Wprowadzenie glutenu przed ukończeniem 1.roku życia powoduje celiakię.

j.w.

obalam potwierdzam riposta

Próby weryfikacji mitu (15)

22.10.2012 przez Sandman - Lekarz: lekarz
obalam

Celiakię powoduje zarówno zbyt wczesne jak i zbyt późne wprowadzenie glutenu do diety dziecka. Obecnie uważa się, że gluten należy wprowadzać do diety już w 5-6 miesiącu życia.

24.10.2012 przez Klaudia Ksepko - Student medycyny: studentka 6. roku
obalam

Obecnie zmieniły się zalecenia odnośnie wprowadzania glutenu. Dzieci karmione piersią mogą go dostać w 5m-cu życia, a karmione sztucznie w 6m-cu. Zaznaczono, że mają to być małe ilości czyli 2-3g kaszy mannej lub kleiku pszenicznego dziennie.

26.10.2012 przez Marcin Musiał - Student medycyny: Pomorski Uniwersytet Medyczny
obalam

Celiakia jest chorobą uwarunkowaną genetycznie tak więc nie ma znaczenia kiedy dojdzie do ekspozycji na gluten.

źródło: zarys pediatrii B.Pawlaczyk

2.11.2012 przez Paulina Górska - Student medycyny: dietetyka IV rok
obalam

Według aktualnych zaleceń gluten należy wprowadzać w niewielkich ilościach nie wcześniej niż w 5 m.ż. i nie później niż w 6 m.ż. Wykazano, że takie postępowanie jest korzystne i wręcz może w pewnym stopniu zapobiegać, a nie powodować celiakię.

5.11.2012 przez kontousuniete - Student
obalam

Według najnowszych zaleceń żywieniowych od 6 miesiąca życia należy podawać dziecku niewielkie ilości glutenu. To może być biszkopt, może być odrobina mąki, którą zagęścimy gotowaną marchewkę.

8.11.2012 przez Kamila Zyzak - Lekarz: pediatra
obalam

Najnowsze badania podkreślają, że wprowadzanie glutenu stopniowo (po 5 m-cu) zmniejsz aryzyko celiakii

11.11.2012 przez magdalena - Inny: urzędas
obalam

gluten wprowadza się stopniowo już od ok 6 m-ca życia dziecka

13.11.2012 przez Karolina Tychowska - Inny: grafik komputerowy
obalam

Obecny schemat żywienia niemowlat zaleca wprowadzanie glutenu w 5-6 m.ż. Badania wykazały, że wczesne jego wprowadzanie zmniejsza ryzyko choroby trzewnej (celiakia) we wczesnym dzieciństwie.

14.11.2012 przez Katarzyna Andrzejewska - Student medycyny: studentka V roku
obalam

wprowadzamy gluten od 5-6 miesiąca zycia. zbyt wczesne i zbyt późne wprowadzenie go do diety zwieksza ryzyko ujawnienia sie celikii

4.12.2012 przez Mateusz Jankowski - Student medycyny: kierunek lekarski IIIrok
obalam

Celiakia to choroba z predyspozycją genetyczną. Celiakia pojawia się również u ludzi w wieku średnim więc raczej nie ma wpływu na to kiedy wprowadzamy gluten

6.12.2012 przez Amelia Prorok - Inny: Interesuję się medycyną od wielu lat
obalam

W celu zapobiegania celiakii zaleca się niewielkie ilości glutenu u dzieci już od 5 miesiąca życia jeśli są karmione piersią a od 6- miesiąca życia jeśli dostają mlieko modyfikowane

8.12.2012 przez Damian Z - Inny: Ratownik Medyczny/Student Pielęgniarstwa
obalam

Choroba genetyczna. Obalam

21.12.2012 przez Kaja Winczyk - Student medycyny: studentka jak studentka
obalam

Dostępne aktualnie wyniki badań (wiele z nich wciąż trwa) wskazują, że najlepiej wprowadzać gluten do diety między 4. a 7. miesiącem życia dziecka.

24.12.2012 przez Tomasz Wacikowski - Student medycyny: Przewodniczący SKN Kardiologii Dziecięcej IP-CZD
obalam

Okazało się, że wprowadzenie glutenu do diety malca nie jest aż tak ryzykowne, jak się wydawało. W dodatku włączenie do jadłospisu kaszy zawierającej gluten w czasie, gdy dziecko jest karmione piersią zmniejsza ryzyko wystąpienia celiakii. Dostępne aktualnie wyniki badań (wiele z nich wciąż trwa) wskazują, że najlepiej wprowadzać gluten do diety między 4. a 7. miesiącem życia dziecka.

26.12.2012 przez szajajaba - Inny: Oligofrenopedagog, edukator zdrowia
obalam

Nie. Aczkolwiek może być przyczyną nadwrażliwości na gluten (mijającej nadwrażliwości) czy też zwykłych problemów gastrycznych typu ból brzucha, kolki. Celiakia jest chorobą GENETYCZNĄ, czyli - nie można jej spowodować. Inna rzecz, że współczesne zalecenia podawania glutenu po skończonym 4mcu życia dziecka są niepoważne, co niestety potwierdziło mi 3 gastroenterologów dziecięcych. I tak naprawdę do szczęścia człowiekowi (zwłaszcza tak małemu) ten gluten specjalnie potrzebny nie jest.