Zjedzenie surowego ziemniaka powoduje gorączkę.

Prawda czy fałsz?

obalam potwierdzam riposta

Próby weryfikacji mitu (16)

21.10.2012 przez Michał - Inny: jak na razie uczeń bio-chemu
potwierdzam

W surowym ziemniaku zawarta jest solanina, która powoduje niestrawność i gorączkę

21.10.2012 przez Bartosz Maczkowski - Student medycyny: Student UMLub i WUM
potwierdzam

Zjedzenie surowego ziemniaka faktycznie może powodować gorączkę ale też szereg innych nieprzyjemnych odczuć. Sam na sobie sprawdzałem ten mit i nie polecam. A dla zainteresowanych tematyką ziemniaka artykuł

30.10.2012 przez kontousuniete - Student
potwierdzam

Surowy ziemniak zawiera solaninę. Objawy zatrucia bardzo przypominają grypę: wysoka gorączka, poty, bóle i zawroty głowy.

2.11.2012 przez Paulina Górska - Student medycyny: dietetyka IV rok
potwierdzam

Zjedzenie surowego ziemniaka może wywołać gorączkę, która jest objawem zatrucia solaniną-glikozydem występującym w ziemniakach. Oprócz gorączki mogą pojawić się nudności, wymioty, biegunka.

8.11.2012 przez Marcin Musiał - Student medycyny: Pomorski Uniwersytet Medyczny
obalam

Solanina wymieniana w poprzednich postach jest zawarta w wystarczajaco wyskokich stężeniach w kiełkujących ziemniakach, natomiast w dojżałych jest ona zdecydowanie niewielka i nie ma znaczenia toksykologicznego.

28.11.2012 przez Milena Krysiak - Inny: Ratownik Medyczny
potwierdzam

Surowe ziemniaki zawierają solaninę- trującą substancję, która powoduje gorączkę i nudności.

6.12.2012 przez Amelia Prorok - Inny: Interesuję się medycyną od wielu lat
potwierdzam

Może spowodować ją solanina zawarta w surowym ziemniaku najskuteczniejsze w wywoływaniu gorączki są wiec ziemniaki zielone i z kiełkami bo te mają więcej solaniny

11.12.2012 przez Damian Ziobro - Inny: Ratownik Medyczny/Student Pielęgniarstwa
potwierdzam

Myślę, że nie zależy to od subt. która znajduje się w ziemniaku tylko o samego zatrucie pokarmowe. Zatrucie pokarmowe może być spowodowane zjedzeniem surowego ziemniaka. Ziemniak surowy może mieć w sobie wiele pasożytów, bakterii itd

12.12.2012 przez Rachela - Inny: przyszły ortopeda
potwierdzam

To prawda, objawi są bardzo podobne do tych grypowych, czyli: gorączka, ból, zawroty głowy. Zjedzenie większej ilości ziemniaków spowoduje zatrucie, a więc biegunkę, wymioty.

24.12.2012 przez Tomasz Wacikowski - Student medycyny: lekarski
potwierdzam

Solanina zawarta w surowych ziemniakach wywołuje zaburzenia układu pokarmowego - wymioty, biegunkę, a także podrażnia błonę śluzową jamy ustnej, przełyku, żołądka, wywołuje także stany zapalne nerek. Objawy zatrucia bardzo przypominają grypę: wysoka gorączka, poty, bóle i zawroty głowy.

27.12.2012 przez Klaudia Ksepko - Student medycyny: studentka 6. roku
potwierdzam

W surowych ziemniakach jest solanina - silnie trujący glikozyd. Objawy zatrucia, to głównie mdłości, wymioty, kolka, gorączka, biegunka i w ciężkich przypadkach może wystąpić niepokój, zaburzenie krążenia, oddychania, rozszerzenie źrenic, zmniejszenie odruchów, białkomocz. Solanina w trakcie gotowania przechodzi do wody i ziemniaki można jeść bezpiecznie.

15.04.2013 przez Karolina Janiec
potwierdzam

Potwierdzam. W surowym ziemniaku obecna jest solanina, jest silnie toksycznym glikozydem. Poza wystąpieniem gorączki może spowodować poważne zatrucie pokarmowe i problemy żołądkowe (co często objawia się w mdłościach, wymiotach, kolce, biegunce itp). Oprócz tego związek ten wykazuje działania rakotwórcze w organizmie człowieka, dlatego odradzam ten sposób jako wymiganie się od dnia w szkole. Warto też wiedzieć, że związek ten występuje nie tylko w surowych ziemniakach, ale również w niedojrzałych pomidorach, dlatego ich też powinniśmy unikać.

15.04.2013 przez Paweł Niewiadomski - Student: Student Farmacji
obalam

Każdy to słyszał tylko nikt nie sprawdził.

Cytując podręcznik do toksykologii:

"W całej roślinie (ziemniaku) stwierdzono występowanie glikoalkaloidu - solaniny. Największe jego ilości znajdują się w owocach (do 1%) - zwłaszcza niedojrzałych, a także w kwiatach i zielu (0,1 - 0,4%). W bulwach - praktycznie można znaleźć alkaloidy w ilościach śladowych. (...) Dawkę solaniny wynoszącą 0,3g uznaje się za toksyczną dla człowieka."

Zatem jak widać żeby się zatruć trzeba zjeść kilkanaście surowych ziemniaków.

Mit obalony.

źródło - Toksykologia współczesna, W. Seńczuk

16.04.2013 przez Agnieszka Zbucka - Inny: Mama 14-latki
potwierdzam

Zjedzenie surowego ziemniaka to bardzo znany sposób na uniknięcie szkolnej klasówki i zostanie w domu. Po spożyciu ziemniaka na surowo w niedługim czasie występuje gorączka. Dzieje się tak ponieważ ziemniak zawiera solaninę, mającą właściwości trujące. Rozpada się ona pod wpływem gotowania, jednak jedzac ziemniaka na surowo spożywamy ją wraz z nim. Substancja ta powoduje lekkie zatrucie przejawiające się nudnościami i wzrostem temperatury ciała.

19.04.2013 przez Ewelina - Student: Studentka 2 roku biologii
potwierdzam

Skrobia rozkłada się dwu etapowo najpierw na maltodekstrynę - cukier skrobiowy w drugim etapie rozkłada się do cukru prostego - glukozy. Skrobia zaczyna się rozkładać już w przewodzie pokarmowym. Jednakże nie każda skrobia może ulec rozkładowi. Taka, która będzie dostarczona w surowym stanie nie może być wykorzystana. Czyli nasz organizm nie potrafi rozłożyć skrobi, którą podamy mu w postaci surowego ziemniaka. Może ona wtedy stać się pożywką dla bakterii jelitowych.

21.04.2013 przez Anna Rozbicka - hmmmm
obalam

Probowalam przed wazna klasowka z matematyki w podstawowce. Jedynie mi bylo niedobrze, ale goraczka nie przyszla ;)