Częste jedzenie owoców może być przyczyną próchnicy

Czy częste jedzenie owoców może być przyczyną próchnicy?

obalam potwierdzam riposta

Próby weryfikacji mitu (13)

20.10.2012 przez Bartosz Maczkowski - Student medycyny: Student UMLub i WUM
potwierdzam

Owoce zawierają cukry które mogą gromadzić się przy zębach. I przy braku zachowania podstaw higieny jamy ustnej istnieje możliwość rozwinięcia się próchnicy.

21.10.2012 przez Natalia Kalamon - Inny: Uczeń liceum (biol-chem) , interesuję się medycyną.
potwierdzam

Drugim szkodliwym dla zębów składnikiem owoców są cukry. Słodkie dary natury to źródło cukrów prostych, które są bardziej korzystne dla organizmu, ale i lepiej się wchłaniają, a więc szybciej oddziałują na zęby. W tym wypadku trzeba pamiętać nie tylko o umyciu zębów lub przynajmniej przepłukaniu ich po zjedzeniu owoców, ale przede wszystkim o tym, że całodzienne podjadanie jest o wiele bardziej szkodliwe niż zjedzenie np. pół kilo czereśni podczas jednego posiłku. „Podobnie jest z sokami owocowymi, które – nie łudźmy się, są sztucznie dosładzane. Jeśli już je pijemy - wypijmy od razu całą porcję dzienną, czyli około szklanki. Nie sączmy ich przez cały dzień, soki zastąpmy wodą i niesłodzoną herbatą. Długotrwałe poddawanie zębów działaniu cukrów owocowych jest o wiele gorsze niż np. zjedzenie połowy tabliczki czekolady na raz

21.10.2012 przez Adam Kuś - Inny: ciekawski, chory na zzsk
potwierdzam

Owoce to źródło witamin ale jedzenie ich w nieodpowiednich porach (np przed snem) jak najbardziej jest błędem dietetycznym i może doprowadzić do próchnicy.

22.10.2012 przez Klaudia Ksepko - Student medycyny: studentka 6. roku
potwierdzam

Są 2 przyczyny dlaczego owoce mogą powodować próchnicę. Po 1. kwasy zawarte zwłaszcza w owocach cytrusowych rozpuszczają szkliwo. To dlatego nie wolno ssać plasterków cytryn czy limonek. Drugim szkodliwym dla zębów składnikiem owoców są cukry proste, które są bardziej korzystne dla organizmu, ale i lepiej się wchłaniają, a więc szybciej oddziałują na zęby. W tym wypadku trzeba pamiętać o umyciu zębów lub przynajmniej przepłukaniu ich po zjedzeniu owoców

24.10.2012 przez Marcin Musiał - Student medycyny: Pomorski Uniwersytet Medyczny
potwierdzam

Granica tutaj jest dosyć płynna. Nie ma dowodów naukowych na to, że spożywanie owoców jest ważniejszym czynnikiem próchnicy. Faktem jednak jest, że kwasy zawarte w owocach mają niskie pH, jednak nie tak niskie jak po spożyciu sacharozy. Badania na zwierzętach wykazały, że bardzo częste jedzenie dużej ilości owoców może wywoływać prchnicę, jednak dochodzi do tego rzadziej niż przy sacharozie.

1.11.2012 przez kontousuniete - Student
obalam

Glukoza i fruktoza występujące w owocach oraz laktoza, zawarta w mleku, powodują mniejsze spadki pH i nie są tak szkodliwe jak te sacharoza występująca np. w słodyczach. Jednak wszystko w nadmiarze może szkodzić

16.11.2012 przez Kaja Winczyk - Student medycyny: studentka jak studentka
obalam

Codzienna porcja owoców i warzyw to nie tylko zdrowsza dieta, ale i zdrowsze zęby.

Statystyki są alarmujące. Jak wynika z danych Ministerstwa Zdrowia, polskie dzieci mają średnio 5 zębów zaatakowanych przez próchnicę, z tego tylko jeden jest wyleczony.

