Słodycze mają duży wpływ na powstawanie próchnicy

Czy słodycze są najczęstszą przyczyną próchnicy ?

obalam potwierdzam riposta

Próby weryfikacji mitu (19)

24.10.2012 przez Agnieszka Wintrowicz - Student medycyny: :)
potwierdzam

Tak, zawierają głównie cukry proste, które są najlepszą pożywką dla bakterii wywołujących próchnicę.

24.10.2012 przez Sebastian - Student medycyny: UM Lublin
potwierdzam

Tak, ponieważ mogą sprzyjać rozwojowi bakteri tworzących płytke nazebną

3.11.2012 przez erjota - Lekarz: lekarz stażysta
potwierdzam

Cukry są świetną pożywką dla bakterii które wywołują próchnicę.

10.11.2012 przez Marcin Musiał - Student medycyny: Pomorski Uniwersytet Medyczny
potwierdzam

Liczne badania naukowe wyraźnie potwierdzają związek cukrów z próchnicą.

Cukry w jamie ustnej dysocjują co towrzy kwaśne środowisko ( spadek ph ) co jest przyczyną trawienia szkliwa. Ułatwia to tworzenie w tych szczelinach kolonii bakteryjnych.

12.11.2012 przez Ania Nagel - Student: biotechnologii UG-GUMed
potwierdzam

Przyczyną samą w sobie nie, ale są doskonałą pożywką dla żerujących na zębach bakteriach, zatem skutecznie wspomagają je w podjadaniu naszych zębów

17.11.2012 przez Michalina Małczak - Student: ..
potwierdzam

Oczywiście, ponieważ cukry są źródłem cukrów prostych, które są wspaniałą pożywką dla bakterii żyjących na powierzchni zęba i powodujących swoim metabolizmem rozpuszczanie zębów. Im mniej słodyczny w diecie tym mniej źródła pożywienia dla bakterii i tym mniej ubytków nam się tworzy

11.12.2012 przez Damian Z - Inny: Ratownik Medyczny/Student Pielęgniarstwa
potwierdzam

Duży wpływ na powstanie próchnicy ma odpowiednia higiena jamy ustnej. Ale dzięki np zaleganiu jakiś cukierków między zębami jest to fajny materiał na rozmnożenie bakterii odpowiadające na próchnicę

21.12.2012 przez Kaja Winczyk - Student medycyny: studentka jak studentka
potwierdzam

To,że słodycze,czekolady,ciastka i inne słodkie przyjemności źle wpływają na zęby stanowi oczywistą oczywistość taką jak fakt że np.: Ziemia kręci się wokół Słońca a nie odwrotnie.Ale co więc robić?nie jadać czekolady? czy wszystkie słodycze w równym stopniu źle działają na zęby? czy tylko słodycze są winne? Już od wielu lat wiadomo,że na rozwój próchnicy wpływają cztery czynniki: bakterie w jamie ustnej,cukier jako paliwo dla nich, podatność zęba (genetyczna oraz tworząca się już podczas życia płodowego oraz po urodzeniu ) oraz …czas.

21.12.2012 przez agatamaszczyk - Student medycyny: student
potwierdzam

Slodycze zawieraja duzo cukrow, ktore sa metabolizowane przez bakterie do kwasow (gl mlekowego) ktore powoduja niszczenie szkliwa i prochnice.

24.12.2012 przez Tomasz Wacikowski - Student medycyny: Przewodniczący SKN Kardiologii Dziecięcej IP-CZD
potwierdzam

Próchnica pojawia się wtedy, gdy pokarmy zawierające węglowodany (cukry i skrobie), takie jak mleko, prażona kukurydza, rodzynki, ciastka lub cukierki, często pozostają na zębach. Na tych resztkach pokarmów doskonale rozwijają się bakterie bytujące w jamie ustnej wytwarzając przy okazji kwasy. Po pewnym czasie kwasy niszczą szkliwo na zębach i w końcu dochodzi do próchnicy

27.12.2012 przez Klaudia Ksepko - Student medycyny: studentka 6. roku
potwierdzam

Szczególnie u dzieci głównym winowajcom próchnicy jest cukier. Stanowi idealną pożywkę dla bakterii przez co dużo szybciej się namnażają i atakują ich zęby.

28.12.2012 przez kontousuniete - Student
potwierdzam

słodycze i cukry są największym wrogiem naszych zębów i najpoważniejszym czynnikiem rozwoju próchnicy.

9.04.2013 przez Maria Matula - Student medycyny: CM UJ
potwierdzam

Słodycze zawierają dużo cukrów, które są bardzo dobrą pożywką dla bakterii powodujących powstanie próchnicy.

10.04.2013 przez Marta Mróz - fizjoterapia
potwierdzam

Zwłaszcza jeśli po ich umyciu nie umyje się zębów.

10.04.2013 przez Katarzyna - Student: inżynier biomedyk
potwierdzam

Potwierdzam i cytuję "Przytwierdzona bakteria w otoczce korzysta z fruktozy pochodzącej z rozkładu sacharozy i z łatwością uszkadza szkliwo zbędnymi produktami swojego metabolizmu, np. kwasem mlekowym."

14.04.2013 przez Karolina Janiec
obalam

Trochę dziwnie sformułowane to pytanie, niemniej jednak przyczyną próchnicy nie są słodycze, a kwasy produkowane przez bakterie, rozkladające cukry (zawarte w dużej ilości w słodyczach). Kwasy te uszkadzają szkilwo. Przyczyna próchnicy jest brak higieny jamy ustnej, który umoźliwia namnażanie bakterii, a nie same słodycze, te jednak tworzą sprzyjające środowisko.

14.04.2013 przez Anna Blondi Gorczycka - Inny: pedagog
obalam

Na takie sformulowanie odpowiem, że nie. Słodycze jak każdy inny pokarm moga tworzyc sprzyjajace barteriom srodowisko ale nie one powoduja próchnicę a bakterie powstałe przez brak higieny jamy ustnej.

Rownie groźne są resztki innych pokarmów jeżeli ktos nie dba o odpowiednie ich usuwanie.

15.04.2013 przez Justyna - Student: Inżynieria Biomedyczna
potwierdzam

Pozostałości cukrów na szkliwie zębów inicjują pojawianie się bakterii, które żywią się resztkami na zębach.Pod wpływem ich działalności rozkładają cukry do kwasów co powoduje erozję szkliwa.

7.12.2014 przez Grzegorz Woźniak - Lekarz: stomatolog
obalam

Prochnica zębów to uszkodzenia mikro w wyniku przeciążeń, naprężeń sił działających na zęba podczas nadużywania zębów do ich funkcji fizjologicznych, czyli rozdrabniania pokarmu. Dopiero gdy szkliwo ulegnie 'niedozywieniu' od zębiny w wyniku zatkania kanalików'poprzez ucisk tych kanalikow siłami wyżej wymienionymi' dopiero wtedy szkliwo robi się kruche tworząc możliwość wejścia bakterii. I dopiero mówimy o próchnicy o której wszyscy mówią. Dlatego nie próchnicy na powierzchni od języka bo tam nie ma przeciążeń. Badania własne i prof.Milewskiego z politechniki krakowskiej