Gdy zaparzamy herbatę nie należy dodawać cytryny od razu, ponieważ z herbaty jakieś szkodliwe substancje się uwalniają.

Słyszałam coś takiego jednym uchem i nie mam pomysłu o jakie substancje może chodzić?

Próby weryfikacji mitu (8)

21.10.2012 przez Michał - Inny: jak na razie uczeń bio-chemu
obalam

W herbacie znajduje się aluminium, którego nasz organizm nie przyswaja, ale w połączeniu z cytryną powstaje cytrynian glinu, już przyswajalny. Glin następnie odkłada się w mózgu i może przyczyniać się do choroby Alzheimera.

8.11.2012 przez Marcin Musiał - Student medycyny: Pomorski Uniwersytet Medyczny
potwierdzam

Wytrąca się glin dlatego nie powinno się dodawać zaraz po zaparzeniu gdyż ta reakcja zachodzi tylko w wyższych temperaturach.

9.11.2012 przez Sandra Barańska - Student: kosmetologia
potwierdzam

Wytwarza sie cytrynian glinu ktory odklada sie w tkankach i powoduje jej uszkodzenie

10.11.2012 przez Klaudia Ksepko - Student medycyny: studentka 6. roku
potwierdzam

Glin zawarty w herbacie jest nieprzyswajalny, jednak gdy dodamy cytrynę tworzy się związek cytrynian glinu, który już może się dostać do organizmu. Ta reakcja zachodzi tylko w bardzo gorącej herbacie, więc jeżeli nie będziemy wrzucali cytryny do wrzątku, to nic nam się nie stanie.

16.11.2012 przez Kaja Winczyk - Student medycyny: studentka jak studentka
potwierdzam

Mieszanka składników herbaty i cytryny powoduje powstawanie tzn. cytrianu glinu, który zagraża naszemu zdrowiu.

Bezpośrednim winowajcą uszczerbku na zdrowiu jest aluminium, które odkładając się na przykład w mózgu może prowadzić do choroby Alzheimera.

Herbata pomimo dużej zawartości aluminium nie jest szkodliwa. Wręcz przeciwnie. Znajduje się w niej bogactwo antyoksydantów a glin występuje w postaci nieprzyswajalnej dla organizmu. Sytuacja zmienia się, gdy dodamy plasterek cytryny. Nieprzyswajalne aluminium zmienia się w łatwo wchłanialny cytrynian glinu, a wprowadzony od organizmu w ten sposób metal odkłada się w różnych tkankach uszkadzając je.

17.11.2012 przez kontousuniete - Student
obalam

Tak czy siak glin będzie się uwalniał, ponieważ jest on naturalnie zawarty w liściach herbaty. Kwas cytrynowy, dzięki możliwości tworzenia rozpuszczalnych kompleksów, zwiększa jego wchłanianie. Ciekawe jest tu pewne meksykańskie badanie, gdzie badano wpływ cukru i kwasu askorbinowego na stopień ługowania. Różnice były tu niewielkie, jednak po posłodzeniu ługowało się nieco więcej aluminium a po dodaniu witaminy C ługowało się trochę mniej. Zasadniczo toksyczność związków glinu jest niska. Zdaje się że dawka śmiertelna ałunu dla dorosłego człowieka to prawie pół kilograma. Więc raczej nie ma to znaczenia kiedy wrzucimy plasterek cytryny :)

20.11.2012 przez Bartłomiej Rawski - epidemiolog, specjalista zdrowia publicznego
potwierdzam

"Od kilku lat wieść niesie, że herbata z cytryną jest szkodliwa. Ale jaki jest tego powód? Glin. Niezależnie od odmiany, herbata zawiera glin, a on jest dla naszego organizmu szkodliwy i są dowody, że wywołuje chorobę Alzheimera. Stąd też łatwo o plotki. Najpierw trochę informacji o samej herbacie. Jest to roślina, która która rośnie na glebach bogatych w przyswajalny przez rośliny glin, czyli aluminium. Z tego też powodu herbata przez cały czas pochłania glin. W przeciwieństwie do zwierząt, rośliny nie posiadają układu wydalniczego, więc wszelkie substancje mineralne pochłonięte z gleby gromadzą się w nich i ich przybywa. Tak więc młode liście herbaty zawierają glinu znacznie mniej niż starsze. Skłonność do przyswajania glinu zależy też od odmiany, jedne gromadzą go szybciej niż inne, a ponadto liście zbierane są w różnym stadium dojrzałości. Herbata zawiera sporo związków mających dobry wpływ na nasz organizm. Zawiera przeciwutleniacze, flawonoidy, czy alkaloidy. Latem pomaga np. rozszerzać naczynia krwionośne, dzięki czemu organizm łatwiej się ochładza. Ale skoro herbata zmniejsza ryzyko np. raka, dzięki zawartości antyoksydantów (przeciwutleniaczy), to skąd plotki o wręcz odwrotnym działaniu?