Jedną z metod walki z epidemią próchnicy u dzieci jest ograniczenie spożycia cukrów. Wystarczy zamiast słodkiej przekąski podać dziecku kawałek jabłka czy marchewki. - Dodatkowo takie twarde warzywa i owoce zmuszają narząd żucia do pracy, co także odbija się pozytywnie na zdrowiu całej jamy ustnej i prawidłowym działaniu mięśni - wyjaśnia stomatolog Bartosz Nowak z Centrum Implantologii i Stomatologii Estetycznej Prodenta w Gliwicach.

21.11.2012 przez Bernarda Płusa - Student medycyny: UMED Łódź
potwierdzam

Najgorsze są tzw. cukry proste i dwucukry, czyli glukoza, fruktoza i sacharoza, uznawane za najbardziej kariogenne. Są one najszybciej przetwarzane na kwasy. Owoce zawierają głównie fruktozę, która może być przyczyną próchnicy

7.12.2012 przez Damian Z - Inny: Ratownik Medyczny/Student Pielęgniarstwa
potwierdzam

Owoce mają w sobie cukier (fruktozę) a jak wiadomo każdy cukier powoduję próchnicę

19.12.2012 przez Jakub Mróz - Student medycyny: Dokładniej wydziału lekarsko-stomatologicznego
potwierdzam

Jak najbardziej, po pierwsze, zawierają ulegające fermentacji cukry, będące pożywką dla bakterii próchnicotwórczych. Po drugie, zawarte w nich kwasy mogą powodować demineralizację szkliwa czyniąc je bardziej podatnym na próchnicę.

Źródło - "Stomatologia zachowawcza. Zarys kliniczny" Pod redakcją prof. Zbigniewa Jańczuka

21.12.2012 przez agatamaszczyk - Student medycyny: student
potwierdzam

Owoce zawieraja duzo fruktozy- prostego cukru, ktory jest dobra pozywka dla bakterii rozwijajacych sie na zebach.

24.12.2012 przez Tomasz Wacikowski - Student medycyny: Przewodniczący SKN Kardiologii Dziecięcej IP-CZD
potwierdzam

Węglowodany zawarte są w: słodyczach, ciastach, kruchych ciastkach, słodkim białym pieczywie, maśle orzechowym, krakersach, chrupkach ziemniaczanych, chipsach, słodkich płatkach śniadaniowych, owocach (świeżych i suszonych) oraz sokach owocowych, które często wzbogacane są dodatkowymi substancjami słodzącymi. Związki ten rozkładane są przez enzymy bakteryjne do monocukrów, które w metabolizmie bakteryjnym przyczyniają się do rozwoju próchnicy.

20.11.2015 przez Dorota Stankowska - Lekarz: Lekarz stomatolog, wspólnie z mężem lek. stom. Przemysławem Stankowskim autorka poradnika "Bądź bystry u dentysty", prowadzą wspólnie prakt. stom. w Poznaniu, wykładowca Akademii Dawsona Polska
potwierdzam

Tak. Owoce, szczególnie te bogate w witaminę C, szczególnie zdrową dla naszych dziąseł, zawierają także dużo kwasu, który obniża poziom pH w jamie ustnej. Kwasy te osłabiają szkliwo naszych zębów, staje się ono bardziej wrażliwe i podatne na uszkodzenia, a także przebarwienia. Nie każdy pamięta również, że owoce posiadają spore ilości cukru, który jak wiadomo działa próchnicotwórczo. To samo tyczy się soków ze świeżo wyciskanych owoców , popularnych ostatnio koktajli czy smoothie – aby zminimalizować kontakt kwasów z zębami, pijmy je za pomocą słomki. Ze szczotkowaniem zębów po zjedzeniu owoców lub napojów na ich bazie, odczekajmy ok. 15 minut, by pH w jamie ustnej ustabilizowało się.