dziecka. System immunologiczny nie jest w stanie pracować poprawnie a organizm staje się niezwykle podatny na choroby i infekcje. Zlikwidowanie niedożywienia uratowałoby miliony istnień.

2.12.2012 przez agatamaszczyk - Student medycyny: student
obalam

Mozna jesc duzo, ale wazne jest, zeby pokarm byl lekkostrawny i nie zalegal dlugo w przewodzi pokarmowym.

15.12.2012 przez Damian Z - Inny: Ratownik Medyczny/Student Pielęgniarstwa
riposta

Nie należy jeść dużo ani jeść mało. Powinno się jeść rzecyz lekkostrawne tj. ryż, kaszki, kisiel itd

16.12.2012 przez Klaudia Ksepko - Student medycyny: studentka 6. roku
obalam

W przypadku przeziębienia czy innych chorób przebiegających z gorączką, należy stosować dietę łatwostrawną. Unikać więc powinno się tłustych dań, kalafiora, ogórków, wzdymających produktów jak rośliny strączkowe, ograniczać spożycie kapusty, buraków, ziemniaków. Można jednak wprowadzać kapustę kiszoną.

Dania powinno się jeść dość często, małe objętościowo. Najlepiej jeśli jest to 4-6 posiłków jedzonych regularnie. Istotne jest aby dieta była bogata w witamin, szczególnie w C, D i z grupy B oraz składniki mineralne. Nie powinno więc zabraknąć warzyw, owoców. Winny one jednak być gotowane bądź podawane w postaci soków nie zaś jedzone na surowo (w takiej postaci dozwolone są pomidory bez skóry, sałata). Należy także:

grube kasze zastąpić grysikami, manną, a ciemne pieczywo jasnym, biszkoptami, sucharkami,

sięgać po ryby i wybierać chude mięsa, które powinno się gotowane, dusić bez tłuszczu bądź piec w folii. Całkowicie należy wykluczyć smażenie. Dania takie są ciężkostrawne, zalegają długo w żołądku. Wyeliminować także powinno się produkty konserwowane, wędzone,

jeść powoli, dokładnie przeżuwając każdy kęs nie popijając go,

podawać posiłki ładnie i estetycznie, aby zwiększyć apetyty chorego.

26.12.2012 przez Tomasz Wacikowski - Student medycyny: Przewodniczący SKN Kardiologii Dziecięcej IP-CZD
obalam

Niedożywienie ma ogromny wpływ na odporność organizmu, zwłaszcza organizmu dziecka. System immunologiczny nie jest w stanie pracować poprawnie a organizm staje się niezwykle podatny na choroby i infekcje. Zlikwidowanie niedożywienia uratowałoby miliony istnień.

27.12.2012 przez Kaja Winczyk - Student medycyny: studentka jak studentka
obalam

Posiłki nadal mają być odżywcze, aby organizm miał siłę do walki z chorobą, ale jednocześnie lekkostrawne, aby organizm nie marnował energii na trawienie. Niezawodnymi sprzymierzeńcami walki z chorobą są kleiki ryżowe, delikatne zupy jarzynowe, rosół i buliony, a do tego delikatne produkty zbożowe, takie jak pszenne bułki, ryż, kasza manna lub kuskus, wysokogatunkowa wędlina – szynka lub polędwica. Podczas choroby często mamy mniejszy apetyt – jeśli nie chce nam się jeść, to oczywiście nie należy się zmuszać. Jeśli jednak chorobie towarzyszy wysoka gorączka, to nie wolno zapominać o nawodnieniu organizmu. Najlepiej pić wodę, ale też rozcieńczone soki, herbatę z cytryną lub sokiem malinowym.

28.12.2012 przez kontousuniete - Student
obalam

Dieta stosowana podczas grypy powinna być dietą lekkostrawną. Jej celem jest dostarczenie wszystkich niezbędnych składników pokarmowych i zapewnienie jak najlepszego trawienia i wchłaniania.

3.10.2013 przez Syn Grypoodporny - „Nic mi nie przeszkodzi w poznawaniu świata”
obalam

Należy jeść tak, żeby zaspokoić apetyt, najlepiej daniami lekkostrawnymi. Na pewno trzeba też pić dużo płynów

18.10.2013 przez Mama Grypoodporna - „Mam wiele ról i obowiązków, aby im sprostać potrzebuję skutecznych i prostych rozwiązań”
obalam

W czasie grypy, jak w czasie praktycznie każdej choroby należy jeść, żeby mieć siły wrócić do zdrowia. Nasz organizm potrzebuje przecież energii. A że apetyt czasami jest mniejszy, to inna sprawa...

9.04.2014 przez Dziadek Grypoodporny - „Na zdrowie nie narzekam, co najwyżej na brak czasu”
obalam

Wręcz przeciwnie! Podczas grypy trzeba jeść, by dostarczyć do organizmu wartości odżywcze tak by miał siłę walczyć z chorobą!