Ja wspomniałem, herbata zawiera glin. Jednakże jest on praktycznie w całości związany przez taninę w herbacie. Jest to forma nieprzyswajalna dla organizmu. Jednakże dodatek kwasów zmienia tę postać w rozpuszczalne sole glinu, które są już przyswajalne dla organizmu.

Ale diabeł tkwi w szczegółach. Każda herbata zawiera glin, herbata czarna zawiera średnio ok. 0,10 g ma 100 g suchych liści. Więcej glinu zawiera herbata zielona, bowiem ta potrafi zawierać do 0,40 g na 100 g suchych liści. Tyle że przeważnie jego zawartość nie przekracza 0,20 g na 100 g suchych liści zielonej herbaty. Człowiek z pożywieniem spożywa dziennie średnio 7 mg glinu, czyli przeliczając to na typową herbatę czarną oznacza to 7 g suchych liści lub 3-4 torebki herbaty ekspresowej. Tyle że, glin ten jest związany praktycznie w całości w nierozpuszczalne w wodzie formy. Badania wykazują, że podczas parzenia herbaty z użyciem wrzątku w czasie 2-3 min ekstrahuje się mniej niż 1% zawartego w niej glinu. Glin ten jest nadal w nieprzyswajalnej formie ale w kontakcie z sokiem żołądkowym przechodzi w chlorek glinu, który jest już przyswajalny, aby jednak wypełnić średnią dawkę dzienną należałoby wypić sporo herbaty, bo zależnie od jej odmiany pomiędzy 1 a 30 litrów, gdyż niektóre odmiany herbaty zawierają bardzo mało glinu w porównaniu z większością. Co jednak się stanie, jeśli użyjemy soku z cytryny? Wtedy zakwasimy środowisko i tak jak nieprzyswajalny glin w żołądku staje się przyswajalny, tak kwas cytrynowy mienia glin nieprzyswajalny w przyswajalny cytrynian glinu.

Jednakże i tutaj musimy sobie jedną bardzo ważną rzecz wyjaśnić. Jeśli zaparzymy herbatę i potem po wyjęciu torebki użyjemy cytryny, to nasz organizm przyjmie taką samą ilość glinu niż gdybyśmy nie użyli cytryny. A co się stanie, jeśli do parzonej herbaty dodamy soku z cytryny lub innego kwaśnego soku? Wtedy kwas zacznie wypłukiwać glin z liści herbaty i ilość glinu w herbacie wielokrotnie wzrośnie. I w tym przypadku herbata staje się niezdrowa. Przypominam, że kwaśnych rzeczy nie należy przyrządzać w aluminiowych garnkach, niegdyś tak popularnych."

22.11.2012 przez agatamaszczyk - Student medycyny: student
potwierdzam

Po pierwsze w herbacie jest glin ktory po polaczeniu z kwasem cytrynowym tworzy zwiazek wchlanialny w naszym organizmie, po drugie goraca woda unieczynnia witamine C znajdujaca sie w cytrynie.

22.11.2012 przez Krzysztof Łabuzek - Lekarz: Dr hab. n. med.
potwierdzam

Pragnę zwrócić uwagę, że w micie nie pytano o szkodliwość glinu na OUN, ani o jego wpływ na patogenezę otępień. Mit dotyczył twierdzenia, jakoby w trakcie parzenia herbaty i dodawania jednoczesnego cytryny uwalniały się szkodliwe substancje. I to jest prawda, dlatego mit potwierdzamy.

Istnieje wiele badać udowadniających, że aluminium może sprzyjać chorobom otępiennym, takim jak encefalopatia glinowa, choroba Alzheimera i inne typy tauopatii. Wiadomo to z badań na zwierzętach, jak i z obserwacji ludzkich (np. nadużywanie leków zawierających związki glinu, a zobojętniających kwaśną treść żołądkową, stosowanie związków glinu w objawowym leczeniu hiperfosfatemii w przebiegu niewydolności nerek). Wpływ glinu zawartego w wodzie w dużych ilościach w wodzie pitnej w niektórych regionach świata również może być niebezpieczny i koreluje z objawami otępienia u ludzi spożywających taką wodę.

Wiadomo również, że w liściach herbaty znajduje się aluminium (nieprzyswajalne  lub słabo), które w środowisku kwaśnym (cytryna i zwłaszcza w wysokiej temperaturze) zamienia się w cytrynian glinu, związek przyswajalny. I to również jest niewątpliwie prawda. Natomiast średnie dobowe spożycie herbaty z cytryną, nawet dość ciepłej, zwłaszcza, gdy dodamy cytrynę do samego odcedzonego naparu (czyli bez fusów), w żaden sposób nie spowoduje przekroczenia dobowej, toksycznej dawki aluminium.

