Palenie papierosów pomaga w odchudzaniu

wielu ludzi nie rzuca palenia, bo się boją że przytyją

Próby weryfikacji mitu (8)

21.10.2012 przez Iza - Student: student
potwierdzam

zauważyłam u znajomych, którzy rzucili palenie przytyli, niektórzy sporo kilogramów, choć głównie wynikało to z tego, że zamiast papierosa podjadali, by zająć ręce i wolny czas :)

22.10.2012 przez Paweł Kwiatkowski - Inny: pracownik administracyjny
obalam

Rzucając palenie często się tyje, ale to tylko dlatego, że próbujemy jedzeniem "zabić" łaknienie zapalenia papierosa i odruch trzymania go w ustach.

24.11.2012 przez Marcin Musiał - Student medycyny: Pomorski Uniwersytet Medyczny
obalam

soby palące chudną dzięki temu, że papierosy zastępują niektóre posiłki lub przegryzki. Nikotyna również przyspiesza przemianę materii. Paląc znieczulamy również nasz węch i smak, potrawy nie smakują już tak dobrze. Jednak na tym kończą się właściwości odchudzające papierosów. Konsekwencje palenia tytoniu są za to poważnym zagrożeniem naszego zdrowia. Oprócz zagrożenia rakiem płuc, istnieje także poważne ryzyko wystąpienia wrzodów żołądka. To nie jedyne minusy. Osoby aktywne fizycznie muszą się liczyć z tym, że ich kondycja może się pogorszyć. Ćwiczenia czy uprawianie sportu to zdecydowanie lepsze metody na spalenie kalorii, więc warto zastanowić się zanim sięgniemy po papierosa. Palenie to również niebezpieczeństwo dla atrakcyjnego wyglądu. Zmarszczki, niezdrowo wyglądają cera, pomarszczona i przesuszona skóra oraz żółte palce to zmora wszystkich amatorów dymu tytoniowego. Dodatkowo niedobór witamin i minerałów często wywołuje złe samopoczucie.

15.12.2012 przez Damian Z - Inny: Ratownik Medyczny/Student Pielęgniarstwa
obalam

Ludzie którzy palą, jak są w pracy wolą iść na papierosa niż zjeść coś. odciąga uwagę danej osoby od jedzenia i w ten sposób zapominają o glodzie

24.12.2012 przez Tomasz Wacikowski - Student medycyny: Przewodniczący SKN Kardiologii Dziecięcej IP-CZD
obalam

Osoby palące chudną dzięki temu, że papierosy zastępują niektóre posiłki lub przegryzki. Nikotyna również przyspiesza przemianę materii. Paląc znieczulamy również nasz węch i smak, potrawy nie smakują już tak dobrze. Jednak na tym kończą się właściwości odchudzające papierosów. Konsekwencje palenia tytoniu są za to poważnym zagrożeniem naszego zdrowia. Oprócz zagrożenia rakiem płuc, istnieje także poważne ryzyko wystąpienia wrzodów żołądka. To nie jedyne minusy. Osoby aktywne fizycznie muszą się liczyć z tym, że ich kondycja może się pogorszyć. Ćwiczenia czy uprawianie sportu to zdecydowanie lepsze metody na spalenie kalorii, więc warto zastanowić się zanim sięgniemy po papierosa. Palenie to również niebezpieczeństwo dla atrakcyjnego wyglądu. Zmarszczki, niezdrowo wyglądają cera, pomarszczona i przesuszona skóra oraz żółte palce to zmora wszystkich amatorów dymu tytoniowego. Dodatkowo niedobór witamin i minerałów często wywołuje złe samopoczucie.

25.12.2012 przez Klaudia Ksepko - Student medycyny: studentka 6. roku
potwierdzam

Palenie papierosów pomaga w odchudzaniu poprzez przyspieszenie przemiany materii i zmniejszenie apetytu. Tytoń zaburza funkcjonowanie zmysłu węchu i smaku przez co pokarmy stają się dla nas monotonne i jemy mniej. Jednak nie można zapominać o szkodliwości palenia i o tym, że rzucając nałóg możemy przytyć dużo więcej niż schudliśmy dzięki papierosom.

