Grilowane mięso jest karcynogenne

jeść czy nie? a może aluminiowe tacki zapobiegają powstawaniu czynników rakotwórczych podczas grillowania?

obalam potwierdzam riposta

Próby weryfikacji mitu (11)

22.10.2012 przez kontousuniete - Student
potwierdzam

Czerwone mięso, drób oraz owoce morza zawierają związki, które reagują pod wpływem wysokiej temperatury tworząc kancerogeny - tzw. aminy heterocykliczne. Zwiększają one ryzyko powstania nowotworów okrężnicy i żołądka w komórkach zwierzęcych.

23.10.2012 przez Agnieszka Kaczmarek
potwierdzam

Kancerogenne jest przeważnie mięso grillowane na grillu, do którego rozpalenia używane były rozpałki, podpałki. Mają one w sobie dużo chemikaliów, których opary wnikają w pieczone mięso i są dla nas rakotwórcze. Ponadto, aby mięso było mniej szkodliwe należy je lekko podpiec, a nie doprowadzać do pojawienia się czarnej przypalonej skórki, która jest kancerogenna.

10.11.2012 przez Marcin Musiał - Student medycyny: Pomorski Uniwersytet Medyczny
potwierdzam

Co prawda w wysokich temperaturach podczas grilowania powstają związki heterocykliczne aminy, węglowodory aromatyczne itd, którę są wiązane z procesami nowotworowymi to uważa się, że samo grilowanie nie zwiększa w zauważalny sposób takiego ryzyka - są ważniejsze przyczyny.

11.12.2012 przez Damian Z - Inny: Ratownik Medyczny/Student Pielęgniarstwa
potwierdzam

Już samo stanie przy dymiącym grillu jest ryzykowne, bo z płonącego brykietu i rozpałki, a także ze spalonego tłuszczu ulatniają się substancje rakotwórcze, na czele z dioksynami i furanami. Zbadano, że podczas dwóch godzin grillowania emitowanych jest tyle dioskyn i furanów, ile z 220 tysięcy papierosów.

21.12.2012 przez Kaja Winczyk - Student medycyny: studentka jak studentka
potwierdzam

Francuscy badacze udowodnili, że podczas dwugodzinnego przypiekania mięsa na grillu, wydziela się tyle dioksyn i fumanów, ile z wypalenia 220 tys. papierosów.

23.12.2012 przez Klaudia Ksepko - Student medycyny: studentka 6. roku
potwierdzam

Mięso zawiera związki, które przy zbyt długiej obróbce w wysokich temperaturach ulegają przemianie w substancje karcynogenne. W doświadczeniach na zwierzętach powodowały powstawanie nowotworów jelita grubego i żołądka.

24.12.2012 przez Tomasz Wacikowski - Student medycyny: Przewodniczący SKN Kardiologii Dziecięcej IP-CZD
potwierdzam

Czerwone mięso, drób oraz owoce morza zawierają związki, które reagują pod wpływem wysokiej temperatury tworząc kancerogeny - tzw. aminy heterocykliczne. Zwiększają one ryzyko powstania nowotworów okrężnicy i żołądka w komórkach zwierzęcych.

22.03.2013 przez john doe - Student: Globalistyka
potwierdzam

z powodu kapiacego tluszczu, spalanego na grillu ktory nastepnie unosi sie i osiada na miesie

22.03.2013 przez Aleksandra Kloc - Inny: Pasjonatka
potwierdzam

Prawda, ponieważ wytwarzające się podczas grillowania nad otwartym ogniem (np. na ruszcie) wielopierścieniowe węglowodory aromatyczne mają silne działanie rakotwórcze. Dzieje się tak przez niecałkowite spalanie materii organicznej.

24.03.2013 przez Grzegorz Baran - Inny: Programista
riposta

Wasze argumenty są dla mnie nieprzekonywujące, wrzuciliście kilka razy te same linki (np. z mediweb.pl), które podają te stwierdzenia bez przedstawienia jakichkolwiek dowodów naukowych na ich słuszność. To znaczy niech uściślę, są oczywiście dowody na to, że podczas grillowania wydzielają się substancje rakotwórcze, ale nie ma dowodów na to, czy w istotny sposób zwiększają one ryzyko zachorowania na raka, jeśli się je zje (to zupełnie co innego niż wdychać je do płuc).

Z kolei kilka razy wstawiony przez Was artykuł z eatingwell podaje już w pierwszym zdaniu, że nie istnieje żaden dowód na to, że grillowane mięso powoduje raka.

Co więcej, w tym samym artykule stwierdzono, że jeśli nawet jakieś ryzyko jest, to jest ono bardzo małe (np. o wiele mniejsze, niż gdybyśmy mieli nadwagę). Więc jeśli kosztem niejedzenia potraw z grilla ma być 15 kg nadwagi, to z pewnością lepiej jeść te potrawy z grilla.

12.08.2015 przez Patryk Kłopocki - Inny: dyplomowany kucharz małej gastr./specjalizacja zawodowa: żywienie zbiorowe konsumentów
potwierdzam

Kiełbasy, czy mięsa, które się grilluje należy grillować na tackach. Bezpośrednie grillowanie na ruszcie np. kiełbasy, tłuszcz skapuje na ogień co w efekcie powstają związki rakotwórcze, dlatego też należy grillować na tackach, a nie bezpośredni na ruszcie grilla.