Pamiętajmy też, że nie przeprowadzono badań klinicznych porównujących spożycie herbaty z cytryną w znacznych ilościach versus placebo, trwających na przykład 20 lat, po przeprowadzeniu których pacjentom pobierano by próbki do badania his-pat z mózgu w celu oceny laboratoryjnej ewentualnych efektów pustoszących, a wywołanych przez jony glinu. Być może za 50 lat ktoś taki badanie takie przeprowadzi i wtedy herbaty z cytryną nie będziemy popijali. A na razie popijajmy.

Świetny wpis, Panie Bartłomieju !!!

Żródło: Encefalopatia glinowa - http://www.wple.net/nefrologia/nef_numery-2008/a-nefro-2-2008/108-112-nowicki_michal.pdf; Sepe A, Costantini S, Ciaralli L, Ciprotti M, Giordano R. Evaluation of aluminium concentrations in samples of chocolate and beverages by electrothermal atomic absorption spectrometry. Food Addit Contam. 2001 Sep;18(9):788-96; Drewitt PN, Butterworth KR, Springall CD, Moorhouse SR. Plasma levels of aluminium after tea ingestion in healthy volunteers. Food Chem Toxicol. 1993 Jan;31(1):19-23; Müller JP, Steinegger A, Schlatter C. Contribution of aluminum from packaging materials and cooking utensils to the daily aluminum intake. Z Lebensm Unters Forsch. 1993 Oct;197(4):332-41;  Kralj B, Krizaj I, Bukovec P, Slejko S, Milacic R. Speciation of aluminium in tea infusions by use of SEC and FPLC with ICP-OES and ES-MS-MS detection. Anal Bioanal Chem. 2005 Oct;383(3):467-75. Epub 2005 Oct 19; Rondeau V, Jacqmin-Gadda H, Commenges D, Helmer C, Dartigues JF. Aluminum and silica in drinking water and the risk of Alzheimer's disease or cognitive decline: findings from 15-year follow-up of the PAQUID cohort. Am J Epidemiol. 2009 Feb 15;169(4):489-96. Epub 2008 Dec 8; Tomljenovic L. Aluminum and Alzheimer's disease: after a century of controversy, is there a plausible link? J Alzheimers Dis. 011;23(4):567-98; Akiyama H, Hosokawa M, Kametani F, Kondo H, Chiba M, Fukushima M, Tabira T. Long-term oral intake of aluminium or zinc does not accelerate Alzheimer pathology in AβPP and AβPP/tau transgenic mice. Neuropathology. 2012 Aug;32(4):390-7. doi: 10.1111/j.1440-1789.2011.01274.x. Epub 2011 Nov 28; Zhang QL, Jia L, Jiao X, Guo WL, Ji JW, Yang HL, Niu Q. APP/PS1 transgenic mice treated with aluminum: an update of Alzheimer's disease model. Int J Immunopathol Pharmacol. 2012 Jan-Mar;25(1):49-58; Campdelacreu J. Parkinson disease and Alzheimer disease: environmental risk factors. Neurologia. 2012 Jun 13; Mizoroki T, Meshitsuka S, Maeda S, Murayama M, Sahara N, Takashima A. Aluminum induces tau aggregation in vitro but not in vivo. J Alzheimers Dis. 2007 Jul;11(4):419-27; Pechansky F, Kessler FH, Diemen L, Bumaguin DB, Surratt HL, Inciardi JA. Brazilian female crack users show elevated serum aluminum levels. Rev Bras Psiquiatr. 2007 Mar;29(1):39-42; Solfrizzi V, Panza F, Capurso A. The role of diet in cognitive decline. J Neural Transm. 2003 Jan;110(1):95-110; Flaten TP. Aluminium as a risk factor in Alzheimer's disease, with emphasis on drinking water. Brain Res Bull. 2001 May 15;55(2):187-96; Rogers MA, Simon DG. A preliminary study of dietary aluminium intake and risk of Alzheimer's disease. Age Ageing. 1999 Mar;28(2):205-9; Nagai M.  [Intakes and health effects of aluminum. "Is aluminum a risk factor for Alzheimer's disease?"]. Nihon Koshu Eisei Zasshi. 1997 Sep;44(9):671-81; Roberts NB, Clough A, Bellia JP, Kim JY. Increased absorption of aluminium from a normal dietary intake in dementia. SourceJ Inorg Biochem. 1998 Feb 15;69(3):171-6.