27.12.2012 przez Kaja Winczyk - Student medycyny: studentka jak studentka
potwierdzam

Osoby palące chudną dzięki temu, że papierosy zastępują niektóre posiłki lub przegryzki. Nikotyna również przyspiesza przemianę materii. Paląc znieczulamy również nasz węch i smak, potrawy nie smakują już tak dobrze. Jednak na tym kończą się właściwości odchudzające papierosów. Konsekwencje palenia tytoniu są za to poważnym zagrożeniem naszego zdrowia. Oprócz zagrożenia rakiem płuc, istnieje także poważne ryzyko wystąpienia wrzodów żołądka. To nie jedyne minusy. Osoby aktywne fizycznie muszą się liczyć z tym, że ich kondycja może się pogorszyć. Ćwiczenia czy uprawianie sportu to zdecydowanie lepsze metody na spalenie kalorii, więc warto zastanowić się zanim sięgniemy po papierosa. Palenie to również niebezpieczeństwo dla atrakcyjnego wyglądu. Zmarszczki, niezdrowo wyglądają cera, pomarszczona i przesuszona skóra oraz żółte palce to zmora wszystkich amatorów dymu tytoniowego. Dodatkowo niedobór witamin i minerałów często wywołuje złe samopoczucie.

28.12.2012 przez kontousuniete - Student
obalam

wzrost wagi odnotowuje się po pierwsze nie u każdej osoby rzucającej palenie, a po drugie jest on z reguły bardzo mały. Większość rzucających palenie przybiera na wadze od 2,5 do 3,5 kg. Niewielki procent osób może zaś przytyć około 10 kg lub więcej. Palenie tłumi apetyt a ludzie którzy rzucają mają tendencje do podjadania

20.02.2013 przez Krzysztof Łabuzek - Lekarz: Dr hab. n. med.
potwierdzam

Cytuję za http://laboratoria.net/pl/artykul/11669.html:

Używki tytoniowe, a w szczególności, papierosy są jedną z głównych przyczyn zgonów i zachorowalności w krajach wysoko rozwiniętych. Dane statystyczne pokazują,że na Świecie skutki używania  tytoniu są przyczyną śmierci jednej osoby co każde 6 s, dodatkowo palenie papierosów skraca średnią długość życia o ok. 15 lat (1). Palenie zwiększa ryzyko zachorowań na raka (głównie płuc), a także wystąpienia takich chorób jak cukrzyca typu 2 oraz choroby układu krążenia (2). Główną przeszkodą w rzuceniu palenia (lub zaprzestania używania innych wyrobów tytoniowych) jest uzależnienie od nikotyny, alkaloidu zawartego w tytoniu. Rozróżnia się dwa rodzaje uzależnienia: psychiczne i fizyczne. Zależność psychiczna objawia się kompulsywnym przyjmowaniem nikotyny w celu osiągnięcia przyjemności lub aby usunąć złe samopoczucie. Uzależnienie fizyczne (zwane neuroadaptacją) polega na występowaniu zaburzeń czynności ustroju po zaprzestaniu lub ograniczeniu przyjmowania nikotyny. W małych dawkach działa ona stymulująco 

na organizm, powodując m.in. wzmożone wydzielanie adrenaliny oraz dopaminy (3). Wzrost stężenia dopaminy w układzie mezolimbicznym jest odpowiedzialny za uczucie przyjemności, zmiany nastroju, zmniejszenie lęku i napięcia oraz poprawę pamięci. Zerwanie z nałogiem  prowadzi do obniżenia stężenia dopaminy i pojawienia się objawów zespołu odstawiennego (4). Inną istotną przyczyną zaprzestania prób zerwania z nałogiem jest obawa wielu palaczy przed wzrostem wagi po zaprzestaniu palenia. Jednak czy obawy te są uzasadnione? 

Dane zebrane podczas sondaży przeprowadzonych przez Światową Organizację Zdrowia (WHO) w trakcie trwania projektu MONICA (Monitoring Cardiac Disease) oraz podczas projektu NHANES II (National Heath and Nutrition Examination) pokazują, że wśród osób sondażowanych wskaźnik masy ciała BMI był niższy u palaczy niż u osób niepalących (5).

Palenie tytoniu może wpływać na zmniejszenie apetytu, obniża ilość wchłanianych kalorii oraz zwiększa wydatki energetyczne organizmu. Wypalenie jednego papierosa powoduje ok. 3% wzrost wydatków energetycznych organizmu przez ok. 30 minut (6).  Poza wpływem na metabolizm, po wypaleniu papierosa może pojawiać się uczucie sytości (pełnego żołądka), które trwa nawet do dwóch godzin (7). 

Biorąc pod uwagę oddziaływanie tytoniu na metabolizm (zwiększenie wydatków energetycznych), można by się spodziewać, że większa ilość wypalanych papierosów będzie silniej wpływać na obniżenie masy ciała. Okazuje się jednak, że nie jest to zależność prostoliniowa. W trakcie trwania CPS-I (Cancer Prevention Study I) ustalono, że podczas gdy umiarkowani palacze charakteryzowali się przeciętnie niższą masą ciała niż osoby niepalące lub osoby,  które rzuciły palenie, osoby palące powyżej dwóch paczek papierosów dziennie wykazywały wyraźną skłonność do nadwagi (8). Dalsze badania potwierdziły, że wypalanie powyżej 40 papierosów dziennie może korelować z występowaniem nadwagi lub otyłości u palacza (9,10). 

Nie znaleziono jeszcze wyjaśnienia dlaczego tak się dzieje. Niektórzy badacze przypuszczają, że związane jest to z przejawianiem zachowań towarzyszących paleniu, sprzyjających wzrostowi wagi takich, jak: niska aktywność fizyczna, niskie spożycie owoców i warzyw oraz duże spożycie alkoholu (11). 

 

Liczne badania pokazują także, że u osób rzucających palenie faktycznie istnieje duże prawdopodobieństwo przybrania na wadze. Przy czym wzrost masy ciała zależny jest od wielu czynników m.in.: ilości wypalanych wcześniej papierosów oraz czasu, który upłynął od zaprzestania palenia (12). Ustalono, że po zerwaniu z nałogiem przyrost masy ciała u mężczyzn wynosi średnio 4,4 kg, a u kobiet 5 kg oraz, że przyrost ten jest większy u osób intensywnie palących niż u umiarkowanych palaczy i zmniejsza się wraz ze wzrostem liczby lat upływających od zerwania (13,14). 

Powyższe ustalenia zachęciły do poszukiwania molekularnych mechanizmów odpowiedzialnych za zmniejszenie łaknienia u palaczy. 

Czynnikiem, który wpływa na zmniejszenie apetytu jest nikotyna. Najnowsze badania przeprowadzone przez Mineur’a i innych na myszach wykazały, że  nikotyna zawarta w wyrobach tytoniowych oddziaływuje w mózgu na neurony syntetyzujące proopiomelanokortynę (POMC) (15).

Melanokortyny są istotną grupą czynników kontrolujących pobieranie pokarmu. Stanowią one grupę hormonów peptydowych, których prekursorem jest POMC. Najważniejszy hormon z tej grupy stanowi syntetyzowana w ośrodkowym układzie nerwowym alfa – melanokortyna, która odpowiada za modulowanie apetytu, masy ciała oraz wydatków energetycznych organizmu. W kontrolę pobierania pokarmu i homeostazę energetyczną organizmu zaangażowane są zlokalizowane w jądrach podwzgórza receptory melanokortynowe MC3 i MC4. Silnie pobudzenie tych receptorów odpowiedzialnie jest za hamowanie apetytu, co powoduje zmniejszenie pobierania pokarmu i w konsekwencji obniżanie masy ciała. 

Endogennym antagonistą receptorów MC3 i MC4 jest podwzgórzowe białko aguti (AgRP, agouti-related protein) (16). Zmniejszenie ilości kalorii pobieranych wraz z pokarmem skutkuje obniżeniem aktywności neuronów POMC i zwiększeniem aktywności neuronów AgRP, co prowadzi do zmniejszenia pobudzenia receptorów MC3 i MC4.  

Mineur z zespołem odkrył, że receptory znane jako receptory cholinergiczne nikotynowe α3β4 zlokalizowane na neuronach POMC pośredniczą w zmniejszaniu apetytu. 

Po przyłączeniu cząsteczki nikotyny do receptora α3β4 następuje intensyfikacja działania neuronów POMC i zwiększenie produkcji melanokortyny, co z kolei skutkuje zwiększeniem aktywności receptorów MC4. Wykazali oni także, iż u myszy, u których usunięto neurony POMC, nikotyna nie wykazywała efektu hamowania apetytu (15). 

Podczas dalszych badań odkryto, że nikotyna nie tylko zwiększa aktywność neuronów POMC, ale także polepsza ich komunikację synaptyczną z innymi neuronami (17). 

Na podstawie powyższych rezultatów można wnioskować, że przybierane na wadze po zaprzestaniu palenia spowodowane jest zmniejszeniem aktywności receptorów MC4.

Pomimo, że palenie papierosów może faktycznie być pomocne w kontrolowaniu wagi ciała,  nie jest to najlepszy sposób na osiągnięcie celu. Pomijając wpływ na hamowanie apetytu, palenie sprzyja otłuszczaniu organów wewnętrznych, może prowadzić do wystąpienia oporności insulinowej oraz zespołu metabolicznego, a także zwiększa ryzyko wystąpienia cukrzycy typu 2 (5). Naukowcy mają nadzieję, że odkrycie mechanizmu działania nikotyny na receptory będzie użyteczne przy zapobieganiu przyrostom masy ciała po rzuceniu palenia, a także otworzy nowe możliwości w leczeniu otyłości.

ALE PAMIĘTAJMY, NIC TAK NIE POMAGA W SCHUDNIĘCIU, JAK NIEJEDZENIE !!!!!!!!!!!!!!!!!

Literatura

1)    G. Nivea, S. Valero, E. Bruguera, Ó. Andión, M. V. Traovares, A. Gual, M. Casas, 2011, The alternative five-factor model of personalisty, nicotine dependence and relapse after treatment for smoking cessation, Addictive Behaviors, 36, 965-971

2)    T. Bush, M. D. Levine, M. Deprey, B. Cerutti, S. M. Zbikowski, T. McAfee, L. Mahoney, L. Beebe, 2009, Prevalence of Weight Concerns and Obesity Among Smokers calling a Quitline, Jornal of smoking Cessation, 4(2), 74-78

 3)    Effective Clinical Tobacco Intervention, Therapeutics Letter, issue 21, September–October 1997, University of British Columbia

4)    G. Czechowska, A. Mądro, M. Kozicka, M. Słomka, 2007, Receptorowe mechanizmy uzależnienia od nikotyny, Problemy Higieny Epidemiologii, 88, 14-16

5)    A. Cholero, D. Fach, F, Paccaud, J. Cornuz, 2008, Consequences of smoking for body weigt, body FAT distribution, and insulin resistance, The American Journal of Clinical Nutrition, 87, 801-809

6)    H.M. Dallosso, W.P. James, 1984, The role of smoking in the regulation of energy balance,  International Journal of Obesity, 8, 365-375

7)    A. Essen, B. Bueman, S. Tobro, I.M. Skovgaard, A. Strup, 2005, The appetite-suppressant effect of nicotine is enhanced by caffeine, Diabetes, Obesity and Metabolizm, 7, 327-333

8)     E. Rasky, W.J. Stronegger, W. Friedl, 1996, The relationship between body weight and patterns of smoking in women and men, International Journal of Epidemiology, 25, 1208-1212

9)    U. John, M. Hanke, H.J Rumpf, J.R. Thvrian, 2005, Smoking status, cigarettes per day, and their relationsheip to overweight and obesity among former and current smokers in a national adult general population sample, J Obes Relat Metab Disord, 29, 1289-1294

10)    H. Shimokata, D.C. Muller, R. Andres, 1989, Studies in the distribution of body Fat. III. Effects of cigarette smoking, JAMA, 261, 1169-1173

11)    A. Cholero, V. Wietlisbach, R. Ruffieux, F. Paccaud, J. Cornuz, 1991, Clustering of risk behaviors with level of cigarette consumption: a population-based survey, Preventive Medicine, 42, 348-353

12)    D.F. Williamson, J. Madans, R.F. Anda, J.C. Kleinman, G.A. Giovino, T. Bers, 1991, Smoking cessation and severity of weight gain in a national cohort, The New England Journal of Medicine, 324, 739-745

13)    K.M Flegal, R.P. Troiano, E.R. Pamuk, R.J. Kucyarowski, S.M. Cumpbell, 1995, The influence of smoking cessation of overwight in United States, The New England Journal of Medicine, 333, 1165-1170

14)    U. John, C. Meyer, H.J. Rumpf, A. Schumann, H. Dilling, U. Hupke, 2005, No considerable long-term weight after smoking cessation: evidence from a prospective study, European Journal of Cancer Prevention, 14,289-295

15)     Y.S. Mineur, A. Abizaid, Y. Rao, R. Salas, R.J. DiLeone, D. Gündish, S. Diano, M. de Biasi, T.L. Horvath, X.B. Gao, M.R. Picciotto, 2011, Nicotine Decreases Food Intake Through Activation of POMC Neurons, Science, 332, 1330-1332

16)    I. Bogacka, J. Malesa, 2007, Regulacja pobierania pokarmu na poziomie ośrodkowego układu nerwowego u otyłych szczurów Zucker (fa/fa) - rola leptyny, Postępy Biologii Komórki,  34, 174-188

17)    H. Huang, Y. Xu, A. van den Pol, 2011, Nicotine excites hypothalamic arcuate anorexigenic proopiomelanocortin neurons and orexigenic neuropeptide Y neurons: similarities and differences, Journal of neurophysiology.